Få et overblik over hvilket lineære drev, du skal vælge til din løsning

Tandhjul og tandstænger

Det kan være svært at vælge det rigtige lineære drev til din løsning. For hvordan laver man en bevægelse med lavt slør i vandret eller lodret retning eller med andre ord: fra at rotere til lineær?

Det er vores erfaring, at det kræver en del viden inden for mekaniske drev for at vælge det rigtige lineære drev.

Derfor har vi lavet et overblik over mulighederne med fordele og ulemper, så det bliver nemmere for dig at vælge. De oftest anvendte lineære drev er:

 

Spindel

En spindel er en slags gevindaksel, hvor en møtrik bevæger sig frem og tilbage, når akslen drejes, og derved opstår der en lineær bevægelse.

Møtrikken er ofte udstyret med (små) kugler for at give mindre friktion og højere belastning. Derfor kaldes denne kombination oftest en kugleskruespindel. Hvis der ikke bruges kugleskruer, er tråden ofte “vinklet”, og tråden får navnet “trapez”.

En spindel er en hurtig, mekanisk måde til at opnå en begrænset lineær justering. Den største ulempe er, at længden på akslen er begrænset, og hastigheden ikke kan være høj på grund af svingninger. En spindel er også ofte hjertet i en ”aktuator”.

 

Tandrem

En tandrem strækkes over remskiver og er fortandet for at forhindre, at den skrider. En tandrem er ofte hjertet i et såkaldt lineært modul, hvor enderne af det fortandede bælte forbinder de bevægelige dele.

Fordelen ved en tandrem er, at den er billig og let at bygge. Ulempen er den kræver forspænding og så kan der være en unøjagtighed i forbindelse med (for det meste begrænset) forlængelse af tandremmen.

Et tandremsdrev kan bruges til at fordele en rotation – med eller uden forskellige udvekslinger.

Tandremmen drives af en aksel med remskive, hvilket gør det muligt for at øge momentet betydeligt. Derfor er der monteret en gearkasse til disse drev for at reducere hastigheden og for at øge drejningsmomentet.

Apex Dynamics har introduceret to gear – PL (planetgear) og PLR (vinkelgear) – som egner sig specielt til tandremdrev. Gearene har tungere lejer og et yderst kompakt design.

 

Tandhjul og tandstænger

Tandstænger har den fordel, at de kan være uendeligt lange, og nøjagtigheden reduceres ikke, hvis bare det monteret korrekt.

Tandhjulet kører frem og tilbage over tandstangen, og tandstænger kan samles til én. De fås normalt i længder fra 500 mm op til 2000 mm. Flere tandhjul kan køre over en tandstang for at udføre forskellige bevægelser samtidigt eller for at udføre bevægelsen samtidigt med dobbelt kraft.

Drevet er ofte monteret på en gearkasse, hvilket øger momentet og reducerer hastigheden.

Hvis du installerer to motorer med tandhjul, som en master slave, er drevet slørfrit.

 

Lineær motor

En lineær motor er et drev, der ligesom en elektrisk motor er baseret på et skiftende magnetfelt. Egentlig er det en elektrisk motor med en “udrullet” stator. I stedet for en roterende bevægelse frembringer denne motor en lineær bevægelse og kan i princippet være så lang som nødvendigt.

En lineær motor består af en (teoretisk) uendelig lang række elektromagneter. Det objekt, der skal køres, indeholder en skinne af et ledende materiale, normalt aluminium eller kobber. Elektromagneterne skaber en kontinuerlig lineær “bølge”, hvor hvirvelstrømme produceres i skinnen og forårsager et modsat felt.

Sådan begynder skinnen at bevæge sig med en vis glidning i magnetismens bølge.

På grund af de meget høje materialeomkostninger og det lave drejningsmoment bruges denne type drev ikke ofte.

 

Lineære kædedrev

Kæden består af specielt formede led, som på grund af geometrien sikrer, at kæden ikke kan spænde under tryk.

Det drives af et slags gearhjul, som kæden kan rulle over. Du skal være opmærksom på, at enden af kæden ikke kan bruges, og det derfor er nødvendigt med en konstruktion, hvor den rulles op.

 

Mød os på Automatik 22 – stand 1096

Kom forbi vores stand og hør mere eller kontakt Jan Hansen på 2710 3748, send en mail på jha@eegholm.dk  eller få mere at vide på http://www.apexdyna.dk eller http://www.eegholm.dk.