• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltBranchenyt27. 03. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Blinde vinkler i cybersikkerheden i kritisk infrastruktur

AktueltBranchenyt27. 03. 2025 By Helle Friemann Nielsen

Cybertruslen mod den danske kritiske infrastruktur er meget alvorlig. Som modsvar møder virksomheder med samfunds- og forsyningskritiske funktioner skærpede cybersikkerhedskrav og foretager betydelige investeringer i at styrke deres digitale forsvar. Alligevel beretter hver anden virksomhed inden for kritisk infrastruktur i Norden om blinde vinkler i cybersikkerheden. Det viser ny undersøgelse fra DNV Cyber.


Cybertruslen mod virksomheder, der spiller en afgørende rolle for samfundets og økonomiens funktioner har aldrig været større og mere avanceret. Som svar på den stigende cybertrussel øges krav til sikkerhedsforanstaltninger på tværs af samfundsvigtige sektorer, og virksomheder investerer massivt i at styrke deres cybersikkerhed. Men hvis ikke hele forsyningskæden prioriteres, forbliver sikkerheden sårbar, og en styrkelse af en virksomheds egen digitale forsvarslinje vil have begrænset effekt.
Det er konklusionen på den nye Cyber Priority-undersøgelse fra DNV Cyber, som er baseret på en undersøgelse af 207 fagfolk i Norden på tværs af kritiske infrastrukturindustrier, herunder energi, maritim, produktion og sundhed.
I undersøgelsen er det kun 56 pct. af de adspurgte fagfolk i Norden, som føler sig sikre på, at deres virksomhed har tilstrækkeligt overblik over de sårbarheder, som forsyningskæder udsætter virksomheden for gennem digitale forbindelser. Det øger risikoen for cyberangreb via software og tredjepartsleverandører.

Forsyningskæder giver cyberkriminelle adgang gennem bagdøre
Ifølge Stefán Kristjánsson, dansk talsperson for DNV Cyber, er organisationer derfor nødt til at danne bedre overblik over sårbarheder i deres forsyningskæder og implementere metoder, der sikrer større tilsyn med leverandører:
-Man kan ikke beskytte sig mod trusler, man ikke kender til. For at styrke forsyningskæden bør cybersikkerhedskrav i højere grad integreres i indkøbs- og leverandørkontrakter, og sikkerhed bør tænkes ind i designet af processer. Derudover er løbende detektions- og reaktionsmekanismer afgørende for at opdage og begrænse effekten af sikkerhedsbrud, fortæller Stefán Kristjánsson.

Digitalt våbenkapløb
Undersøgelsen viser desuden, at forsyningskritiske virksomheder befinder sig i, hvad der bedst kan karakteriseres som et digitalt våbenkapløb. 38 pct. af de adspurgte angiver, at cyberkriminelle kan have infiltreret deres forsyningskæde – uden at leverandørerne har rapporteret det. Cyberangreb rettes altså ikke længere kun mod virksomhederne selv, men i stigende grad mod de leverandører, som de er digitalt forbundet med.
-Man er ikke stærkere end sit svageste punkt. Cyberkriminelle målretter oftere sine angreb mod digitale sårbarheder i virksomheders forsyningskæder, hvilket potentielt giver adgang til flere organisationer og systemer, herunder kritisk infrastruktur. Hvis vi ikke sikrer hele forsyningskæden, er virksomhederne ikke beskyttet mod uønskede gæster. Det svarer jo til, at vi låser hoveddøren omhyggeligt, men lader bagdøren stå på klem, siger Stefán Kristjánsson videre.

National cyberstrategi er på trapperne
Ifølge Cyber Priority-undersøgelsen er regulering den største drivkraft for investeringer i cybersikkerhed blandt kritiske infrastrukturindustrier. Det er blandt de bedste værktøjer til at styrke den generelle cyberrobusthed og adressere risici i forsyningskæderne og hos virksomhedernes leverandører.
Det understreger EU’s net- og informationssikkerhedsdirektiv 2 (NIS2) også, mens EU’s Cyber Resilience Act (CRA) kræver, at industrielle IoT-produkter opfylder forbedrede cybersikkerhedsstandarder.
Den geopolitiske situation betyder, at vi på tværs af EU oplever flere og flere cyberangreb, og allerede i 2025 har Center for Cybersikkerhed hævet trusselsvurderingen for både tele- og vandsektoren i Danmark. Det kommer blandt andet som følge af cyberangrebet på et dansk vandværk kort før jul i 2024, som efterlod borgere uden vand i flere timer – samt angrebet på TDC-ejede Dansk Kabel TV, hvor hackerne sugede adresser og telefonnumre ud af systemet på kort tid. Af samme årsag er aftalepartierne bag ”Aftale om beredskabsområdet 2025-2026” fra januar 2025 enige om, at der skal udarbejdes en ny national strategi for cyber- og informationssikkerhed i 2025.
-Det er positivt med reguleringen fra EU og Danmark, men vi halter bagefter hackerne, der konstant forfiner deres metoder og går målrettet efter de svageste led. Vi ser, at virksomhederne prioriterer at feje for sin egen digitale dør og derfor ikke har overblik over sårbarhederne i forsyningskæden. Det er uholdbart. Virksomheder bør være på forkant med reguleringen for at sikre robusthed mod det komplekse trussels- og risikobillede. Det er vi alle interesseret i, og derfor bør vi også øge samarbejdet om at sikre os, fortsætter Stefán Kristjánsson.
Det er hele 94 pct. af fagfolk inden for kritisk infrastruktur i Norden enige i. De mener, at der bør være mere samarbejde for at sikre ensartede tilgange til cybersikkerhed. Samarbejdseksempler omfatter udviklingen af IEC 62443-standarderne, der adresserer sikkerhed for operationel teknologi i industrielle kontrolsystemer, og oprettelsen af anbefalede praksisser for cyberrobusthed i den maritime og energiindustrien.

Andre tal fra undersøgelsen
• Næsten tre fjerdedele (73 pct.) af de adspurgte fagfolk i Norden mener, at deres organisations cybersikkerhedsuddannelse ikke er avanceret nok til at forberede medarbejderne på mere sofistikerede trusler.
• Omkring 62 pct. af fagfolk i Norden inden for kritisk infrastruktur er sikre på, at deres organisation er i stand til at indbygge cybersikkerhedsforpligtelser i nye kontrakter med leverandører, mens 73 pct. af de adspurgte i Norden siger, at deres organisation integrerer cybersikkerhed i de tidlige faser af nye infrastrukturprojekter.

Skrevet i: Aktuelt, Branchenyt

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik