Installationsteknik – Den store frihed

De aktive og passive distributører fra Bihl+Wiedemann forekommer beskedne. Men ved nærmere eftersyn ser man straks deres næsten ubegrænsede muligheder, når man skal integrere alle typer sensorer og aktuatorer i et AS-i netværk. Og de nye muligheder for AS-Interface-brugere bliver endnu større i fremtiden: fordi takket være den uforholdsmæssigt stigende efterspørgsel kommer der flere og flere varianter af disse kompakte enheder.

Den store fleksibilitet ved design af maskiner og systemer, den nemme installation og det enorme udvalg af moduler har altid været blandt de afgørende fordele ved AS-Interface. I begyndelsen af sidste år satte AS-i-eksperterne hos Bihl+Wiedemann igen barren endnu højere på disse tre områder: siden da kan omskiftere, detektorer, sensorer eller aktuatorer uden grænseflader til AS-i nemt integreres i et AS-i netværk – uden dyre, specielle adaptere og ekstra kabler, der skal sammenkobles.

For AS-i-brugere repræsenterer dette helt nye frihedsgrader, når de skal vælger deres moduler. For, om en enhed er AS-i-kompatibel eller ej, vil næppe spille en rolle i fremtiden. Aktuatorer og sensorer kan i fremtiden vælges udelukkende i henhold til applikationsspecifikke kriterier – eksempelvis med hensyn til ydre form, elektromekanik og funktionsområde. Der skal ikke mere foretages kompromiser på dette område. Vejen til virkelig skræddersyede løsninger er åben.

Dette er alt sammen gjort muligt ved hjælp af de innovative, aktive distributører fra Bihl+Wiedemann med integreret AS-i-chip, som takket være deres kompakte størrelse optimeret til kabelkanalen er ideel til individuelle føringsveje. Tidligere betød dette eksempelvis, at nogle slaver ikke kunne placeres præcis, hvor de skulle være, da de fleste moduler har en M12 eller M8-forbindelse på toppen og dermed var højere end muligt. De nye aktive distributører har ikke denne begrænsning, selv ikke i styreskabe eller betjeningspaneler. Og hvis sensoren, der foretrækkes af en bruger, har en usædvanlig pin-konfiguration, er det heller ikke længere et problem: De kompakte, aktive distributører leveres i præcis den konfiguration kunden har brug for – komplet med færdigmonterede kabler.

Det samme gælder også for de nye, passive distributører fra Bihl+Wiedemann, som desuden har yderligere to fordele: for det første tilbyder de integreret liniebeskyttelse som en mulighed – enten i form af 4 A, udskiftelige sikringer eller 1 A, selvudløsende sikringer. De medvirker også til at spare på hardware: normalt kræver en installation to passive distributører til AS-i og AUX, hvilket kræver op til fire AS-i-slutkapsler. Efterfølgerne i den nuværende generation er velegnede som både start- og slutpunkt for profilkablet, hvilket gør ekstra slutkapsler overflødige.

Hvor meget AS-Interface-brugere har længtes efter den næsten ubegrænsede frihed, de får fra de innovative aktive og passive distributører, kan ses af efterspørgslen, som fortsat er steget lige fra den næsten eksplosive start, da produkterne blev introduceret. “I mine præsentationer får jeg næsten 100 % positiv feedback,” siger salgsdirektør for Bihl+Wiedemann GmbH, Christian Lang i et interview med AS-I MASTER NEWS. “Selvfølgelig fortjener sådanne, ved første øjekast ubetydelige produkter, sjældent en forside i fagpressen, men de gør brugernes liv meget lettere.”

For Bihl+Wiedemann er den nye distributørgenerations enorme succes grund nok til løbende at udvide den allerede lange række af forskellige varianter.

Følgende er et kort overblik over de nyeste familiemedlemmer:

Aktiv AS-i distributør til styring af ventiler: 4I/2O modul med 6 x M8 stik, egnet til tilslutning af ventiler (2 x 5/2 retningsventil eller 1 x 5/3 retningsventil + 4 sensorer)

Aktiv AS-i distributør til Lenze Smart Motor: 4I/3O modul med 2 x M12 stik til tilslutning til Smart Motor og 2 x M12 stik til tilslutning af op til 3 ekstra sensorer.

Aktive AS-i distributører til Schmersal og Pilz dørlåse: 1 to-kanals sikker indgang, 1 digital udgang, forbindelse via M12-stikkontakt, 8-bens stikkonfiguration egnet til Schmersal og Pilz dørlåse.

Passiv distributør AUX: 2 x AUX-profilkabel til 1 x M12-stik, T-kodet til at forbinde forbrugere med T-kodet M12-strømforbindelse, op til 20 A

Det optimerede koncept til fremstilling af distributørerne imødekommer også behovet for et endnu større antal varianter. Indtil nu har printkortet været monteret i en færdigmonteret plastdåse. I dag anvendes en innovativ sprøjtestøbningsproces (lavtryksstøbning), hvor printpladen placeres i en form og derefter indstøbes. Dette giver endnu større fleksibilitet i fremtiden både med hensyn til husets højde og i placering og antal af udgående kabler.