Et simpelt dataopsamlingsværktøj giver store produktionsforbedringer hos Royal Unibrew. Løsningen er simpel at montere, og produktionsdata er ofte tilgængelige på mindre end en time. Der er tale om et selvstændigt system udenom eksisterende PLC’er og Scara-systemer

Af Jesper Bartholdy, Senior Consultant
Konsulentfirmaet emendo A/S, der blandt andet har stor erfaring med lean-produktion, har leveret konsulentydelser til en lang række internationale firmaer i Europe og USA i de forgangne 10 år. I forbindelse med konsulentarbejde har der ofte været frustration over ikke at have pålidelige produktionsdata til rådighed. I forbindelse med et optimeringsprojekt på en fyldelinje hos Royal Unibrew besluttede konsulenterne i emendo derfor at udvikle en bedre teknologi.
Det nye simple dataopsamlingsværktøj – Factbird – blev udviklet, og Blackbird ApS blev stiftet som et spinoff fra konsulentvirksomheden.
Factbird er designet, så det er hurtigt og billigt at komme i gang med løbende at opsamle og visualisere data om produktionsprocesserne. En Factbird er så simpel at montere på en produktionslinje, at produktionsdata ofte er tilgængelige mindre end en time, efter Factbirden er pakket ud af emballagen. En Factbird benytter sig af sensorer, der måler den konkrete produktion og er et selvstændigt system udenom eksisterende PLC’er og Scara-systemer.

Tydelig forbedring hos Royal Unibrew
En af de første anvendelser af Factbird-systemet var hos Royal Unibrew, hvor der var frustration over, at en af tappelinjerne ikke var i stand til at køre med den kapacitet, den var designet til.
Der var mange stop på linjen og en klar opfattelse af, at når man øgede hastigheden på linjen, så fik man flere stop og dermed mindre produktion. En Factbird blev monteret på tappelinjen under drift, og data viste tydeligt, at der blev fyldt færre øl end det tappelinjen var designet til.
Efter at have etableret ”present state” var fokus på at udfordre processen ved konsekvent at sætte produktionshastigheden op til det, tappelinjen var designet til. Det var forventningen, at der ville komme langt flere produktionsstop. Til alles store overraskelse viste det sig, at antallet og længden af stop – i langt de fleste tilfælde, var upåvirket af den øgede hastighed; det vil sige, at den kollektive fornemmelse viste sig ikke at være sand: Linjen kunne med fordel køre med højere hastighed.
I tiden der fulgte blev det normen at køre linjen på maksimal hastighed og dermed med et tydeligt forøget output.
Royal Unibrew bruger stadig Factbird på tappelinjen. Hastigheden på tappelinjen måles løbende, og stop og årsagerne til stop registreres. Keld Norup Lauridsen, produktionschef hos Royal Unibrew, fortæller, at man har besluttet, at alle produktionslinjerne i Faxe, i løbet af oktober i år, vil være udstyret med Factbird.
Data er tilgængelige alle steder og til alle tider
Produktionsdata sendes til en data-sky, og man kan følge den produktion, man er ansvarlig for overalt, på sin telefon, tablet eller pc. Som produktionsansvarlig kan man møde sine produktionsfolk på en betydelig mere kvalificeret måde.
I stedet for at få svaret ”Fint” på spørgsmålet om, hvordan produktionen er forløbet, kan man nu indlede dialogen med ”Jeg kan se, at I har klaret det fint det sidste døgn, men det ser da ud til, at der har været lidt stop på linjen – er der nogle problemer, vi skal have løst?

Også til is
En Factbird kan med andre ord hjælpe med en mere proaktiv tilgang til produktionen. Den proaktive tilgang er netop, hvad Mette Geisler, som er produktionschef hos Premiere Is, anvender sin Factbird til. Hun fortæller:
-Jeg har primært benyttet Factbird til identifikation af antallet af stoptider herunder varigheden samt tidspunkterne for start og stop på linjen. Factbird er blevet et vigtigt redskab til at starte min arbejdsdag, da jeg på få sekunder kan danne mig et overblik over, hvordan produktion har kørt det sidste døgn. Når jeg har tjekket min Factbird og læst holdenes dagsrapport, så er jeg forberedt til tavlemøder i produktionen, siger hun.
-Den første Factbird, som vi fik installeret, var på vores mest fleksible linje, der kan producere både ispinde, vafler og isbåde – en fleksibilitet der også kan medføre problemer. Her har Factbirden hjulpet os til at fokusere på stoptider og efterfølgende årsagsanalyser til at få knækket vores problembarn, som nu kører med betydeligt lavere spild, fortæller hun videre og fortsætter:
-Mine holdledere bruger også Factbird i deres daglige arbejde, hos os gælder det om at være klar til tiden, det nytter ikke, at der er et helt hold klar med vafler og indpakning, hvis der ikke er is. Factbirden fortæller klart, hvornår vi har startet isproduktionen, den får os til at fokusere på at løse vores produktionsopgave bedst muligt.
Factbird bliver løbende udviklet i samarbejde med kunder. Der tilføjes stadig nye funktioner, så Factbird kontinuerligt bliver bedre og bedre i stand til at hjælpe kunderne med at optimere produktionen.