Nyt Odense Universitetshospital (OUH) får et af Danmarks mest avancerede og miljøvenlige nødstrømssystemer. Det nye anlæg, som er under opførsel, vil kunne sikre hospitalets drift i tilfælde af strømsvigt og har en kapacitet, der svarer til strømforsyningen af 7.000 husstande.

Når det nye supersygehus Nyt OUH i Odense tages i brug i 2025, bliver det med et topsikret nødstrømsanlæg med en miljøvenlig teknologi, projekteret, bygget og serviceret af Coromatic.
Teknologien, der går under navnet DRUPS (Diesel Rotating Uninterruptable Power Supply), er ikke tidligere benyttet i nødanlæg på et dansk hospital.
I stedet for de traditionelle batterier anvender anlægget et innovativt svinghjulssystem, der konstant er i bevægelse og dermed sikrer øjeblikkelig strømforsyning, hvis den primære strømforsyning svigter. Svinghjulets rotation opsamler og opsparer energi, hvilket gør det muligt at levere stabil strøm til alle hospitalets funktioner døgnet rundt.
Det er særligt vigtigt, da selv små udsving i strømforsyningen kan være katastrofale for patienter i kuvøser, respiratorer og lignende livsvigtigt udstyr. Anlæggets vigtigste opgave er derfor at neutralisere disse udsving.
Ved større nedbrud er det ligeledes svinghjulets opgave at forsyne hospitalet med strøm indtil anlæggets syv kraftige nødmotorer starter op og tager over. Denne løsning er ikke alene meget driftssikker, men også langt mere miljøvenlig hidtidige nødstrømsløsninger.
Miljøvenlig teknologi sparer både penge og CO2
Den nye teknologi eliminerer behovet for de tusindvis af batterier, der ellers ville være nødvendige for at understøtte et sygehus af Nyt OUH’s størrelse. Dette reducerer både kravet til opbevaringsplads og vedligeholdelse og sparer betydelige mængder CO2.
Over en 25-årig periode vil DRUPS-anlægget spare Nyt OUH for 2600 ton CO2 sammenlignet med et konventionelt nødstrømsanlæg samt sikre en driftsbesparelse på omtrent 160 mio. kr. over samme periode.
-I Coromatic er vi meget stolte af at have fået tilliden til at udføre dette helt unikke projekt i en dansk kontekst. Det var oprindeligt meget fremsynet af OUH at satse på et anlæg som vores, men taget i betragtning hvor belastet vores elnet er i dag og vil blive i fremtiden, samt de trusler vi ser i verden i dag, er jeg overbevist om, at DRUPS-modellen er det mest fremtidssikrede valg på markedet, siger Karsten Skettrup, projektdirektør i Coromatic.
En del af OUH’s kritiske infrastruktur
Nødstrømsanlægget er en central del af Teknikbyen, som også vil huse hospitalets køleanlæg og det kommende rensningsanlæg. Hele det nye supersygehus forventes at være i fuld drift ved udgangen af 2025 eller starten af 2026.