• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltInnovationNavnenyt27. 02. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Dansk glasforskning er i verdensklasse

AktueltInnovationNavnenyt27. 02. 2025 By Helle Friemann Nielsen

Professor Morten Mattrup Smedskjær fra Aalborg Universitet modtager Uddannelses- og Forskningsministeriets EliteForsk-pris for sin banebrydende forskning i nye typer glas. Glas er et mysterium, siger han som en af verdens førende forskere.

Professor Morten Mattrup Smedskjær fra Aalborg Universitet, der er en af verdens bedste glasforskere, modtager Uddannelses- og Forskningsministeriets EliteForsk-pris for sin banebrydende forskning i nye typer glas. Foto: Lasse Møller Badstue, Aalborg Universitet.

Den 41-årige professor Morten Mattrup Smedskjær fra Aalborg Universitet er en af verdens førende forskere i glas, og han har gennem de seneste 12 år opbygget en forskningsgruppe, der er i verdensklasse. Det er blandt andet derfor, at han nu modtager EliteForsk-prisen 2025.
-Jeg er virkelig beæret. Jeg ser også prisen som en anerkendelse af, at vi i Aalborg har skabt et forskningsmiljø, der kan måle sig med de bedste i verden, siger Morten Mattrup Smedskjær fra Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalbog Universitet.
Prisen uddeles hvert år af Uddannelses- og Forskningsministeriet til yngre forskere, hvis forskning er i international topklasse, og som udfører banebrydende grundforskning, der bidrager til at løse globale udfordringer.

Glas er ikke bare glas
De fleste af os tænker ikke over glas. Det er der bare. Men se dig omkring. Du læser sikkert teksten her gennem et lag af glas på din mobiltelefon eller computer. Hvis du løfter hovedet, kan du måske kigge ud gennem en rude i et vindue. Og måske har du også fået et glas vand i dag. Vi er kort sagt omgivet af glas. Men glas er jo bare glas, ikke sandt?
-Nej, glas er et mysterium. Vi anvender det på alle mulige måder, men der er så mange grundlæggende spørgsmål, som er svære at forstå. Vi forsøger i vores forskning at finde svarene på de helt fundamentale ting, vi stadig ikke ved om glas, siger Morten Mattrup Smedskjær.

Glas til batterier og knogler
Morten nævner, at det fx er glas, vi kommer ind i væggen, når vi isolerer vores hus med Rockwool. Og at al telekom- og internettrafik også er afhængig af kabler med glasfibre, der kan transportere vores data.
Han vil dog nødig være for spekulativ, hvis han skal kigge ind i krystalkuglen og give et bud på, hvad vi i fremtiden kommer til at bruge glas til.
-Men glas kommer til at få flere anvendelsesmuligheder. Eksempler kan være glas, der kan reparere sig selv, og bioaktivt glas, man kan bruge til regenerering af knogler. I stedet for at indoperere metal kan det blive glas, der frigiver knoglemineraler, som kan genopbygge knoglen, fortæller Morten Mattrup Smedskjær.
Morten og hans gruppe forsker også i nye batterimaterialer. I dag har man fx lithium-ion-batterier i elbiler, der transporterer ionerne i en væske. Det har fordele og ulemper.
-Men hvis man kunne bruge et fast stof, der transporterer ionerne fra den ene til den anden side, vil det give en bedre sikkerhed og højere energitæthed. Det kan være en fordel, så batterierne kan holde længere og indeholde mere energi, fortsætter han.

Bump på vejen
Et af Mortens gode råd til unge forskere er, at de vil møde modstand. Det er en del af det at være forsker. Og det tror man måske ikke, når øjnene løber ned over Mortens CV.
-Det ser rosenrødt ud, og det er da også en succeshistorie. Men der har været mange bump på vejen med afslag på funding og kritik af artikler. Jeg har fået masser af nej. Så hvis man er en ung forsker, der får sit første afslag, skal man ikke give op, siger Morten Mattrup Smedskjær.

Hvad er EliteForsk-prisen?
EliteForsk-prisen tildeles hvert år til fem fremragende forskere, der hver modtager 1,2 millioner kr. De 200.000 kr. udgør en personlig hæderspris, mens 1.000.000 kr. øremærkes til forskningsaktiviteter.
EliteForsk-prisen blev etableret i 2007 af Uddannelses- og Forskningsministeriet med det formål at anerkende og støtte fremragende forskere under 45 år, som udviser international ekspertise.

Skrevet i: Aktuelt, Innovation, Navnenyt

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik