DTU sikres bæredygtig driftssikkerhed med nyt UPS-anlæg

Nanolab-instituttet på DTU var udfordret af gentagne nedbrud og forstyrrelser på elnettet, der resulterede i, at kritisk produktion og forskning gik tabt.
For den optimale løsning på problemet valgte DTU at skifte deres gamle, noget mindre, decentrale nødstrømssystem ud med et bæredygtigt centralt state-of-the-art UPS-anlæg fra Schneider Electric – en løsning, der både har sikret optimal driftssikkerhed og store økonomiske og energimæssige besparelser for Nanolab-instituttet.

 

De mange strømsvigt og forstyrrelser skabte ikke kun problemer for forskerne og produktionsfolkene på Nanolab-instituttet, men også stor frustration på resten af DTU.

”Produktionen af mikrochips samt den daglige forskning er en decideret livsnerve for Nanolab-instituttet, og det har store økonomiske konsekvenser hvis produktionen går ned,” siger Allan Egetoft, Sektionsleder på DTU og fortsætter:

”Det igangværende byggeri af letbanen medførte desværre, at vi stod overfor hyppigere og mere alvorlige strømnedbrud. Derfor blev det en topprioritet for os at opgradere nanolab-instituttets gamle UPS-anlæg med et nyt og fremtidssikret anlæg, der afhjælper spændingsdyk og skaber den nødvendige stabilitet og tryghed i produktionen og forskningsmiljøet og dermed også for vores forskere. Faktisk er hyppigheden af strømforstyrrelserne kun steget, men det nye UPS-anlæg har elimineret konsekvenserne af dem.”

 

 

Optimal driftssikkerhed

I november 2021 udskiftede Schneider Electric det gamle anlæg hos Nanolab-instituttet med et state-of-the-art 1750 kW ECOnversion-anlæg, som består af en 1000 kW Galaxy VX og en 750 kW Galaxy VX – en innovativ løsning, der sikrer optimal pålidelighed af elnettet til forskningen og produktionen af mikrochips hos Nanolab-instituttet og samtidig sparer på instituttets CO2-regnskab og pengepung i forhold til traditionelle UPS-løsninger.

”Hos Schneider Electric er vi specialister i at sikre driftssikkerheden i produktionsenheder. Det er vigtigt for os, at vores kunder føler sig trygge, og derfor inddrager vi altid kunden i en tæt dialog – både i selve planlægningen af udskiftningen, under udskiftningen og efter installeringen. Sammen skaber vi en stærk infrastruktur, som selvfølgelig er bæredygtig”, siger Henrik Grønning.

 

 

Værdien af en god serviceaftale

I tillæg til den nu optimale driftssikkerhed i Nanolab-instituttets mikrochiproduktion følger også en innovativ softwarebaseret serviceaftale fra Schneider Electric, som over de næste 10 år kommer til at spare DTU mere end 500.000 kr. sammenlignet med deres forrige serviceaftale på deres eksisterende UPS-anlæg.

”Schneider Electrics software asset advisor- service på DTU’s nye UPS-anlæg er en behovsstyret service, hvor vi med intelligent teknologi konstant samler data på anlægget, som vi bruger til at yde præventiv service og sætte målrettet ind overfor potentielle problemer, vel at mærke før de sker,” siger Henrik Grønning og fortsætter:

”Det betyder blandt andet, at vi kun laver service, når anlægget melder tilbage, hvad der er behov for at tjekke op på og udskifte. Det er langt mere bæredygtigt, fordi vi kun udskifter de dele, der rent faktisk har brug for at blive udskiftet og undgår unødvendige, omkostningsfulde rutinetjek og udkørsler. Og så sparer DTU ovenikøbet 50 procent i forhold til deres gamle UPS-serviceaftale.”

En win-win løsning

Besparelserne stopper dog ikke ved serviceaftalen. Det nye UPS-anlæg er nemlig så højteknologisk og energieffektivt, at både miljøbelastningen fra anlægget og de dertilhørende omkostninger til el sænkes markant. Derudover kører anlægget på de nyeste litiumbatterier, som både sparer plads og har betydelig længere levetid, sammenlignet med traditionelle batteriløsninger, men det åbner også op for næste skridt i samarbejdet, Fast Frequency Response (FFR).

FFR understøtter smart grid-funktioner ved at hjælpe med at stabilisere frekvensen på elnettet og er en nøglefaktor i den fremtidssikrede, bæredygtige elforsyning.

”Vi er utrolig glade for den win-win løsning, som Schneider Electric har givet os. Vi havde to kriterier til løsningen: Uovertruffen driftssikkerhed og energieffektivitet. Det har vi fået opfyldt til fulde. Derudover har vi halveret serviceomkostningerne og vi har haft ro i maven gennem hele forløbet. Vi har nu både en langt mere pålidelig og fremtidssikret, bæredygtig løsning, der samtidig sparer på pengepungen og CO2-regnskabet. Og så glæder vi os til næste etape med FFR,” siger Allan Egetoft.

Projektet er udført i samarbejde med Rambøll som rådgiver og Bravida som entreprenør.

 

Life is on with…

  • EcoStruxure Asset Advisor
  • 1x1000KW Galaxy VX and 1x750KW Galaxy VX
  • ECOnversion – class 1 UPS med 99% virkningsgrad
  • Litium-batterier der fylder absolut minimum (1/3 af et almindeligt anlæg) og har meget lang levetid
  • FFR (frekvens respons) der hjælper med balance i el-nettet

 

 

Kundefordele

  • Markant større driftssikkerhed
  • Rådgivning (el-design, beregning af effektivitet)
  • Tryghed og sikkerhed med nyeste UPS platform og teknologi
  • Bæredygtig løsning med lavt CO2-fodaftryk
  • Meget lave vedligeholdelsesomkostninger
  • Kan tilpasses til eksisterende eldistributionsinstallationer, da det er så nemt at installere + det reducerer installationsomkostningerne betydeligt
  • Pladsbesparelse ved at bruge litiumbatterier, som også har langt længere levetid sammenlignet med andre batterier
  • ECOnversion sparer DTU for ca. 275.000 kwh om året sammenlignet med traditionelle UPS-løsninger

Se mere om løsningen, ved at klikke på videoen her