Den 28. september lancerede Regeringen sin nationale strategi for kvanteteknologi, som skal styrke udviklingen og anvendelsen af kvanteteknologi både i erhvervslivet, i forskermiljøet og som skal styrke Danmarks sikkerhed. Landets største erhvervsorganisation Dansk Industri roser regeringens strategi for at sætte en rigtig retning for en dansk udnyttelse af den kraftfulde teknologi.
-Danmark har historisk gode forudsætninger for at være med helt fremme, da kvanteteknologien udsprang af forskningen på Niels Bohr Instituttet. Men et internationalt kapløb er i fuld gang, og det er helt afgørende, at Danmark og Europa ikke taber kapløbet til f.eks. Kina. Derfor er det vigtigt, at vi sætter alle sejl til, og regeringens strategi er en rigtig god start, siger digitaliseringspolitisk chef i DI Andreas Holbak Espersen.
-Der er rigtig mange gode takter i regeringens erhvervsrettede kvantestrategi, som har et stærkt fokus på at cementere Danmark som en førende kvantenation. Det er helt rigtig set, at strategien skal sætte fart på udviklingen af teknologien fra laboratorierne og få den ud og arbejde i virksomhederne f.eks. i konkrete demonstrationsprojekter, siger Andreas Holbak Espersen videre.
Kvanteteknologi er blevet forsvars- og sikkerhedspolitik, hvilket står centralt i strategien. Som markant eksempel er Danmark i år også udvalgt af NATO til at opstille et acceleratorsite og testcenter, der skal arbejde med udvikling af kvanteteknologier ved Niels Bohr Instituttet.
-Vi hilser derfor regeringens sikkerhedspolitiske rådgivningsindsats af det danske kvantemiljø velkommen, så der skabes klarhed over mulighederne for samarbejde, investeringer og salg af virksomheder med ligesindede lande, fortsætter han.
Regeringen har afsat 200 mio. kr. i perioden 2024 – 2027 til at udnytte det kommercielle potentiale i kvanteteknologien til gavn for dansk erhvervsliv og Danmarks sikkerhed gennem en styrkelse af kvanteøkosystemet.
-Vi har fra erhvervslivets side foreslået regeringen at etablere et nationalt kvantecomputer datacenter, hvor forskere og virksomheder kan eksperimentere med hardware og software – altså reelle infrastrukturinvesteringer af en helt anden kaliber end regeringen kommer med her, siger Andreas Holbak Espersen.
Strategien er en opfølgning på kvantestrategien fra juni 2023, som sætter retningen for den danske satsning inden for kvanteforskning og den videnbaserede innovation, hvor der prioriteres 1 mia. kr. i perioden 2023 – 2027.