• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

TopVand og spildevand28. 09. 2022 | Helle Friemann Nielsen

Danmarks største UV-anlæg sikrer rent vand til københavnerne

TopVand og spildevand28. 09. 2022 By Helle Friemann Nielsen

For at sikre fremtidens vandforsyning har HOFOR (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab) fået installeret et nyt og moderne UV-desinfektionsanlæg på Tinghøj Vandreservoir, der leverer vand til de københavnske haner. Vandbehandlingsvirksomheden Silhorko har stået for design og installation af anlægget, som er det største, der nogensinde er blevet installeret i Danmark.

Et af de to nye UV-anlæg under installationen på Tinghøj Vandreservoir.

22 millioner liter drikkevand – eller hvad der svarer til indholdet af knap ni olympiske svømmebassiner. Så meget vil det nye og moderne UV-anlæg, som HOFOR har fået installeret på Tinghøj Vandreservoir, kunne behandle hver eneste time. Dermed er anlægget det største, der nogensinde er blevet installeret i Danmark, og det placerer sig blandt de største i hele Europa.
Det er vandbehandlingsvirksomheden Silhorko, der har stået for at designe og installere det nye UV-anlæg, som erstatter et ældre anlæg med lavere kapacitet og lavere energieffektivitet.
En stor del af den københavnske vandforsyning opmagasineres i HOFORs kæmpe beholderanlæg i den nordlige del af byen. Her kommer vandet fra flere vandværker ind og strømmer gennem et stort ventilbygværk.
-Ventilbygværket regulerer vandtilstrømningen og dermed vandtrykket i byen, men har også en vigtig funktion som en ekstra hygiejnisk barriere, der altid skal give forbrugerne sikkerhed for at have sundt og sikkert drikkevand i hanerne. Og det er her, ultraviolet lys kommer ind i billedet – til at inaktivere eventuelle uønskede mikroorganismer i vandet, fortæller Erling V. Fischer, der er projektchef i HOFOR.
-Udskiftningen sker, fordi byen vokser, og fordi vi ser et ændret forbrugsmønster, som gør, at vi har brug for endnu større kapacitet. Det nye UV-anlæg er derfor mere end dobbelt så stort som det gamle. Samtidigt får vi muligheden for at få en mere moderne, effektiv og bæredygtig teknologi, der sikrer mindre energiforbrug, reduceret behov for service og vedligehold samt øget forsyningssikkerhed, fortsætter han.

UV-lys sikrer rent vand
Tinghøjs nye UV-løsning består af to UV-desinfektionsanlæg, der hver især kan behandle hele 11 millioner liter vand i timen. Det sikrer rigelig kapacitet til at kunne dække forbruget i spidstimerne i København, selv hvis der skulle blive behov for at reparere på et af de to anlæg.
Anlæggets ultraviolette lys (UV) desinficerer vandet, og der opnås derved en ekstra sikkerhed for, at det drikkevand, der sendes ud til forbrugerne, har den bedst opnåelige kvalitet. UV-lys inaktiverer nemlig bakterier, vira og lignende ved at nedbryde mikroorganismernes DNA i løbet af få sekunder. Desinfektionen med UV-lys sker uden at påvirke vandets smag og kvalitet.
Det var vigtigt, at vandforsyningen til København kunne opretholdes under hele operationen. Derfor blev Tinghøjs gamle UV-anlæg udskiftet med den nye løsning ad to omgange, sådan at det ene anlæg blev holdt i drift, mens det andet blev udskiftet.
De to nye UV-anlæg var på forhånd svejset på rustfrie fundamenter, så montagearbejdet på installationsstedet var gjort så ligetil som muligt. I praksis har det betydet, at selvom installationen krævede samarbejde mellem mange forskellige faggrupper, så lykkedes det at gennemføre på bare 18 timer og helt uden vandafbrydelser.
-Hvert anlæg vejer mere end tre ton og har hele 132 lampekabler med en samlet længde på mere end 2,5 km, så det var et tungt og kompliceret stykke arbejde at få dem bakset på plads og få både rør, ventiler, el og styring til at gå op i en højere enhed. Men alle spillede deres rolle helt perfekt, og installationen blev dermed et klasseeksempel på, hvordan man med godt samarbejde kan komme overraskende hurtigt i mål, siger Thorbjørn Skanse Hinge, der er UV-produktspecialist og projektleder hos Silhorko.

En del af en større ordre
I foråret 2020 underskrev Silhorko og HOFOR danmarkshistoriens største UV-handel: Levering af i alt 35 UV-anlæg med installation, opstart, reservedele, service og support.
Anlæggene leveres over en længere årrække, sideløbende med nybygning eller modernisering af vandværkerne i og omkring hovedstaden for at opnå en langsigtet endnu højere forsyningssikkerhed. Sidste år fik vandværket ved Marbjerg lidt uden for Roskilde installeret et nyt UV-anlæg som det første i rækken. Der er på nuværende tidspunkt leveret 12 ud af de 35 anlæg.

Til indvielsen af det nye UV-anlæg på Tinghøj var følgende repræsentanter samlet (fra venstre mod højre): Thorbjørn Skanse Hinge (Silhorko), Peer Krueger (Wedeco), Erling V. Fischer (HOFOR), Thomas Franz (Wedeco), Tim Rindsig (Xylem Water Solutions Denmark), Torben Buhl (Silhorko), David Fogde (HOFOR), Thomas Drifte (HOFOR) og Michael Petersen (HOFOR).


Om Tinghøjs nye UV-anlæg
• De to UV-anlæg er af typen Wedeco K143 med hver en ydelse på 11.000 m3 (11 millioner liter) pr. time. Den daglige kapacitet for Tinghøjs UV-løsning er dermed hele 528.000 m3 (528 millioner liter).
• Hvert UV-anlæg består af 11 lamperækker á 12 lamper – i alt 132 lavtrykslamper. Lamperækkerne kan både lampedæmpes og slukkes individuelt for at energioptimere i forhold til det aktuelle vandflow.
• UV-anlæggene er udviklet af tyske Wedeco, der er en af verdens førende producenter, og de lever op til de højeste kvalitetskrav til drikkevand samt er certificeret iht. UVDGM (US EPA). Silhorko er eneforhandler af Wedecos UV-anlæg til drikkevand i Danmark og har opbygget en stor ekspertise inden for netop disse anlæg gennem mere end 25 år.

Skrevet i: Top, Vand og spildevand

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik