• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltRobotter13. 10. 2021 | Helle Friemann Nielsen

Boeing viser morgendagens droneteknologi i Odense

AktueltRobotter13. 10. 2021 By Helle Friemann Nielsen

Et internationalt konsortium af virksomheder – heriblandt flyproducenten Boeings dronedatterselskab Insitu – skal i midten af oktober gennemføre en livedemo af arktisk droneteknologi i luftrummet ved Odenses HCA Airport. Boeings dronespecialister er allerede rykket ind i den fynske lufthavn med tre 20-fods containere.

Her skal Insitu præsentere et nyt, højteknologisk overvågningssystem, IRSA – bestående af droner, satellitter, fly og undervandsfartøjer – til fjernovervågning af Arktis.
-Hos Insitu er vi både meget begejstret for at vende tilbage til HCA Airport og for vores samarbejde med de øvrige projektpartnere om at promovere IRSA-projektet til ArcticX21. Droner og ubemandede fly vil udgøre et afgørende lag i IRSA-projektets monitoreringssystem til det arktiske område, og vi er stolte over at vores ScanEagle- og Integrator-systemer har rækkevidden, udholdenheden og nyttelasten til at udføre den rolle. Vi er taknemmelige for den fremragende opbakning, vi har oplevet fra HCA Airport og UAS Denmark, og det er dejligt at mærke Danmarks store fokus på droneteknologi, siger Dave Funkhouser, Insitus Director of International Business Development.

En blåstempling af lufthavnen
I takt med, at Arktis får større og større geopolitisk bevågenhed, er der fra de danske myndigheder et ønske om at styrke tilstedeværelsen i og overvågningen af Arktis. Derfor afsatte Folketinget i februar 2021 1,5 milliarder kroner til at øge overvågningen området via investeringer i højteknologiske, ubemandede systemer.
Det er netop sådan et system, der vil blive præsenteret på ArcticX2021-øvelsen i oktober. Foruden Boeing omfatter IDG-konsortiet virksomheder som C-Core, Viasat og danske MDSI.
-At testcentret tiltrækker så markante virksomheder, bekræfter, at man også i udlandet har fået øjnene op for de unikke faciliteter, vi har. Det er en blåstempling af UAS Denmark Testcenters position som én af Nordens førende og har virkelig stor betydning for lufthavnen, Odense og hele det meget stærke droneteknologiske miljø, siger Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense Kommune.

-Man finder ikke andre steder i Skandinavien, hvor der er lige så gode muligheder for at prøveflyve droner i civilt luftrum. HCA Airports kombination af beliggenhed, faciliteter og knowhow er virkelig ideelle, supplerer Morten Andersen (V), borgmester i Nordfyns Kommune.
Den danske højteknologivirksomhed MDSI – som udvikler teknologi til integration af forskellige slags missionssystemer til både bemandede og ubemandede fly – er en del af IDG-konsortiet, og herfra kalder man valget af UAS Denmark Testcenter og HCA Airport for et åbenlyst et af slagsen.
-Vi har forberedt os til ArcticX2021 i over et år, og vi har hele vejen igennem haft et super og effektivt samarbejde med UAS Denmark Testcenter og de danske myndigheder. Nu glæder vi os bare til at fremvise teknologierne og IRSA-konsortiets formåen, siger Chief Operations Officer i MDSI, Christian Steinø.

Fyn er blevet hotspot for droner
Fyn har i løbet af de seneste år opbygget et stærkt økosystem inden for drone- og robotteknologi og har manifesteret sig som et af Skandinaviens førende hotspots for udvikling af nye droneteknologier.
En nylig analyse fra Erhvervshus Fyn fra september 2021 viser bl.a., at droneindustrien på Fyn er vokset med 150 procent siden 2017, og at dronemarkedet helt generelt forventer stærk vækst i de kommende år.
Her spiller UAS Denmark Testcenter en vigtig rolle i forhold til udvikling og afprøvning af nye droneteknologier.

Som et af de eneste testcentre I Europa kombinerer UAS Denmark Testcenter et godkendt BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) luftrum, der strækker sig ud over det nordfynske hav med en hurtig godkendelsesproces og dronelaboratorier. Testcentret arbejder tæt sammen med Trafikstyrelsen, universiteter og industrien, både nationalt og internationalt.
Det 867 kvadratkilometer store luftrum inkluderer et BVLOS-testområde, der strækker sig over by, land og en offshore vandzone ud over det nordfynske hav. Området kan udnyttes til at flyve uden for syne eller foretage flyvninger inden for syne til test af droner, sensorer eller andre systemer.

Skrevet i: Aktuelt, Robotter

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik