Er du sikker på, at den el-motor du køber er lovlig?

Alle el-motorer  fra 7,5 til 375 kW skal overholde IE3 normen, og allerede fra januar 2017 skærpes reglerne og omfatter alle el-motorer fra 0,75 til 375 kW.

Nye regler for el-motorer i 2017

EU har sat energikrav til elmotorer i størrelsen fra 0,75 kW-375 kW, som tegner sig for mere end 90 procent af det samlede elforbrug i EU til elmotorer. Den nedre grænse på 0,75 kW svarer til 1 hk, og det er cirka størrelsen på elmotorer i meget maskinudstyr og i en lang række forbrugerprodukter. Den øvre grænse svarer til en motor i en kølekompressor i et større kølehus.

Kravene gælder ikke elmotorer, som er fuldt integreret i et produkt, for eksempel i en kompressor. De gælder heller ikke særlige elmotorer f.eks. typer, der er bygget til at arbejde helt neddykket i en væske.

Du er undtaget fra reglen, når…

Undtagelsen fra reglen om IE3-klassifisering er motorer, der styres med frekvensomformere. Disse behøver kun at opfylde virkningsgradniveau IE2 (high efficiency), selv efter 2017, på grund af den optimerede drift og energibesparelse, frekvensomformere har

Tjen penge på et EU-direktiv

Når man tilslutter en frekvensomformer til motorer med varierende belastning og hastighed, medfører det betydelige energibesparelser, fordi elmotorens hastighed kan justeres efter behov.
Den forbedrede effektivitet i hele drivsystemet bliver en vigtig faktor, og potentialet for energibesparelser i et optimeret system, kan være 30-60%.

IE klassificering

IE klassificering, udført af International Electrotechnical Commission (IEC), erstatter det gamle EFF klassificeringssystem for lavspændings vekselstrømsmotorer, indført ved den europæiske pendant, CEMEP. Der er fire definerede klasser, og elforbruget reduceres med ca. 15 % mellem de forskellige IE-klasser:

  • IE1(standard efficiency),
  • IE2 (high efficiency),
  • IE3 (premium efficiency),
  • IE4 (super premium efficency).

Hos Eegholm kan du naturligvis købe el-motorergearmotorer og frekvensomformere, der opfylder kravene fra EU. Vi står klar med råd og vejledning til, hvordan din maskine bliver mere energieffektiv med IE3 motorer, gearmotorer og frekvensomformere.


Vil du vide mere?

Læs mere om direktivet eller kontakt teknisk rådgiver, Gunnar Johannsen på guj@eegholm.dk eller direkte 4059 8508.