• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AutomatiseringInnovation03. 11. 2020 | Helle Friemann Nielsen

AI analyserer historiske fotografier fra 2. Verdenskrig

AutomatiseringInnovation03. 11. 2020 By Helle Friemann Nielsen

I en ny international, tværfaglig undersøgelse har forskere benyttet kunstig intelligens til at analysere store mængder historiske fotos fra 2. verdenskrig. Undersøgelsen viser blandt andet, at kunstig intelligens kan identificere fotografer baseret på indholdet af de fotos, de har taget.

5. september 1941, Porlammi, Finland. En finsk soldat står foran et beslaglagt BA-10 pansret køretøj. Foto: Heikki Roivainen. Kilde: SA-kuva. Copyright: sa-kurva.fi.

Kunstig intelligens (AI) er nu i stand til at genkende og navngive fotografer ud fra indholdet på de billeder, de har taget.
Det er konklusionen af et nyt studie ved AU Engineering, Aarhus Universitet, hvor forskere i samarbejde med universitetet i Tampere og det finske Miljøinstitut har ladet state-of-the-art AI gennemtrevle tusindvis af fotografier taget af i alt 23 kendte finske fotografer under 2. Verdenskrig.
Fotografierne, der blev brugt i undersøgelsen, er en del af det offentligt tilgængelige finske krigsfotograferingsarkiv, der indeholder omkring 160.000 fotos fra Vinterkrigen, Fortsættelseskrigen og Laplandskrigen taget i årene 1939-1945.
Med studiet, som er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift IEEE Xplore, ville forskerne demonstrere fordelene ved at lade moderne neurale netværk analysere billeder til en sådan grad, at maskinen automatisk kan registrere mennesker og objekter i forskellige scenarier og endda genkende og navngive fotografer ud fra billedets karakteristika – alt sammen langt hurtigere end ved manuel gennemgang.
En sådan automatisk analyse kan nemlig tjene som et redskab til at levere indholdsbaserede tekstbeskrivelser af offentlige fotografiske arkiver som f.eks. Frihedsmuseets fotoarkiv, som det nu kræves på EU-niveau.
EU’s tilgængelighedsdirektiv (DIREKTIV 2016/2102) trådte i kraft i september 2020 og kræver tekstbeskrivelser af billedindhold, der skal føjes til alle offentlige billeder på Internettet.
-Vi er ganske overraskede over den præcision, hvormed AI’en er i stand til at genkende fotografer ud fra kendetegn på billederne, så som indhold og framing, siger lektor og ekspert i kunstig intelligens ved Aarhus Universitet, Alexandro Iosifidis.
Data fra studiet viser, at visse fotografer har en meget distinkt og letgenkendelig stil, mens andre er noget sværere for AI’en at genkende. Gennemsnitligt opnåede AI’en en klassificeringsnøjagtighed på 41,1 procent (20,1 – 69,7 procent).
Lettest genkendelig var fotografen Heikki Roivainen, en finsk professor i botanik, der opererede som officiel krigsfotograf under Fortsættelseskrigen; den anden af to krige, som blev udkæmpet mellem Finland og Sovjetunionen under 2. Verdenskrig.

Livslang drøm og fascinerende resultat
-Big Data analyse af fotosamlinger har været en langvarig drøm for mig, og jeg er meget fascineret af de resultater, vi har opnået i dette projekt. At en kunstig intelligens kan genkende indhold og forskellige aspekter i fotografier har mange anvendelsesmuligheder inden for en bred vifte af felter inden for humaniora og samfundsvidenskab, siger universitetslektor ved universitetet i Tampere Anssi Männistö, der har forsket i journalistiske fotografier i mere end 25 år.
Studiet, der går under navnet ”Machine Learning Based Analysis of Finnish World War II Photographers”, er iværksat for at lette borgernes adgang til det offentligt tilgængelige finske krigsfotograferingsarkiv ved bl.a. at inddrage intelligent billedsøgning.
Samtidig giver den kunstige intelligens mulighed for at koble fotoarkivet med samfundsvidenskab om krigstiden, idet AI’en kan foretage observationer, der ellers ikke er mulige.
Forskningen er nu gjort offentligt tilgængelig i et forsøg på at introducere og facilitere denne moderne tilgang til forskning i historiske og samfundsmæssige studier via fotoarkiver.

Skrevet i: Automatisering, Innovation

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik