“Kom i gang i stedet for at vente: ASi-5 NU”

Højhastigheds cyklustid og en hidtil uset databredde gør ASi-5 til det perfekte netværk til Industri 4.0 og det industrielle Internet of Things (IIoT). Det seneste innovationsniveau i aktuator-sensor netværket AS-interface understøtter også integrationen af intelligente enheder, hvoraf mange er udstyret med punkt-til punkt-forbindelsen IO-Link. Derfor har Bihl+Wiedemann foruden OPC UA-grænsefladen integreret IO-Link Master i sine ASi-5-slaver i sine ASI-5 / ASi-3 fieldbus-gateways til it-integration. De to teknologier ASi-5 og IO-Link kompletterer hinanden perfekt og fremtidssikret på feltniveau – som Bernhard Wiedemann, administrerende direktør for Bihl+Wiedemann GmbH, bekræfter i et interview.

ASi MASTER NEWS: Bernhard Wiedemann, for et år siden på SPS 2018 blev ASi-5 præsenteret for offentligheden. Som førende ASi-fabrikanter og set i bakspejlet, hvordan vurderer Bihl+Wiedemann målene og succesen for den fælles udvikling af ASi-5? Hvilke forventninger er blevet opfyldt, og i hvilket omfang har yderligere optimeringspotentialer åbnet sig?

Bernhard Wiedemann: Det vigtigste budskab til interesserede parter og brugere er: ASi-5 virker. Kablingssystemet har perfekt mestret springet fra udviklingsværkstedet til reel praksis. De første erfaringer har bekræftet det overordnede koncept og evnen til at opnå den ønskede kapacitet. Vi var kun nødt til at justere og optimere det i fællesskab udviklede og implementerede setup på meget få punkter.

ASi MASTER NEWS: IO-Link enheder, som bliver stadig vigtigere i automatisering, kan perfekt integreres med ASi-5. Hvad er specielt ved kombinationen af ASi-5 og IO-Link? Er brugeren nødt til at indgå kompromiser? Og hvad med økonomisk effektivitet?

Bernhard Wiedemann: IO-Link har allerede etableret sig på markedet som standard for punkt-til-punkt-kommunikation for intelligente sensorer. ASi er det ideelle kablingssystem til efter behov at indsamle sensor- og aktuatordata i moderat store netværk af enhver topologi, såsom dem, der findes i maskinindustrien, og overføre disse data til, hvor de skal anvendes. ASi-5 tillader kombinationen af begge styrker: på den ene side kan intelligente sensorer nu integreres perfekt, på den anden side kan netværk frit oprettes via ASi-5. Så det grundlæggende nye er, at brugerne uden ulemper kan bruge det bedste fra begge verdener med IO-Link via ASi-5 uden at skulle gå på kompromis med sensorintegration eller netværksdesign. Samtidig er ASi-5 også meget attraktiv med hensyn til omkostninger. IO-Link-enheder behøver ikke længere at være forbundet til en maskine via Ethernet-baseret IO-Link-Master og bundet sammen ved hjælp af dyre hardware-komponenter. I stedet for kan man med minimal kabling gennem et gult ASi-kabel tilslutte ASi-5 slave / IO-Link-Master modulerne sammen med de tilsluttede IO-Link-enheder via penetrationsteknologi. I øvrigt er vores portefølje meget finjusteret: vi har 1-port, 2-port, 4-port og i fremtiden også 8-port varianter af IO-Link Master moduler i programmet, hvilket muliggør individuelt skalerbare løsninger og en ekstremt økonomisk integration af intelligente enheder. Og sådan en 1-port variant er betydeligt billigere end et 8-port Ethernet-modul.

ASi MASTER NEWS: Hvordan kan integrationen af IO-Link-enheder implementeres i praksis? Hvad vil ASi-5 i den forbindelse ændre i fremtiden for brugere, der allerede bruger IO-Link?

Bernhard Wiedemann: Integrationen af IO-Link var allerede centralt i fokus ved udviklingen af ASi-5 og dermed også helt i toppen af specifikationerne. I forbindelse med implementeringen har vi baseret os på de databilleder, som brugerne er vant til, eksempelvis i Profinet-verden. I stedet for mulige begyndervanskeligheder på grund af et nyt design og / eller en ny operation, tilbyder ASi-5 derfor den velkendte og dokumenterede brugergrænseflade, når man integrerer IO-Link-enheder. Bortset fra ASi-5 enheder har næsten intet ændrer sig for brugerne – og hvis det har, er det til det bedre. ASi-5-komponenterne er betydeligt mere kompakte og pladsbesparende end tilsvarende Ethernet-moduler. Desuden har Bihl+Wiedemann en meget finere granualitet dvs. mulig grad af underopdeling af de allerede nævnte tilslutningsmoduler med valgfrit en, to eller fire porte. Dette hjælper også til ikke at spilde installationsplads på maskinen, men at bruge pladsen effektivt – og selvfølgelig for at spare omkostninger.

ASi MASTER NEWS: Hvilke oplevelser har du med ASi-5 i projekter og felttests?

Bernhard Wiedemann: Faktum er, at vi støder på en stor interesse for den nye ASi-5 kablingsteknologi, hvilket ikke er overraskende i betragtning af de fordele, der netop er beskrevet. Logistikbranchen, som allerede har et stort kendskab til AS-interface gennem udstyr til transportbånd, højlagre og plukkesystemer i distributionscentre, ser nye muligheder og potentialer for forbedringer i ASi-5. Et eksempel på dette er integrationen af scannere, som nu er teknisk mulig på grund af den store databredde og de korte cyklustider i ASi-5. At tilføje ASi-5 til den eksisterende ASI-3 infrastruktur betyder nu frigørelse af nye potentialer for kapacitetsforøgelse. Og dette med begrænset arbejdsindsats og omkostninger, fordi man til opgradering kun har brug for en ny ASi-5 / ASi-3 fieldbus gateway og nye ASi-5 moduler, der kan integreres i den eksisterende topologi. I deres nuværende versioner er vores softwareprogrammer ASIMON360 og ASi Control Tools360 gratis tilgængelige for at integrere IO-Link-enheder i AS-Interface netværk lige så let som normale ASi-slaver.

 

Billedtekst: Bernhard Wiedemann, administrerende direktør for Bihl+Wiedemann GmbH.

 

ASi MASTER NEWS: Er der allerede nu dukket applikationer op, som kan implementeres perfekt med ASi-5? Og er der pionerer inden for digitalisering, som allerede udnytter potentialet fuldt ud?

Bernhard Wiedemann: Intern logistik, som vi netop har talt om, er i øjeblikket i forreste række – simpelthen fordi emnet e-handel i høj grad stiller krav til logistiksystemernes kapacitet. Men der er også en interesse i andre industrier til at drage fordel af de muligheder, som den nye teknologi medfører. Den selektive optimering af processer eller maskiner med ASi-5 og intelligente sensorer finder allerede sted.

ASi MASTER NEWS: Hvad betyder den store tillid, som dine kunderne har til ASi-5? Og hvilke råd giver du til dem, der i øjeblikket arbejder med den nye teknologi eller ønsker at gøre det i løbet af kort tid?

Bernhard Wiedemann: At have viden er en afgørende faktor for at opbygge tillid. Vores kunder har kendt Bihl+Wiedemann i mange år som leverandør af applikationsorienterede og økonomiske løsninger. De kender vores engagement i AS-Interface, de kender vores produkter og tjenester omkring kablingssystemet. Og de ved, at AS-Interface for Bihl+Wiedemann, i modsætning til mange af vore kollegaer på markedet, er vores kerneforretning, hvor vi satser vores kernekompetencer. Men det faktum, at vi fra starten er i stand til at tilbyde kunden et praktisk og højtydende system er skyldes hele ASi-5 udviklingsgruppen, som har lagt en stor indsats i udformningen og gennemførelsen af den nye standard og har arbejdet meget målrettet. Et klart krav til ASi-5 var, at intet, der arbejdede med ASi-3 måtte blive værre med ASi-5. Dette krav har bevisligt kostet yderligere arbejde i udviklingsprocessen og dermed også kostet tid til marked, men alle partnere var hele tiden enige om, at dette var den rigtige vej at gå. Den tillid, vi har til ASi-5, bekræfter vores tilgang. Hvis man er bekymret for at bruge ASi-5, tager man en kalkuleret risiko, hvis man overhovedet tager nogen. Vi inviterer interesserede parter til at afprøve ASi-5 sammen med os i et håndterbart, overskueligt første projekt for at få erfaring og overbevise sig selv om fordelene. Under alle omstændigheder er tiden for ASi-5 moden, og nogle løsninger er allerede på plads eller kan gennemføres med kort varsel.

ASi MASTER NEWS: Fra november 2019 vil ASi-5 specifikationerne, efter ét år hvor de kun var tilladt at blive brugt af udviklingspartnere, være tilgængelige for alle medlemmer af AS-International. Hvad betyder det for Bihl+Wiedemann som udbyder, og hvad betyder det for dine kunder?

Bernhard Wiedemann: Dette er godt for kunderne, fordi det i høj grad udvider rækken af ASi-5-enheder, især med integrerede produkter, der ikke har udviklingspartnerne i deres portefølje. Producenternes sande åbenhed og mangfoldighed er, hvad AS-Interface altid har stået for. Og selvfølgelig bør dette fortsætte med ASi-5. For os som producent er det positivt, at ASi-markedet ekspanderer gennem yderligere leverandører og produkter. For jo flere kompatible enheder der er fra forskellige producenter, jo mere attraktivt bliver det at bruge ASi-5 til at løse fremtidige problemer. Og det kommer alle til gode, idet behovet og efterspørgslen efter ASi-5 komponenter vil stige. Dette vil være af enorm betydning for ASi-5.

ASi MASTER NEWS: Hvad sker der med ASi-3, når ASi-5 kan så meget mere og kan gøre det bedre?

Bernhard Wiedemann: Jeg antager, at ASi-3 og ASi-5 vil sameksistere permanent, fordi der er mange enkle, tidskritiske og data-ukritiske ASi-slaver, hvortil ASi-3 er teknologisk tilstrækkelig og er endnu mere omkostningseffektiv. Samtidig bør kunderne dog være opmærksomme på fordelene ved ASi-5 for at kunne bruge det på en maskine, hvor der eksempelvis anvendes intelligente sensorer.

ASi MASTER NEWS: Hvor står ASi-5 om fem år?

Bernhard Wiedemann: Godt spørgsmål. Jeg antager, at ASi-5 har etableret sig som netværks-systemet til Ethernet-baserede feltbusser og vil være ’State of the art’ i endnu længere tid uden at have nået sine grænser for kapacitet på grund af fremtidige automatiseringssystemer. Der vil også være en række særlige moduler til forskellige applikationer. OPC UA som en cloud-grænseflade vil blive brugt mere end i dag af producenter og operatører til mere detaljeret at analysere brugen af maskiner og processer. Der vil være meget mere og mere detaljeret indsigt, som vil åbne for nye optimeringsmuligheder samt nye forretningsmodeller. Det er derfor, vi hos Bihl+Wiedemann med overbevisning er gået på markedet lige fra starten og vil fortsætte med at tilbyde de rigtige kommunikationskanaler med vores ASi-5 portefølje.

ASi MASTER NEWS: Bernhard Wiedemann, tak for samtalen.