Hospitalsscanning rykker nu ind i fødevarebranchen: CT-scanningsteknologien er således klar til at sikre kvalitet og øget effektivitet i fødevarebranchen.
Som de første i verden har Danish Meat Research Institute (DMRI), Teknologisk Institut, udviklet avanceret CT-scanning – kendt fra hospitalerne – til at kunne bruges i fødevareindustrien. Teknologien gør det muligt at skabe komplette 3D-billeder af indhold og sammensætning af den individuelle fødevare til analyse og videre bearbejdning.
-Slagteribranchen er eksempelvis udfordret af en høj grad af naturlig biologisk variation i råvarerne. Har man et 3D-røntgenbillede af kødet, kan man forarbejde det mere effektivt, og 3D-teknologien kan bane vejen for en højere grad af automatisering, siger centerchef Holger Dirac, DMRI, Teknologisk Institut.
CT-scanneren er udviklet målrettet til brug for kødindustrien. Det er lykkedes for DMRIs teknikere at modificere teknologien, så scanneren kan arbejde meget hurtigere end den tilsvarende teknologi i sundhedsvæsenet. Afhængig af produkternes størrelse kan scanneren analysere op til 600 emner i timen.
Samtidig lever den op til de høje sikkerheds- og hygiejnekrav, der er i fødevareindustrien. Scanneren kan – ud over på slagterierne – også gavne andre grene af fødevareproduktionen, hvor den kan skabe 3D-analyser af indholdet af eksempelvis fisk, ost, frugt og grønt til produktudvikling, kvalitetskontrol og overvågning – uden at påvirke det enkelte produkt.
-Vi ser kæmpe perspektiver i teknologien. Det svarer lidt til, at man med røntgenøjne kan se ind i f.eks. kødstykkerne og få information om nøjagtigt, hvor fedt og knogler er placeret og også selve kødstykkets geometri, siger Holger Dirac og fortsætter:
-Derved åbner vi op for et helt nyt niveau af automatisering, så robotter i endnu højere grad kan overtage det fysisk hårde arbejde fra slagteriarbejderen. Robotten vil eksempelvis kunne se nøjagtigt, hvor i kødet der skal skæres for at skabe de rigtige produkter af den helt rigtige kvalitet.
Den nye CT-scanner blev præsenteret tirsdag den 19. september for den internationale slagteribranche ved symposiet ”Future Industrial Meat Production” på DMRI, Teknologisk Institut i Taastrup.
Kilde: Via Ritzau.