• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

BranchenytEnergi og miljøNavnenyt21. 10. 2024 | Helle Friemann Nielsen

BioInnovation Institute og Villum Fonden sætter turbo på ny innovation inden for Power-to-X

BranchenytEnergi og miljøNavnenyt21. 10. 2024 By Helle Friemann Nielsen

Villum Fonden afsætter 20 millioner kroner til at støtte fire lovende Power-to-X projekter, der bliver en del af BioInnovation Institute (BII) accelerationsprogram for tidlige startups.

BII og Villum Fonden vil i fællesskab give et løft til udviklingen af nye teknologier inden for Power-to-X. Foto: Esben Zøllner Olesen/BioInnovation Institute BioInnovation Institute.

I løbet af de seneste år har teknologien, Power-to-X, oplevet stigende interesse for dens potentiale til at producere brændstoffer, kemikalier og materialer på baggrund af grøn brint produceret ved elektrolyse. Teknologien er udset til at spille en nøglerolle i den grønne omstilling. Hvis potentialet skal forløses, er det nødvendigt at omsætte mere forskning på området til innovation, som kan tiltrække kommerciel interesse.
For at løse denne udfordring og skubbe yderligere på udviklingen af ny innovation inden for Power-to-X har BioInnovation Institute (BII) og Villum Fonden indgået et nyt samarbejde. I løbet af 2025 og 2026 vil Villum Fonden donere 20 millioner kroner til at støtte fire lovende projekter inden for Power-to-X, der vil indgå i BII’s accelerationsprogram, Venture Lab.
Programmet har til formål at hjælpe startups på et tidligt stadie med at opbygge et stærkt team og en forretningsplan, så de kan tiltrække eksterne investeringer.
De fire projekter vil blive udvalgt fra det nationale innovationscenter, ”The Villum Power-to-X Accelerator” på DTU, som Villum Fonden gav en bevilling på 80 millioner kroner til i 2022. Her bliver Power-to-X projekter fra danske universiteter hjulpet til et stadie, hvor de kan bevise deres teknologi på laboratorieniveau. For at modne disse projekter yderligere og bringe dem tættere på markedet ser Villum Fonden derfor store perspektiver i at samarbejde med BII.
-Vi vil gerne hjælpe projekter på vej, der transformerer den gode idé til en skalerbar praktisk anvendelse, som kan have stor betydning for den grønne omstilling på globalt niveau, og samtidigt er en potentielt god forretning. Vi har tidligere hjulpet lovende projekter på vej gennem vores støtte til pionercentre og The Villum P-to-X Accelerator. Vi glæder os over at hjælpe lovende projekter videre på det næste trin af innovationsrejsen gennem vores samarbejde med BII, der gør det muligt at trække på den store erfaring og succes, BII har fra life-science området, fortæller Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i Villum Fonden.
De samme positive toner lyder fra Marianne Thellersen, der er koncerndirektør for innovation og entreprenørskab på DTU.
-Vejen fra idé i laboratoriet til levedygtig startup kan ofte være lang og besværlig. De gode ideer og talenter har derfor brug for al den hjælp, de kan få, til at komme ud i samfundet og gøre gavn. BII har vist evnen til at modne teknologi og teams til at blive stærke startups. Jeg er begejstret for, at teams fra Villum Power-to-X Acceleratoren får mulighed at komme med i BII, siger hun videre.

En katalysator for iværksætteri
BII har siden dets oprettelse i 2018 med finansiel støtte fra Novo Nordisk Fonden spillet en central rolle i at sikre, at en større andel af forskning fra danske universiteter og hospitaler bliver omsat til nye produkter og teknologier til gavn for samfundet. De startups, der bliver del af BII’s programmer får blandt andet adgang til et stort netværk af investorer, kontor-og laboratoriefaciliteter og hjælp til forretningsudvikling.
-BII har indtil videre primært støttet startups inden for sundhedsteknologi, udvikling af nye lægemidler, bioindustriel produktion, kvinders sundhed og kvanteteknologi. Samarbejdet med Villum Fonden om at støtte startups inden for Power-to-X er dermed et nyt område for BII, siger Jens Nielsen, administrerende direktør på BII.
-Vi er enormt stolte af at indgå et samarbejde med Villum Fonden om at støtte lovende startups inden for Power-to-X. Villum Fonden har i lang tid gjort en stor indsats for at fremme forskning og teknologiudvikling inden for Power-to-X, så de har et stort kendskab til forskningsmiljøerne, innovationsøkosystemet og teknologiernes potentialet, hvilket vi ser frem til at drage nytte af.

Villum Fonden er en almennyttig fond, der støtter teknisk og naturvidenskabelig forskning og uddannelse samt miljømæssige, sociale og kulturelle formål i ind- og udland. I 2023 uddelte Villum Fonden 1,1 mia. kr.
Villum Fonden er stiftet i 1971 af civilingeniør Villum Kann Rasmussen – grundlægger af bl.a. VELUX A/S og andre firmaer i VKR Gruppen, der har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag. Villum Fonden er en hovedaktionær i VKR Gruppen, men har ikke bestemmende indflydelse i VKR Holding A/S.

BioInnovation Institute – BII – blev etableret i 2018 med støtte fra Novo Nordisk Fonden med henblik på at kommercialisere forskning inden for life science. I 2020 blev BII spundet ud som en selvstændig non-profit fond.
I alt har BII støttet 130 start-ups og translationelle projekter med knap 750 millioner kroner. I alt har start-ups indtil videre rejst knap 4,5 milliarder danske kroner.
BII støtter start-ups og translationelle forskningsprojekter inden for blandt andet udvikling af nye lægemidler, sundhedsteknologier, kvinders sundhed, bioindustriel produktion og kvanteteknologi.
BII er centralt beliggende i Innovation District Copenhagen og fungerer som et naturligt samlingspunkt for de nærliggende forskningsinstitutioner og hospitaler.

The Villum P2X Accelerator (VPX) er et nationalt innovationscenter på DTU finansieret af Villum Fonden, der skal bringe power-to-X-projekter tættere på markedet og derved accelerere den grønne omstilling.
Programmet tilbyder et toårigt intensivt forløb med midler til at udvikle teknologien, adgang til laboratorier og kontorfaciliteter, administrativ og juridisk support, støtte til opskalering og test af hardware samt vejledning i forretningsudvikling.
Foruden DTU er Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet og Syddansk Universitet partneruniversiteter i VPX.
Projekter med lovende power-to-X teknologi, fra DTU eller et af partneruniversiteterne, kan ansøge om VPX fellowships.

Skrevet i: Branchenyt, Energi og miljø, Navnenyt

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

InnovationMesser og møderRobotterTop08. 05. 2025

Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til Robotbrag 2025 i Odense. Humanoide robotter – robotter, der

Nye topledere hos UR og MiR

AktueltNavnenytRobotter07. 05. 2025

Teradyne Robotics har annonceret udnævnelsen af nyt lederskab i Universal Robots (UR) og Mobile Industrial Robots (MiR). Den nye ledelse sikrer stærk kontinuitet og ekspertise, mens begge virksomheder fortsætter med at drive udviklingen af fremtidens avancerede automation. Tirsdag den 6. maj

Topforskere får millionstøtte

AktueltInnovationNavnenyt07. 05. 2025

Hvordan kan vi genanvende plast bedre? Og hvordan kan vi sende data uden at bruge så meget energi? 11 topforskere modtager nu over 300 mio. kr. fra Villum Fonden til forskning, der blandt andet kan give os svar på de spørgsmål. Villum Fonden har netop uddelt i alt 317 millioner kroner til 11

Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

Procesteknologi07. 05. 2025

Den nyeste generation af det elektroniske PG-manometer fra ifm electronic a/s sætter nye standarder for trykmåling i fødevare- og drikkevareindustrien. Med en kombination af gennemprøvet sensorteknologi og banebrydende LED-display tilbyder løsningen både præcision, holdbarhed og forbedret

Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

Navnenyt07. 05. 2025

39-årige Laura Klitgaard er genvalgt til ny treårig periode som formand for de 170.000 medlemmer i Ingeniørforeningen IDA. Et enstemmigt repræsentantskab i Ingeniørforeningen IDA har genvalgt 39-årige Laura Klitgaard som formand i de kommende tre år.Dermed kommer hun til at stå i spidsen for de

Ny direktør i spidsen for vand, spildevand og klimasikring i hovedstadsområdet

NavnenytVand og spildevand07. 05. 2025

Rebekka Nymark er ny direktør for vand og spildevand i HOFOR og får dermed ansvaret for en helt central infrastruktur i byen – en rolle der ikke er helt uvant, da hun forlader en stilling som direktør i Metroselskabet I/S. Hverdagen og fremtidens byer. Det kunne være overskriften for Rebekka

Digitalisering, AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania

AutomatiseringMesser og møderTop05. 05. 2025

Digitalisering, kunstig intelligens og kritisk infrastruktur er de tre nøgleområder i fokus, når IDA inviterer indenfor til Danmarks største teknologievent Technomania på HI Tech & Industry Scandinavia 2025 i MCH Messecenter Herning 30. september-2. oktober. Årets Technomania tapper ind i

Maritim AI på tværs af grænserne

AktueltAutomatiseringOffshore og marine05. 05. 2025

Efter et år med netværk, testaktiviteter og kortlægning af over 300 aktører afslutter MarAI-projektet sin første fase med konkrete anbefalinger, nye samarbejder og et solidt fundament for et fælles dansk-tysk innovationsøkosystem inden for maritim kunstig intelligens. Projektet, ledet af

Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter

AktueltAutomatiseringMesser og møderRobotter05. 05. 2025

En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense i forbindelse med

Danmark skal tilbage i førersædet som skibsbyggernation

BranchenytOffshore og marine05. 05. 2025

Dansk Metal roser statsministerens udmelding på 1. maj – det er en historisk mulighed for at sikre danske arbejdspladser og styrke forsyningssikkerheden. Dansk Metal hilser statsministerens udmelding om, at Danmark igen skal være en stor skibsbyggernation, velkommen. Det er et afgørende skridt

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter

    08.05.2025

  • Nye topledere hos UR og MiR

    07.05.2025

  • Topforskere får millionstøtte

    07.05.2025

  • Smart trykindikation til hygiejniske miljøer

    07.05.2025

  • Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA

    07.05.2025

  • Ny direktør i spidsen for vand, spildevand og klimasikring i hovedstadsområdet

    07.05.2025

  • Digitalisering, AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania

    05.05.2025

  • Maritim AI på tværs af grænserne

    05.05.2025

  • Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter

    05.05.2025

  • Danmark skal tilbage i førersædet som skibsbyggernation

    05.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik