• KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltAutomatiseringInnovation12. 04. 2022 | Helle Friemann Nielsen

De nominerede til DIRA Teknologiprisen 2022

AktueltAutomatiseringInnovation12. 04. 2022 By Helle Friemann Nielsen

Dansk Robot Netværk (DIRA) uddeler hvert år en pris til en teknologi, der kan inspirere og øge kendskabet til nye teknologiske muligheder. De tre nominerede til DIRA Teknologiprisen 2022 er nu blevet offentliggjort.

Juryen til DIRA Teknologiprisen 2022 har nu udpeget de tre teknologier, der i år er nomineret til prisen, der hædrer et nyt og unikt produkt.
Hvor man før tænkte meget traditionelt, når der blev snakket om robotteknologi. Så bevæger og udbreder teknologien sig mere og mere til mange forskellige brancher. Det er dette års nominerede til DIRA Teknologiprisen 2022 et godt eksempel på.
-Vi bevæger os over i noget andet end udelukkende traditionel industriautomation. Og det er glædeligt, at vi hvert år ser løsninger inden for nogle af de brancher, der er svære at automatisere i, lyder det fra dette års jury.
-Teknologierne i år taler ind i en værdiskabelse. Det er teknologier, der både kan gavne virksomhederne og brancherne, og så er de alle tre med til at forbedre arbejdsmiljøet, tilføjer juryen.

De tre nominerede er….
Juryen har netop voteret, og de tre nominerede til DIRA Teknologiprisen 2022 er fundet blandt de mange gode indstillede teknologier. Et nomineringsfelt, der endnu en gang viser teknologiernes enorme spændvidde, potentiale og nytænkning.

• COBOD International med sin 3D-printer BOD2, der kan printe bygninger og andre strukturer i beton til byggebranchen. Teknologien printede i 2017 Europas første bygning i Nordhavn og har efterfølgende printet alt fra treetagers huse til ti meter høje vindmølletårne.
3D-printeren BOD2 kan være med til at automatisere en meget stor industri – nemlig byggebranchen.
-Det er både voldsomt modigt og ædelt at udfordrer en stor og konservativ branche, som byggebranchen er. Flere forinden har forsøgt at automatisere denne branche, og det er modigt at COBOD International giver sig i kast med det også. OG så er de kommet meget længere end bare startfasen, lyder det blandt andet fra juryen.

• Farmdroid med robotten FD20, der kan automatisere og samle flere processer i landbruget, som normalt kræver flere redskaber. Robotten sår både frøene, samtidig med at den efterfølgende luger mekanisk.
En solcelledrevet letvægtsrobot, der bekæmper ukrudt uden brug af eksterne energikilder eller pesticider, giver mange fordele i en verden hvor nye teknologier skal være bæredygtige og kunne implementeres globalt – også i lande uden stærk infrastruktur.
Om nomineringen udtaler juryen blandt andet:
-Den her teknologi taler direkte ind i noget, som er en del af danskernes DNA. Landbruget fylder stadig meget i Danmark, og den her robot kan være med til at sikre det i fremtiden. Det er også fantastisk, at teknologien bidrager til, at man kan dyrke og holde en mark ren uden brug af hænder og sprøjtegift.

• OnRobot for sin OnRobot Palleteringsløsning, der er markedets første komplette og standardiserede robot-palleteringsløsning, som kan automatisere pakning af paller og lignende. Teknologien gør det muligt for slutbrugeren at indstille og programmere palleteringen selv samt at flytte den hen i produktionen, hvor behovet er.
Med OnRobot Palleteringsløsning kan medarbejderne frigøres fra det ensidige palleteringsarbejde og i stedet løse mere komplekse og mindre gentagende og ensidige opgaver, og det kan gøre i mange brancher og industrier.
-Palletering foregår rigtig mange steder, og derfor er der også et stort marked for det her. Det er imponerende, at OnRobot er lykkedes med at samle så mange forskellige færdigheder i én løsning, der både tager højde for robotten og opgaven. Det er en moden teknologi, lyder det fra juryen.

Juryen til DIRA Teknologiprisen 2022 består af personer, der repræsenterer pressen, industrien, investorer samt industrien. I juryen sidder Bjørn Godske, journalist ved Ingeniøren, John Christiansen, Head of R&D Automation, LEGO, Lasse Kieffer, entreprenør og investor, samt Jens Johansen, erhvervs- og porteføljekundechef i Vækstfonden.

Før den endelige vinder af DIRA Teknologiprisen 2022 udpeges skal de tre nominerede produkter fremvises af deres virksomheder til DIRA Business 2022, der finder sted den 5. maj 2022. Her får juryen og de mange besøgende mulighed for at se produkterne og tale med opfinderne. Vinderen af DIRA Teknologiprisen 2022 bliver afsløret til DIRA Business Jubilæumsmiddag den samme dag, og prisen overrækkes igen i år af teknologiekspert David Guldager.

Tidligere prismodtagere:
2021: Flow Robotics.
2019: Enabled Robotics.

Skrevet i: Aktuelt, Automatisering, Innovation

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

Trådløst sensornetværk skal overvåge tilstanden af broer og tunneller

InnovationMaskiner og anlægTop29. 03. 2023

Et forskningsprojekt skal gøre op med stigende omkostninger til vedligehold og reparation af kritisk infrastruktur. Projektet CorroSense arbejder på konstant overvågning af korrosion på store betonkonstruktioner ved hjælp af et trådløst sensornetværk, der kan forsyne sig selv med energi.

Kæmpe forskningssatsning i droner til naturbevarelse

AktueltAutomatiseringNavnenyt29. 03. 2023

Vi befinder os midt i en biodiversitetskrise, og konsekvenserne kan blive uoverskuelige, hvis vi ikke gør noget ved det. Nu skal Syddansk Universitet stå i spidsen for det interdisciplinære forskningsnetværk WildDrone, der vil undersøge, hvordan autonome droner kan bruges til

Dansk innovation får topplacering

AktueltInnovationNavnenyt29. 03. 2023

Vestas, Novozymes og Topsoe har leveret største bidrag til, at Danmark kan indtage europæisk tredjeplads målt på antallet af patentansøgninger sidste år. 3Shape, der producerer 3D-scannere til tandlægeindustrien, blander sig for første gang med de største virksomheder i Danmark. Danske

Unimec A/S er vækstet 175 procent på fire år – nu vil de indtage pharmamarkedet

Navnenyt28. 03. 2023

Automations- og ingeniørvirksomheden Unimec A/S vil fortsætte fire års fremgang med leveringer til pharma- og medicoindustrien. I løbet af to år skal pharma udgøre minimum 30 procent af virksomheden og omsætte for 15 millioner kroner om året. Erobring af store markedsandele og 30 procent af

Endnu et skridt mod CO2-neutralitet i 2030

Energi og miljøNavnenyt28. 03. 2023

Alfa Laval, herunder koncernens fem danske selskaber, er nu en del af First Movers Coalition (FMC), som er et globalt initiativ lanceret af World Economic Forum. Initiativet er en koalition af virksomheder, der forener deres købekraft for at understøtte dekarboniseringen inden for en række

Prisvindende 3D-teknologi i fabrikskalibreret udgave

AutomatiseringProcesteknologi28. 03. 2023

Sick A/S udvider nu med varianter af sensorer indeholdende den prisvindende ROCC-teknologi i serien 3D-streamingkamera Ruler3000. I sensorerne anvendes markedets hurtigste 3D-CCD-chip som byggesten, og de leveres indbygget i en fabrikskalibreret mekanisk konstellation med den lynhurtige chip og en

Emersons mobile roadshow på besøg i 19 europæiske lande

Messer og møderProcesteknologi28. 03. 2023

Emerson bringer sine nyeste væskestyrings- og pneumatikløsninger samt sit ekspert-team direkte ud til kunderne via deres mobile, interaktive servicecenter i løbet af den kommende tid. Emersons mobile roadshow vil besøge kunder i 19 europæiske lande, herunder nye destinationer i Litauen, Rumænien og

Mangel på svejsere i den grønne omstilling – kæmpe mobil svejse-robotkran kan løse problemet

NavnenytRobotterTop22. 03. 2023

Et nyt forskningsprojekt på Center for Large Structure Production (LSP) på Syddansk Universitet har fået en bevilling på godt 13 millioner kroner til at udvikle en mobil robotkran, der bl.a. kan svejse. Sådan én kan nemlig blive nødvendig i disse tider med massiv mangel på svejsere, hvis vi skal nå

Dansk droneteknologi skal bekæmpe skovbrande i Europa

AktueltAutomatisering22. 03. 2023

Naturbrande i Europa er blevet hyppigere og mere intense i takt med klimaforandringerne. Tre virksomheder – heriblandt to danske – går nu sammen om at udvikle en droneløsning med kunstig intelligens, der skal give brandmænd bedre odds til at vinde kampen mod flammerne. 35.340 km2. Så meget skov

Simulering af fremtiden er den bedste måde at forudsige den på

AktueltAutomatisering22. 03. 2023

Nye forretningsmæssige udfordringer og nye teknologiske muligheder betyder, at Spatial Computing bliver en banebrydende teknologi. Det forudser Bill Vass, Global Chief Technology Officer hos Amazon Web Services. Virtuelle kopier af den fysiske verden kan hjælpe virksomheder, der har nået

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Trådløst sensornetværk skal overvåge tilstanden af broer og tunneller

    29.03.2023

  • Kæmpe forskningssatsning i droner til naturbevarelse

    29.03.2023

  • Dansk innovation får topplacering

    29.03.2023

  • Unimec A/S er vækstet 175 procent på fire år – nu vil de indtage pharmamarkedet

    28.03.2023

  • Endnu et skridt mod CO2-neutralitet i 2030

    28.03.2023

  • Prisvindende 3D-teknologi i fabrikskalibreret udgave

    28.03.2023

  • Emersons mobile roadshow på besøg i 19 europæiske lande

    28.03.2023

  • Mangel på svejsere i den grønne omstilling – kæmpe mobil svejse-robotkran kan løse problemet

    22.03.2023

  • Dansk droneteknologi skal bekæmpe skovbrande i Europa

    22.03.2023

  • Simulering af fremtiden er den bedste måde at forudsige den på

    22.03.2023

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik