• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

NavnenytRobotter08. 06. 2021 | Helle Friemann Nielsen

EU-projekt hjalp robot-specialister i Middelfart

NavnenytRobotter08. 06. 2021 By Helle Friemann Nielsen

Færre ordrer, usikker råvareforsyning og forretningsområder, der helt forsvinder eller går i stå – og et voldsomt behov for hjælp til omstilling. Sådan har livet været for mange danske virksomheder, siden Covid-19 for snart halvandet år siden begyndte at spænde ben for mange planer.
Robotvirksomheden DanRobotics i Middelfart var i gang med at bygge forretningen op til vækst, da Covid-19 ændrede markedet. For robotvirksomheden har det store socialfondsstøttede projekt ”Vækstrettet kompetenceudvikling”, drevet af Erhvervshus Fyn, været medvirkende til en omstilling, som er vigtig for virksomhedens fremtidige strategi.
-Vi har fået et kompetenceløft af 22 medarbejdere og ledere, der har sat gang i både forretningsudvikling og vores interne udvikling. Vi er nu godt rustet til at gennemføre den nye strategi, og det har EU-projektet bakket godt op om, siger Bodil Holmelin, Chief Operation Officer (COO) ved DanRobotics.

DanRobotics er godt på vej med den nye strategi, som bl.a. indebærer vækst på nye markeder, siger Chief Operation Officer Bodil Holmelin (tv.), her sammen med seniorprojektleder Lykke Rasmussen i produktionen. Foto: DanRobotics.

Socialfondsprojektet ”Vækstrettet kompetenceudvikling” er et fireårigt projekt, som hjælper virksomheder med at kompetenceudvikle ledere og medarbejdere. Projektet henvender sig til vækstambitiøse SMV’er i Region Syddanmark inden for fire brancher: Robotbranchen, stålbranchen, fødevarebranchen og byggebranchen, og hvert område har sin egen specialiserede projektleder.
Virksomhederne bliver via projektet en del af et brancheakademi, hvor der gennemføres fælles kurser for virksomhederne i erhvervet. Hvis virksomhedernes behov ikke kan indfris via akademiets tilbud – og det gælder over 50 procent af forløbene – kan der købes ekstern, privat hjælp til uddannelse mv.
-Tanken bag EU-projektet er, at virksomhederne opkvalificerer deres egne medarbejdere til at løfte nye opgaver, så virksomhederne får kompetencer til at realisere deres vækststrategi, udtaler koordinerende projektleder Mette Vedel, Erhvervshus Fyn.
Hun tilføjer:
-EU-projektet er 100 procent på virksomhedernes præmisser. Virksomheder har ofte brug for et kompetenceløft, der går fra top til bund – eller omvendt. Derfor går vores indsats på tværs af hierarkier i virksomhederne, præcis som det er grebet an i DanRobotics.
Her har forskellige leverandører med hver deres specialiserede kompetencer været involveret i de forskellige forløb, som er blevet gennemført.
I projektet har DanRobotics arbejdet sammen med specialiseret projektleder for robot- og stålbranchen, Lars Almind Knudsen, fra den maritime klynge MARLOG. Han roser robotvirksomhedens engagement:
-Virksomheden er meget bevidst om sit kompetencebehov og prioriterer det højt. Det kommer blandt andet til udtryk i, at det prioriteres økonomisk, og fordi stort set alle medarbejdere har deltaget i kompetenceløftet.
DanRobotics producerer skræddersyede robotløsninger til industrien inden for montage, logistik, produktion og svejsning, fx betjening af maskiner, montage af filtre, svejsning af landbrugsmaskiner, produktion af fælge samt offshore-produkter. Dertil kommer robotservice og support.

Covid-19 blev brugt på kompetenceløft
Covid-19 har betydet en nedgang i ordrer for DanRobotics. Men i stedet for at afvente markedets normalisering har virksomheden brugt tiden på at løfte medarbejdernes kompetencer.
EU-projektet har hjulpet DanRobotics med uddannelse i tre omgange. Første og anden uddannelsesrunde bød bl.a. på lederuddannelse, ”fra kollega til leder”-kurser og kurser i Deep Learning. Da Covid-19 for alvor slog til, fik EU-projektet ekstra midler via Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses Covid-19-pulje, og det betød, at DanRobotics kunne gå i gang med uddannelse på et nyt forretningsområde, som skal skabe vækst.
COO Bodil Holmelin forklarer vigtigheden af kompetenceløftet:
-I løbet af 2020 oplevede vi, at omsætningen faldt, og vi måtte hjemsende medarbejdere. Vi besluttede derfor at fremskynde vores langsigtede plan om at udvikle et nyt forretningsområde med KUKA-robotter.
KUKA-robotter bruges i DanRobotics’ kundetilpassede robotløsninger, fx til automatiseret materialehåndtering, pakning og bearbejdning. Området er meget specialiseret og var svært at finde uddannelse til under COVID-19, men projektet fandt alligevel en løsning, siger Bodil Holmelin:
-Det var fantastisk at mærke opbakningen fra EU-projektet, som professionelt og hurtigt opstillede et uddannelsesforløb for vores medarbejdere, selvom det er et specialiseret felt.
Virksomhederne får mindst 50 procent medfinansiering til deres forløb, men via en særlig Covid-19-bevilling fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har en række virksomheder fået ekstra hjælp.
-Omkring 60 virksomheder, der er berørt negativt af Covid-19, har fået mulighed for op til 100 procent refusion af eksterne konsulentudgifter. De forpligter sig til at levere arbejdstid, der svarer til refusionen. Desuden har de forpligtet sig til at arbejde mere med digitalt salg, at sætte ind med strategiudvikling, der passer til fremtiden, eller at arbejde med mere robuste værdikæder, siger Mette Vedel.

”Vækstrettet kompetenceudvikling” afsluttes i sommeren 2022, og omdrejningstallet er højt i projektet: 283 virksomheder er rekrutteret til projektet, og 163 virksomheder har fået bevilling til kompetenceudvikling, hvoraf næsten alle enten har afsluttet deres forløb eller er i gang med deres forløb. 350 personer har fået eller er i gang med et kompetenceløft, og yderligere 200 personer er hjulpet videre til kompetenceudvikling uden for projektet.

Skrevet i: Navnenyt, Robotter

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik