• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltAutomatisering20. 03. 2025 | Helle Friemann Nielsen

AI-baseret vejrmodel forudsiger vejret på få minutter

AktueltAutomatisering20. 03. 2025 By Helle Friemann Nielsen

Efter blot få måneders træning på Gefion-supercomputeren nærmer DMI’s nye AI-baserede vejrmodel sig hastigt ydeevnen for den erfarne, traditionelle vejrudsigtsmodel, samtidig med at den forbedrer hastighed og effektivitet ved at køre på minutter i stedet for timer. Pilotprojektet fortsætter nu i en treårig samarbejdsaftale med Danish Centre for AI Innovation (DCAI) for at udvikle næste generation af vejrudsigtsmodeller på Gefion.

DMI’s nye AI-vejrmodel består af et grafisk neuralt netværk, så på billedet her ses det, man kan kalde modellens ”hjerne”’. Modellen bruger noder og kanter, hvorpå det neurale netværk lærer at kommunikere mellem noderne via kanterne til at lave en fremskrivning af atmosfærens tilstand. Man giver modellen atmosfærens tilstand (temperatur, tryk, vind mm.) i hver node som udgangspunkt og beder den estimere, hvad tilstanden vil være i de samme punkter på et givent tidspunkt senere. Med DMI’s vejrmodel er der tale om tre timer senere. Med dette input og forventet output skal modellen så lære, hvad der skal kommunikeres gennem grafen.

En specialenhed af forskere på DMI har ved hjælp af supercomputeren Gefion i løbet af få måneder udviklet en regional AI-vejrmodel, der kan måle sig med den eksisterende internationalt udviklede vejrmodel på parametre som temperatur og vind.
Den eksisterende vejrmodel er baseret på fysiske ligninger. Ud fra et nulpunkt af observationer beregner den, hvordan vejret vil blive. Vejrmodellen er udviklet internationalt over 20 år, mens AI-modellen er trænet på et stort datasæt over nogle få måneder.
AI-modellen kræver blot en brøkdel af computerkraft og minutter at afvikle sammenlignet med den traditionelle model, der kræver flere timer til beregning. De foreløbige resultater viser, at den nye AI-vejrmodel nærmer sig den eksisterende model, når det kommer til forudsigelser om temperatur og vind.
-Pilotprojektet har vist, at DMI kan udnytte AI meget hurtigt og effektivt. Vi har flere AI-modeller i vores pipeline til forudsigelse af nedbør og skydække, der vil kunne drage direkte nytte af vores erfaringer, som er høstet på få måneder, siger vejrforsker i DMI Kasper Hintz.
-Samarbejdet mellem DCAI og DMI markerer et vigtigt fremskridt i anvendelsen af AI til det vigtige videnskabelige område, meteorologi, fortæller Nadia Carlsten, CEO i Danish Centre for AI Innovation. Med AI-supercomputing åbner vi nye muligheder for vejrudsigter, og DMI’s banebrydende arbejde viser allerede, hvor transformerende denne teknologi kan være.

Stort potentiale for samfundet
Gefion er rangeret som nummer 21 på den anerkendte Top 500-liste over verdens mest kraftfulde supercomputere. Gefions teknologi kan bruges i en lang række sektorer og anvendelse til alt fra farmaceutiske og bioteknologiske applikationer til AI-drevet innovation.

Gefion er rangeret som nummer 21 på Top500, som er listen over verdens mest kraftfulde supercomputere.

Fremtidens AI-vejrmodeller får stor betydning for samfundet, alene fordi man hurtigere kan producere vejrprognoser, der også kan afvikles hyppigere.
I samspil med de traditionelle vejrmodeller er det håbet, at man med AI-teknologi som Gefions kan levere markante resultater til den daglige vejrudsigt og varsling, der er første led i landets opbygning af robusthed mod farligt vejr. Det betyder blandt andet, at beredskaber og andre myndigheder kan rykke hurtigere ud, hvilket kan redde vigtig infrastruktur og i sidste ende menneskeliv, når der opstår ekstreme vejrhændelser.
Bedre og hurtigere prognoser af for eksempel skydække vil desuden være direkte anvendelige i den grønne omstilling. Solpaneler er afhængige af solindstråling, og den hurtige forudsigelse af strømproduktion fra solpaneler er afgørende for forbrugernes pris på strøm.

DMI og DCAI indgår treårig samarbejdsaftale
Mens DMI’s AI-model allerede har vist betydelige fremskridt, understreger forskerne, at rejsen langtfra er slut.
DMI og DCAI har indgået en treårig samarbejdsaftale, der giver DMI-forskere mulighed for at fortsætte udviklingen af næste generation af vejrmodeller på Gefion. Det udvidede samarbejde med DCAI forventes at give den nødvendige drivkraft til at forfine og udvide AI-drevne vejrudsigtsmodeller, herunder integration af yderligere variabler som nedbør og usikkerhedsvurdering.
-DMI arbejder for at beskytte kongeriget mod farligt vejr og give os de bedste vejrudsigter. Derfor udforsker vi nye teknologier, som fx kunstig intelligens, og vores pilotprojekt på Gefion har kastet væsentlige resultater af sig. Partnerskabet med DCAI giver vi nu mulighed for, at flere DMI-projekter, kan træne på Gefion. Samtidig styrker vi en fælles ambition med DCAI om at etablere et dansk AI-community, der kan levere de eftertragtede AI-kompetencer og opbygge dansk viden inden for feltet, siger vicedirektør i DMI Thomas Kjellberg.
DMI arbejder med en lang række forskningsprojekter, der på forskellig vis omfatter AI og machine learning. Flere af disse projekter kræver storskala GPU-træning og mulighed for at træne på flere GPU-noder – en selvstændig regneenhed på supercomputeren med hukommelse og lagerplads – med hurtig dataudveksling mellem noderne.
DMI har meget lang erfaring med drift af supercomputere, som vil komme parterne til gode i forbindelse med test og validering af Gefion og sekundære systemer.
-DMI’s pilotprojekt har demonstreret, at Gefion kan levere hurtige og konkrete resultater for dem, der står i spidsen for innovation. Vi er begejstrede for, at DMI har besluttet at etablere et langsigtet samarbejde med os efter projektets enestående resultater, og vi ser frem til at understøtte deres fortsatte fremskridt inden for AI-drevet meteorologi, siger Nadia Carlsten, CEO i Danish Centre for AI Innovation.

• Gefion er Danmarks nye AI-supercomputer og blandt de mest kraftfulde i Europa og globalt.
• Supercomputeren er designet og optimeret i samarbejde med NVIDIA til at sætte Danmark og Europa i stand til selv at løfte store AI-projekter, som fx træning af sprogmodeller, forudsigelse af vejret, kvantesimuleringer eller biomedicinsk forskning.
• Gefion består af 1.528 af NVIDIA’s H100 Tensor Core GPU’er, som internt er forbundet med lynhurtige fiberforbindelser og flashdiske, hvilket sætter forskere og AI udviklere i stand til at træne og køre kæmpestore modeller i international skala.
• Hidtil har den form for beregningskraft været forbeholdt private techgiganter i USA eller nogle få akademiske supercomputercentre i verden.
• Med Gefion har Danmark skabt et af de første åbne digitale laboratorier, eller “AI fabrikker”, optimeret til at skabe og afprøve ny AI-teknologi. På dansk jord og med lige adgang for alle sektorer.

Skrevet i: Aktuelt, Automatisering

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik