Træpiller er efterhånden det foretrukne alternative brændstof. De er billigere end fossile brændstoffer som fyringsolie og naturgas – og de kan anvendes til alt fra kommerciel produktion over elektricitet til boligopvarmning.
Blue Point Pellets Denmark ApS i Køge er en af Danmarks største træpillefabrikker. Her produceres årligt omkring 100.000 tons træpiller. Den primære aftager af pillerne er kraftvarmeværkerne.
I august 2016 opstod der brand i en lagerhal, hvorved et transportbånd led store skader. Der er tale om et 900 meter langt rør-transportbånd, der transporterer træpillerne fra produktionen til to lagerhaller på havnen. Nu er et nyt bånd under konstruktion. Her har man blandt andet nytænkt valget af lejehuse.

Lejer til barske forhold
Det siger sig selv, at produktionen af træpiller er en støvet affære, hvilket stiller uhyre store krav til udstyr og komponenter.
Aron Smedeværksted, der står for opgaven med det nye transportbånd, henvendte sig til Christian Plambech fra Nomo Transmissioner, da den nye lejeløsning skulle vælges. Ønskerne til de nye lejehuse var naturligvis en høj kvalitet. Derfor var lejeproducenten Timken allerede inde i billedet fra starten. Egenskaber som nem montage og gode tætninger var også med på ønskelisten.
Timkens solide lejehus har en gennemtænkt konstruktion i robust stål. Lejets låsemekanisme samt det præmonterede design gør montering på akslen både hurtigere og mere præcis.
At lejet er formonteret, betyder desuden, at der ikke skal justeres radialt slør på rullelejet ved montagen.
Lejehusene kan leveres fra 35 mm til 400 mm aksler. I dette tilfælde hos Blue Point Pellets er akseldiameter og bolthuller fuldt standardiseret og kompatibelt med eksisterende to-delte lejehuse. De største lejehuse vejer 125 kg og sidder på hver sin side af en tromle, der trækker det lange transportbånd. Derudover er der monteret yderligere 14 lejehuse i to andre størrelser på de øvrige ruller på transportbåndet.

Det solide lejehus i støbt stål gør lejet mere solidt og modstandsdygtigt mod brud. Desuden er det langt bedre tætnet end det tidligere anvendte lejehus. Timken-løsningen har et design med tætning mod lejets inderring i stedet for direkte på akslen.
-Den tidligere lejeløsning var netop tætnet mod akslen. Med tiden skabte det et spor i akslen, hvor træstøvet kunne trænge ind med det resultat, at akslen skulle repareres eller skiftes. Det undgås helt med denne løsning, fortæller Nomo Transmissioners direktør, Peter Collet.
Læs hele historien i Teknisk Nyt.