Det var erhvervsminister Simon Kollerup, der løftede sløret for, hvad der skal være hjemsted for de to største flagskibe i den danske robotindustri. UR og MiR bliver nemlig samboer på 32.000 kvadratmeter dedikeret til robotudvikling og -produktion.

De to virksomheder har sammen købt en 50.000 kvadratmeter byggegrund på Energivej i Odense. Her vil de med finansiel opbakning fra deres amerikanske ejer, teknologikoncernen Teradyne investere en kvart milliard kroner i byggeriet af verdens største cobot-hub.
-Danmark har et stærkt forspring på det globale marked for cobots. Derfor giver det rigtig god mening, at vi investerer ambitiøst i at bygge verdens største hub for cobots netop her i Odense. Jo stærkere et fagligt miljø og jo bedre faciliteter vi kan tilbyde, jo mere attraktivt er det for talenter fra hele verden at tage til Danmark for at arbejde med cobots, siger Thomas Visti, CEO i Mobile Industrial Robots.
Forventer stor jobvækst
Det er ikke første gang, MiRs og URs ejer giver kontant opbakning til dansk robotudvikling. I forvejen har Teradyne samlet set investeret mere end fire milliarder kroner i de to unge danske robotvirksomheder, der vokser med rekordfart.
Byggegrunden er beliggende på Energivej i Odenses industrikvarter tæt på URs nuværende hovedkontor, som også bliver en del af den nye cobot-hub. Når det nye byggeri er opført, samler UR og MiR alle deres aktiviteter på i alt 32.000 kvadratmeter cobot-hub.
Virksomhederne vil dog fortsætte som separate selskaber, og målet er ikke at sammenlægge afdelinger. Formålet er at skabe et tiltrækkende miljø, som kan facilitere den fortsatte vækst, som forventes af de to virksomheder de kommende år. Der skal nemlig rekrutteres endnu flere dygtige medarbejdere. MiR har ansat 100 nye medarbejdere de forløbne to år, og UR har ansat 270 i samme periode. I dag har de to virksomheder henholdsvis 155 og 456 ansatte alene i Danmark, og i de kommende år forventer de begge fortsat at vokse. Tilsammen bliver de to robotproducenter således en af de absolut største industrivirksomheder på Fyn.
På verdensplan beskæftiger UR knap 700 medarbejdere og MiRs stab tæller globalt i alt 220.
-Markedet for cobots, hvor vi er markedsledende, har enormt potentiale og ventes at vokse til en samlet værdi på 80 milliarder kroner i 2030 ifølge analysehuset ABI Research. Efterspørgslen på danske cobots betyder allerede, at vi er ved at vokse ud af rammerne i vores nuværende domiciler i Odense både hos UR og MiR. Odense har en stærk talentmasse, og vi er derfor glade for, at vi har mulighed for at investere langsigtet i det unikke robotmiljø, vi har været med til at opbygge gennem de sidste 10 år, siger Jürgen von Hollen, president, Universal Robots.
Hos Teradyne er der ét klart fokus: Ingen skal kunne indhente cobot-frontløberne UR og MiR.
-Vores højeste prioritet er fortsat at investere kraftigt i udvikling af nye produkter, løsninger og salgskanaler. Vi har fundet noget meget specielt i Danmark. Danskere er i stand til at kombinere innovation med praktiske udfordringer, og så har de forretningssans. Robotterne skal fungere i samarbejde med mennesker, og den sans for at få produkterne til at fungere nærmest på en venlig måde har jeg ikke set andre steder, konstaterer Mark Jagiela, CEO i Teradyne.
