Stepmotor vs. servomotor – hvad skal du vælge?

AZ stepmotor fra Orientalmotor

Få hér en forklaring på hvilken løsning, du skal vælge. Du får også adgang til gratis software, så du kan programmere alle enheder fra Orientalmotor, hvor der sidder en stepmotorer, dc motor eller en servomotor.

Grunden til, at stepmotoren er en bedre løsning til præcisionsopgaver end f.eks. servo- og andre motorer, skyldes blandt andet, at andre motortyper hurtigt ville blive meget varme, hvis de skulle fastholde motoren på en nøjagtig position.

For hvor f.eks. servomotoren bruger strøm til at holde motoren på den givende position, når den står stille, bruger stepmotoren kun strøm, når den kører. Men for at holde position bruger den kun den halve strøm til at holde magnetfelt, Derfor bliver den ikke nær så varm, selv om den arbejder præcist. For stepfunktionen sørger for, at du dels kan styre motoren helt nøjagtigt, og dels at motoren holder positionen helt præcist, så snart den er standset.

Det betyder, at stepmotoren også har et meget lavere strømforbrug.

Vælg mellem to forskellige former for stepmotorer
Der findes mange forskellige typer og udformninger på stepmotorer. Men hos Eegholm kan du grundlæggende set vælge mellem to typer:

  1. AZ-stepmotorer – der har indbygget ABZO sensor/Absolut encoder i motoren, så den hele tiden ved, hvor den står. Det betyder, at den altid kan køre videre til næste step eller køre videre fra der hvor den står, hvis der opstår strømsvigt.
  2. PKP-stepmotorer – en lidt billigere model, der kan fås med same præcision, men kræver en ekstern controller. Derfor skal den køres i tilbage i udgangspositionen/reference igen efter et strømsvigt.

Den væsentligste forskel på de to motorer er, at du ikke behøver at tage alt ud af f.eks. en pakkemaskine efter et strømsvigt, hvis du vælger en AZ-stepmotor. Den vil fortsætte derfra, hvor den var kommet til, når strømmen kommer igen.

Med PKP-stepmotorer er du nødt til at tage alle produkter og emballager ud af maskinen, nulstille alle motorer og køre i reference. Det kan hurtigt gøre det tidskrævende og dyrt at genstarte maskinen efter et strømsvigt. I værste fald kan det føre til forsinkelser i de aftalte leverancer, som maskinen pakker.

Sådan programmerer du en stepmotor
Selve programmeringen af stepmotorens driver foretages med programmet MEXE02. Det er et simpelt gratis programmeringsværktøj, der angiver de enkelte steps i en automations- eller produktionsproces.

Med programmet kan du angive, hvor hurtigt, hvor langt og præcis hvor hvert stop skal være. Samt indlægge gentagelser, betingelser og andre programmeringstekniske muligheder.

F.eks. kan du få programmet til at måle på strømmen, samt angive ved hvilken strømværdi motoren skal stoppe. På den måde kan du sikre, at du f.eks. ikke får skruet et låg for hårdt på, eller ødelægger det underlag, som motoren presser et emne ned mod.

Få tilsendt softwaren, der gør, at du kan programmere alle enheder fra Orientalmotor, hvor der sidder en stepmotorer, dc motor eller en servomotor.

Skal vi hjælpe dig med at finde den rigtige stepmotor?
Vil du vide mere om stepmotorer, eller har du brug for en konkret løsning til din automation eller dit procesanlæg?

Poul-Henning Nielsen står klar til sammen med dig at finde den løsning, der passer til netop dit behov.

Du træffer Poul-Henning på mobil 4035 8654 eller på phn@eegholm.dk