Konnektorer til høje spændinger – en balancegang mellem begrænset plads og behov for maksimal power

Elektronisk udstyr vil blive stadigt mindre og lettere i fremtiden. I samme takt udfordres udviklerne på at skrumpe komponenter, vel at bemærke uden at reducere det elektriske output. For selv om komponenterne bliver mindre, er kravet til det elektriske output uændret – og måske endda øget. Det kræver alt sammen et gennemtænkt design, for at udstyr og komponenter kan overholde de nødvendige elektriske standarder.

Netop kombinationen af begrænset installationsplads og overførsel af høj effekt bliver stadigt vigtigere for kunderne hos ODU, som skal have løsningerne klar uanset industri. Sebastian Dormeier, produktchef for ODU’s cirkulære konnektorer, forklarer det nærmere med et af de nye produkter til høje spændinger.

 – Til vores ODU MEDI-SNAP plastkonnektorer har vi udviklet en ny kontakt-indsats, som sikrer en pålidelig overførsel af op til 1kV AC og 16A. Alt sammen i et stik med en diameter på Ø20 mm eller mindre. Vi har endvidere designet kontakt-layoutet, så hot-plugging undgås. Det opnår vi ved ”forsinkede” signalkontakter, som detekterer, når mating/konnekteringen er fuldført, og sikrer, at et kompatibelt elektroniksystem gør det samme. Overførsel af power og spænding afbrydes straks, hvis en bruger forsøger at til- eller frakoble konnektoren, mens der er spænding på. Det særlige sikkerhedsaspekt er meget vigtigt for vores kunder og slutbrugere, især ved højere spænding og strømme. Funktionen sikrer en lang funktionel levetid og driftssikkerhed for vores produkter. Vi tilbyder konnektortypen i orange for at indikere tilstedeværelsen af høje spændinger.

En håndsrækning til medico-kunderne

ODU’s højspændingskonnektorer overholder DIN EN IEC 60664-1. Standarden handler om isolationskoordinationen for elektrisk udstyr. Med andre ord komponenternes funktionelle isolation. Konnektorerne overholder også IEC 60601-1, så de kan anvendes i forskelligt medicinsk udstyr. Konnektordesignet hjælper de medicotekniske kunder til at overholde de høje krav, der stilles på området.

Konnektorer til høje spændinger
Sebastian Dormeier er produktchef for cirkulære konnektorer hos ODU GmbH & Co. KG

For at opnå den højeste beskyttelsesgrad for medico-teknik er kontakt- og krybeafstande øget mellem de spændingsførende kontakter i konnektoren og til de ledende dele af huset. Det opnår ODU ved at indsætte isolationskupler rundt om kontakterne. Jo større kontakt- og krybeafstande, jo højere beskyttelsesniveau.

– I vores tilfælde opnår vi det højeste niveau, 2 MOPP, der betyder “To metoder til patientbeskyttelse”, for medicinsk udstyr, der forsynes af 230V vekselstrøm. Eftersom vores komponenter overholder de 2 MOPP, og vi også har valgt kabler, der matcher formålet, behøver producenten af det medicinske udstyr ikke bekymre sig om yderligere integration i strømforsyningsenheden. Det sparer dem tid, arbejde og penge. ODU MEDI-SNAP konnektorer anvendes for eksempel til ablations-katetre, hvor IEC 60601-1 skal overholdes, og hvor højere strømme kan forekomme i nogle sekunder, siger Sebastian Dormeier.

Forbindelser til test af bilbatterier

Konnektorproducenten har også udviklet konnektorer til anvendelse i testudstyr i bilindustrien, hvor der typisk anvendes høje spændinger. I tilfældet her overholdes også forureningsklasse III for at matche de hårde krav i fabriksmiljøer. For eksempel anvendes ODU’s konnektorer i testudstyr til bilbatterier. Ligeledes er der udviklet ”reversed gender” varianter – altså hvor han er placeret i udstyret og hun på kablet – til LED-videovægge, som sikrer strømforsyningen til de enkelte skærme i storskærmen ved store arrangementer.

Hybrider og kundespecifikke udgaver

Inden for de cirkulære konnektorer leverer konnektorspecialisten også kundetilpassede udgaver til højstrømme og -spænding i ODU MINI-SNAP® serien. Ligeledes tilbydes ODU-MAC® moduler i de modulære / rektangulære MAC konnektorserier til op til 9,5 kV i forureningsklasse II og standardløsninger med 6,3 kV eller 4 kV nominel spænding. De kan kombineres med andre moduler i en hybrid konnektorløsning. Konnektorerne er uden bryde-kapacitet (COC) og de delvise udladninger er testet. Ud over standardprodukterne tilbyder ODU mange kundespecifikke konnektorer, som også kan leveres med højspændingskabler, monteret i et komplet konfektioneret kabel. Fra én leverandør får kunderne således en komplet forbindelsesløsning – med små dimensioner, maksimal effektoverførsel og højeste sikkerhed.