• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

Energi og miljøProcesteknologiTop06. 01. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Dansk forskning: CO2-ædende bakterier kan rense skorstensrøg til genanvendelse

Energi og miljøProcesteknologiTop06. 01. 2025 By Helle Friemann Nielsen

Forskere fra Aarhus Universitet viser, hvordan vi kan gøre det langt billigere at indfange og samtidig omdanne CO2 fra vores industrier til brugbare produkter. Den nye forskning er netop publiceret i Nature Communications.

Ph.d.-studerende Amalie Kirstine Hessellund Nielsen (tv) og postdoc Mads Ujarak Sieborg, begge ved Aarhus Universitet, står bag forskningen. Foto: Peer Klercke.

Forskere fra Aarhus Universitet (AU) har udviklet en ny teknologi, der ved hjælp af mikroorganismer vil omdanne CO2 i røggas direkte til nye formål – eksempelvis brændstoffer eller andre stoffer, vi kan bruge i den kemiske industri.
Teknologien formår at udnytte CO2 som råstof i modsætning til konventionel CO2-fangst, såkaldt Carbon Capture and Storage, CCS, der har til formål at indfange kulstof fra røggas og omdanne det til fast stof, der så kan lagres i fx undergrunden.
Forskningen er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.
-I en netto-nul-fremtid er vi nødt til at benytte os af teknologi, hvor vi genbruger den CO2, vi indfanger, i stedet for at blive ved med at hive mere op af jorden, siger Amalie Kirstine Hessellund Nielsen, ph.d.-studerende ved Institut for Bio- og Kemiteknologi og en af hovedforfatterne bag forskningen.

Hyperspecialiseret proces
CO2 fra røggasser er globalt set den største bidragyder til forhøjet koncentration af klimagassen i atmosfæren. Samtidig er det en af de punktkilder, som er mest problematisk at komme af med, fordi CO2 i røggasser fra fx industri-skorstene er fortyndet, og derfor er vanskelige at fjerne uden store ekstraomkostninger.
Den nye teknologi tager udgangspunkt i en anden slags CO2-fangst, Carbon Capture and Utilisation, CCU, hvor man ved hjælp af såkaldt aminskrubning fjerner CO2 fra røggasser ved hjælp af kemikalier, der binder CO2’en. Ved konventionel Carbon Capture bruger man herefter høj varme for at separere kulstoffet fra kemikalierne i et lukket kredsløb. Den koncentrerede CO2 kan herefter raffineres yderligere i andre krævende processer.
Den teknologi, forskerne fra AU i stedet foreslår er er en ny form for såkaldt Bio-integreret Carbon Capture and Utilisation, BICCU, hvor man genbruger kulstoffet direkte i kredsløbet, og derved undgår mange af de konventionelle procestrin. Det foregår i forskningen fra AU ved hjælp af mikroorganismer, der både fjerner og omdanner CO2 fra røggasserne direkte i fangstenheden i stedet for at bruge høj varme.
-Mikroorganismer er hyperspecialiserede i processen med at optage og omdanne CO2 og har forfinet denne proces gennem milliarder af år. Det udnytter vi i vores bioreaktorer. Så i stedet for at bruge varme tilsætter vi mikroorganismer, der kan hive CO2’en væk fra kemikalierne og lader os spare varmeregningen, siger Mads Ujarak Sieborg, postdoc ved Institut for Bio- og Kemiteknologi og ligeledes hovedforfatter på den nye forskning.
På denne måde optager mikroorganismerne kulstoffet gennem deres metabolisme og omdanner det til andre produkter, eksempelvis metan, som kan genbruges direkte i industrien.
-Det, der kommer ud af mikroorganismerne, er fx grøn naturgas eller eddikesyre eller andre kemiske byggeblokke, som vi kan bruge videre i vores industrier, i stedet for at hive kulstof op af jorden, fortsætter Mads Ujarak Sieborg.

Incitament til Carbon Capture
Indtil videre er Carbon Capture stadig en ny teknologi, som ikke mange industrier har taget til sig. Biogasanlæg er begyndt at indfange CO2 fra deres produktion, fordi fraktionen af CO2 i gasserne er så høj, op til 50 pct. Men i almindelig skorstensrøg fra industrier er fraktionen af CO2 langt mindre, omkring 5-10 pct.
Årsagen til den begrænsede implementering af Carbon Capture skal findes i, at processen med opvarmning for at separere kulstoffet fra kemikalierne er meget dyr. Den mængde energi, det koster for at lave den øvelse, udgør omkring 30% af al den energi, som kraftværket producerer.
Og håbet er derfor ifølge forskerne, at den mikrobiologiske vej kan åbne op for større incitament til Carbon Capture, fordi omkostningerne er langt lavere, og fordi man samtidig med at indfange CO2’en omdanner den til nye produkter.
-Den biologiske proces opererer ved langt lavere temperaturer, og vores mikrober er resistente over for de gasarter, der er i røggasserne. Men mikroorganismer skal bruge brint til deres proces, som vi får via elektrolyse. Det er brint, der er den begrænsende faktor i systemet i dag, så der er stadig nogle udfordringer, før vi står med en færdig teknologi, men der er også løsninger på problemerne. Vi har et væld af forskellige reaktorer, vi kan teste allerede nu, det handler primært om at sætte systemet rigtigt sammen, fortæller Amalie Kirstine Hessellund Nielsen.
-CCU er en lille, men nødvendig brik for at komme i mål med den grønne omstilling af vores industrier og nå et netto-nul, hvor emissioner af drivhusgasser og fjernelse af disse gasser er i balance. Dog kan teknologien ikke erstatte implementeringen af vedvarende energikilder, som stadig er det vigtigste værktøj i den grønne omstilling, siger hun afslutningsvis.

• Normalt er et system med CO2-fangst bygget op i to kolonner. I den første kolonne løber røggassen igennem, inden den ryger ud af skorstenen. Kolonnen er fyldt med særlige kemikalier, der indfanger CO2’en på væskeform, såkaldt aminskrubning.
• Kemikalierne og CO2’en pumpes herefter over i den anden kolonne, som opvarmes til 120-140°C, hvilket frigiver CO2 igen, som efterfølgende kan komprimeres og lagres.
• I CCU-systemet er første kolonne ens med konventionel CO2-fangst, men i anden kolonne tilsættes mikroorganismer og brint og en biologisk proces går i gang, hvor mikroorganismerne adskiller kulstoffet og bruger det metabolisk. Resultatet er et slutprodukt, der er afhængig af hvilke mikroorganismer, man benytter, men som er skræddersyet til videre brug i kulstofkrævende industrier.
• Alternativet er, at det kulstof, industrierne skal bruge, hives op fra jorden i form af fossil olie og naturgas.

Skrevet i: Energi og miljø, Procesteknologi, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik