Verdenspremiere på nyt ASi-motormodul på Englerup Vandværk

I samarbejde med Werths El har Bihl+Wiedemann udviklet et nyt plug-and-play ASi-motormodul til Danfoss-frekvensomformere. Løsningen anvendes hos Englerup Vandværk ved Holbæk, der som de første i verden har taget det nye modul i brug.

Hos Englerup Vandværk på Vestsjælland kan man fremvise lidt af en verdensnyhed. Som det første procesanlæg i verden gør Englerup Vandværk nemlig brug af en serie nye ASi-motormoduler, der er udviklet specielt til VLT-frekvensomformere fra Danfoss. Det er en løsning, der er udviklet i et samarbejde mellem Bihl+Wiedemann og elinstallatøren Werths El.

Takket være nyudviklet software fra Bihl+Wiedemann er det således muligt at konfigurere den første Danfoss-frekvensomformer og dernæst kopiere disse indstillinger til en anden applikation.

Med det her modul har vi udviklet en plug-and-play-løsning til en af markedets mest benyttede frekvensomformere. I stedet for at skulle konfigurere hver frekvensomformer fra bunden er det ligetil at kopiere standardindstillinger fra gang til gang og dermed spare værdifuld tid i installationsfasen,” forklarer Anders Werth, elinstallatør og direktør i Werths El.

Nye installationer og nyt SCADA-system

De nye motormoduler indgår som en del af den totalløsning, som Werths El har leveret til Englerup Vandværk. Vandværket, der forsyner cirka 180 lokale borgere med drikke- og spildevand, stod foran en omfattende renovering af blandt andet sine tanke. Og i den forbindelse har Werths El stået for at både opgradere samtlige elinstallationer og ved samme lejlighed installeret et helt nyt SCADA-system. SCADA-systemet sikrer blandt andet bedre overvågning og giver forbedrede muligheder for at styre anlægget på distancen.

 

ASi-netværk styrer anlægget

Rygraden i vandværkets proceskommunikation udgøres nu af et ASi-netværk fra Bihl+Wiedemann – et af markedets mest omkostningseffektive og fleksible feltbussystemer. Alle vandværkets pumper, ventiler og øvrige komponenter er således bundet sammen i et ASi-netværk, der styres af en central Asi Master, som sørger for kommunikationen op til en central PLC. Som det er kendetegnet for ASi-netværk, er kabelføringen begrænset til det særlige gule ASi-kabel, som trækker både strøm og data i ét og samme kabel, hvilket sikrer en både nem og omkostningseffektiv installation. Samtidig er det nemt at udvide anlægget, da hvert Asi Master kan håndtere mere end 100 enheder.

“Vi kiggede mod en ASi-løsning, da den sammenlignet med traditionelle busløsninger er både uhyre fleksibel og meget enkel. Der er et minimum af kabler, og hvis det på et tidspunkt bliver nødvendigt at udvide anlægget, er det nemt at koble nye ventiler eller andre enheder på ASi-netværket, også uafhængigt af topologi og leverandør,” forklarer Anders Werth.

Benytter den nyeste ASi-teknologi

Førnævnte motormodul til Danfoss’ frekvensomformere er rent teknisk muliggjort af, at ASi-netværket på Englerup Vandværk benytter den nye ASi-5-teknologi.

Det er den seneste ASi-generation fra Bihl+Wiedemann, og teknologien gør det muligt at overføre langt større datamængder betydeligt hurtigere end tidligere. Som eksempel kan ASi-5 levere korte cyklustider med op til 384 digitale indgange og udgange på bare 1,27 millisekunder. Det er sammenligneligt med eksempelvis Ethernet-systemer. Tilsvarende kan ASi-5 levere høj båndbredde i form af procesdatastørrelse fra 16 bits til 32 bytes per node. Uden ASi-5-teknologien ville vi ikke kunne overføre data så hurtigt, som de her Danfoss-motormoduler kræver. Så der er ASi-5-teknologien virkelig med til at åbne nogle døre til en række nye, smarte løsninger,” slutter Anders Werth.

 

Link til mere information: https://www.bihl-wiedemann.de/dk/applications/automation-technology/material-handling-/-drive-control/drive-solutions-for-danfoss