Vasketøjet fra det voksende antal batterifabrikker i Europa indeholder tungmetaller. Og det giver travlhed hos den danske ekspert i vandrensning Alumichem A/S, der renser spildevand fra industrien, så det ikke kommer miljøet til last.
Danske Alumichem A/S leverer teknologi og kemi til den europæiske industrivirksomhed CWS Hygiene International Gmbh, så de kan rense spildevand for tungmetaller og andre giftige stoffer.
Antallet af batterifabrikker i verden stiger med efterspørgslen på elbiler og den grønne omstilling.
Alene i Tyskland ventes to nye gigafabrikker at blive grundlagt over de næste par år. Men den bæredygtige omstilling sviner på nye måder, for batteriproduktion betyder udskillelse af tungmetaller som lithium og kadmium.
Det sætter sig også i de ansattes arbejdstøj og på overflader som måtter. Og så opstår problemerne, når vasketøjet skal til renses.
Farlige tungmetaller som cadmium og nikkel ryger nemlig ud med spildevandet, hvis det ikke renses grundigt, og her er en dansk løsning i dag med til at hjælpe industriens vaskerier med at rense alt fra mikroplast og fosfor, cadmium, nikkel og andre giftige stoffer og partikler sikkert ud af spildevandet, så vandet kan genbruges og føres tilbage til vores miljø uden at forurene.
Skræddersyet rens
Senior Fellow hos Alumichem A/S, Michael Bo Jensen har over de seneste 15 år arbejdet særligt med fokus på rensning af spildevand fra industrielle renserier i Europa; et marked, hvor Alumichem i dag har en større gruppe af kunder, såsom tidligere Berendsen Textil Service, i dag franske Elis, og senest den tyske virksomhed CWS Hygiene International Gmbh.
-Hos Alumichem hjælper vi en industri, hvor man i stigende grad tager ejerskab for udledningen af vand og det slam, der følger med produktionen, fortæller Michael Bo Jensen, der leverer skræddersyede løsninger til industrielle vaskerier. Vi kigger på kundens spildevand, og så sammensætter vi anlæg, teknik og kemi – så vi med sikkerhed ved, at vandet bliver renset. Samtidig kan vi undvære dele af teknikken og kemien, hvis kunden fx ikke har en udfordring med et specifikt tungmetal.
-Kunderne efterspørger vaskerier, der kan levere grønne tal, så de kan bevise, at de har gjort en indsats for at skabe en mere bæredygtig produktion, fortsætter Michael Bo Jensen, der godt kan mærke et øget fokus på bæredygtighed.
Og fra et samfundsmæssigt synspunkt, er det meget positivt, at industrien tager mere ansvar: Hvis spildevand fra fx batteriproduktionen ikke renses ordentligt kan det føre til vandforurening, der påvirker både mennesker og miljøets sundhed.
-Arbejdstøjet og måtterne fra batterifabrikkerne er fyldt med olier og organisk stof. Det kan man ikke bare lukke ud i naturen, siger han videre om den lidt mere mørke side af den øgede produktion af batterier til for eksempel elektriske biler.
Europæisk vaskeri vælger den danske løsning til
Det store internationalt vaskeri fra Tyskland, CWS Hygiene International Gmbh, har for nylig tilvalgt Alumichems danske løsning til deres industrielle vaskeri i Sverige.
-Vi har brug for effektivt at få fjernet tungmetaller fra eksempelvis de gulvmåtter, vi renser, så vi kan leve op til miljølovene, fortæller Jakob Penkert fra CWS Hygiene International Gmbh, der effektiviserer deres vaskerier i hele Europa med målsætningen om at blive mere grønne med et lavere forbrug af energi og ressourcer.
Og med dette mål har virksomheden valgt Alumichems højautomatiserede og skræddersyede løsning valgt til overvågning og rens af spildevandet.
-Vi har tidligere erfaret, at mange systemer på markedet simpelthen ikke er gode nok til at rense vandet. Vi har nu arbejdet sammen med Alumichem som et team for at få vores system sat op, og efter min bedste overbevisning har vi i dag den mest effektive og høj-automatiserede spildevands-løsning inden for den industrielle vaskebranche, fortæller han videre.
-Alumichems effektive teknologiske og kemiske løsning er ikke bare god for miljøet, fordi den opsamler de miljøfarlige stoffer, så vaskeriets arbejde lever op til miljølovene; vi kan også i dag genbruge en langt større mængde af vores spildevand i systemet, så vi ikke behøver at varme nyt vand op på samme måde som tidligere. Det sparer en masse energi, så vi også udleder mindre CO2. Løsningen er derfor mere grøn, når man ser på ESG-regnskabet, fortsætter Jakob Penkert.
Ingen udledning uden effektiv behandling af spildevandet
I Danmark føres der forholdsvis skarp kontrol med spildevand, og virksomheder såsom industrivaskerierne må ikke udlede for høje koncentrationer af tungmetaller til kloaknettet, da renseanlæggene efterfølgende ville stå med en ophobning af forurening.
Derfor stilles der krav til det vand, der løber til kloakken, og hvis ikke man lever op til kravene, risikerer virksomhederne bøder og udelukkelse fra at bruge kloakken.
Det fortæller lektor ved DTU’s institut for Miljø- og Ressourceteknik Henrik Rasmus Andersen, der peger på vigtigheden af, at virksomhederne, der håndterer de giftige stoffer, tager ansvar for både slam og spildevand fra rensningsprocessen:
-Da tungmetaller ikke kan nedbrydes, er der ikke nogen fornuftig måde at rense dem på vores kommunale renseanlæg. Derfor er løsningen med den her type spildevand at finde frem til kilden og lave en opsamling her, hvor tungmetallerne skilles fra spildevandet og resten af slammen, forklarer Henrik Rasmus Andersen.
Om ESG I 2024
Fra i år skal alle virksomheder i Europa med over 500 ansatte årligt aflægge bæredygtigheds rapporter på lige fod med finansielle tal. ESG-kravene vedrører virksomhedens miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aftryk og forventes at få en stigende indflydelse på konkurrenceevnen.
Håndtering af spildevand fra rens og produktion er en del af de bæredygtige miljøkrav, som man tidligere ikke har undersøgt eller spurgt systematisk ind til.