• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AutomatiseringNavnenytRobotterTop14. 10. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Svejserobotten sikrer sprøde pomfritter

AutomatiseringNavnenytRobotterTop14. 10. 2024 By Helle Friemann Nielsen

Hos den fynske virksomhed FKI Fast Food Teknik a/s har implementeringen af en kollaborativ robot øget produktiviteten, forbedret arbejdsmiljøet og øget kvaliteten af det udstyr, som virksomheden producerer til alverdens fastfood-restauranter. Virksomheden deler nu deres erfaringer og gode råd – også hvad de ville have gjort anderledes, hvis de skulle starte forfra med cobots.

Foto: freepik.com.

Når du sætter tænderne i dine sprøde pomfritter, så send en tanke til FKI Fast Food Teknik a/s.
Et lille stykke uden for Odense i en by, der hedder Verninge, ligger nemlig en smedievirksomhed, der udvikler og producerer det fastfood-udstyr – for eksempel pølsekogere, frituregryder og brødristere – som industrien i stor udstrækning benytter sig af.
-Hvis man nogensinde har købt en fransk hotdog, så vil vi med meget stor sandsynlighed være en del af hele tilberedningsprocessen af det her produkt.
Sådan lyder det fra produktionschef hos FKI Fast Food Teknik a/s, Mads Holm Høiberg.
I en tid hvor mangel på kvalificeret arbejdskraft presser industrien, har FKI Fast Food Teknik taget et innovativt skridt ved at integrere en kollaborativ robot i deres produktion.
Skridtet har ikke kun gjort, at den fynske virksomhed har øget produktiviteten. Men det har også haft indflydelse på mange andre ting i virksomheden.
-Robotten har bidraget med de store plusser, at den har forbedret vores svejsekvalitet, vores leveringstider, vores effektivitet og vores ergonomi for medarbejderne, fortæller Mads Holm Høiberg og fortsætter:
-Robotteknologien har muliggjort, at vi har hjemtaget en større del af vores produktion, der tidligere lå i et lavtlønsland. Den har gjort det muligt at holde en fornuftig forretning på at have det i Danmark.

Et fantastisk parløb
Hos FKI Fast Food Teknik er robotten mere end blot en maskine i hjørnet af produktionen – den er en kollega. Smedene arbejder tæt sammen med robotten i en næsten harmonisk produktion, hvor menneske og teknologi supplerer hinanden i et parløb.
-Det fungerer typisk på den måde, at vi har en smed siddende ved siden af robotten, der sidder og laver noget ophæftningsarbejde til robotten. Han tager sit ophæftede emne, putter det i robotten, og så svejser robotten det, og han går tilbage og hæfter det næste emne op. Og på den måde har de et fantastisk parløb omkring det her, fortæller produktionschefen.


Sværere end at lave et pølsekar
Medarbejderne hos FKI Fast Food Teknik ved alt, hvad der skal vides om at producere brødristere og pølsekar til hotdogmarkedet på tankstationer rundt omkring i hele landet. Men når det kom til implementeringen af en kollaborativ robot, så har der været en stejl læringskurve for medarbejderne på den fynske virksomhed, som nu har stor succes med robotten.
-Det sværeste og den største udfordring, der har været ved at indføre en kollaborativ svejserobot for os, har været den softwaremæssige del, der ligger i det. Vi var ikke klar over, hvor højt op ad stigen, vi egentlig kompetencemæssigt skulle i forhold til, hvad det her krævede af os, fortæller Mads Holm Høiberg.
Men med udfordringerne ved implementeringen af en kollaborativ robot har Mads Holm Høiberg og medarbejderne hos FKI Fast Food Teknik fået nogle erfaringer, som de gerne vil dele ud af:
-Jeg vil helt klart anbefale, at man sørger for at få valgt en løsning, der er brugervenlig, let at integrere i sin produktion, og man sørger for at have et vågent øje på, hvilke kompetencer det kræver at få det her til at fungere i virkeligheden, samtidig med at man sørger for at få allokeret de ressourcer, et projekt som det at indføre – i vores tilfælde – en svejserobot, vil kræve.

Test før I investerer: Kan det automatiseres?
Hvis man som FKI Fast Food Teknik også vil give sin virksomhed et løft med robotteknologi, så tilbyder nogle af Danmarks førende robotspecialister fra Teknologisk Institut lige nu at teste, om jeres manuelle proces kan automatiseres og hvilken teknologi, det kræver.
sDet sker gennem projektet EDOcobot, som udspringer af et europæisk initativ, der på dansk jord ledes af Erhvervshus Fyn i samarbejde med Teknologisk Institut, Odense Robotics samt det Syddanske EU-Kontor (SDEO) og Enterprise Europe Network (EEN) – medfinansieret af Den Europæiske Union og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Skrevet i: Automatisering, Navnenyt, Robotter, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Konference: Hvordan skaber vi en bæredygtig, teknologisk og menneskecentreret fremtid?

BranchenytMesser og møderTop06. 11. 2025

Den første danske udgave af Future Tense samlede tirsdag den 28. oktober 150 erhvervsledere, fremtidsforskere og beslutningstagere i Pressen i København til en dagskonference om, hvordan vi skaber en bæredygtig, teknologisk og menneskecentreret fremtid. Dagen blev indledt af Sofie Hvitved,

Fra lagerbeholdning til datadrevet beslutning – AI viser vejen

AktueltAutomatisering06. 11. 2025

Ved at kombinere AI, IoT – som benævnes AIoT og er en voksende tendens - med realtidsdata kan virksomheder mindske spild, undgå unødige lagre og få mere ud af deres eksisterende maskiner. Opbygning af store lagre som beskyttelse mod problemer med leverancer er blevet almindeligt i industrien –

Fra spildvarme til strøm

AktueltEnergi og miljøNavnenyt06. 11. 2025

Termoelektrik går kort fortalt ud på at udnytte en temperaturforskel til at lave strøm. Teknologien har dog længe været bundet til dyre og sjældne råmaterialer som tellurium. Den danske deeptech-virksomhed TEGnology har nu fundet "opskriften", der kan erstatte dem og dermed gøre

Ung dansk robotingeniør i internationalt standardiseringsprogram

BranchenytNavnenytRobotter06. 11. 2025

Gennem IEC Young Professionals Programme fik Rasmus Junge fra Essential Robotics mulighed for at opleve internationalt standardiseringsarbejde på nærmeste hold. Sammen med unge fra hele verden deltog han i IEC’s årlige generalforsamling i New Delhi. IEC Young Professionals Programme (YPP) er et

Ny netsvejser til skræddersyede armeringsnet

Maskiner og anlæg06. 11. 2025

Med en ny netsvejser-maskine tilbyder Lemvigh-Müller A/S nu specialdesignede armeringsnet i et CO2e-reduceret coilmateriale. Servicen reducerer både spild og behovet for manuelt arbejde på byggepladsen – og bidrager dermed til lavere ressourceforbrug. På sin stålbearbejdningsfacilitet i Køge

Zebicon A/S viser, hvordan 3D data kan skabe reel værdi i kvalitetskontrol og udvikling

AutomatiseringMesser og møder06. 11. 2025

Målespecialisten Zebicon A/S inviterer til to gratis webinarer og giver konkrete eksempler på, hvordan scanningsdata kan bruges aktivt i arbejdet med kvalitet og produktudvikling. Selvom 3D scanning i dag er udbredt i både udviklings- og kvalitetsafdelinger, er der stadig mange virksomheder,

Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

NavnenytTop04. 11. 2025

FrontMedia ApS har overtaget TechMedia A/S – forlaget bag blandt andet TekniskFokus.dk og Teknisk Nyt - og styrker hermed positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende form. FrontMedia ApS er et

MCH gør status: Fra visioner til virkelighed

AktueltNavnenyt03. 11. 2025

25 år efter præsentationen af masterplanen ”Vision 2025” ser MCH tilbage på de mellemliggende år og de mange realiserede drømme, der blandt andet tæller multiarenaen Jyske Bank Boxen og et markant løft af infrastrukturen i området omkring MCH Messecenter Herning. Den 1. november 2000

AI er intet uden en stærk infrastruktur

AktueltBranchenyt03. 11. 2025

AI bliver ofte fremstillet som fremtidens mirakelværktøj – en teknologi, der kan effektivisere, analysere og skabe ny værdi på et niveau, som tidligere virkede fuldstændig uopnåeligt. Vi taler imidlertid langt mindre om en af de grundlæggende udfordringer: nemlig at AI aldrig bliver bedre end den

Landets bedste til rensning af spildevand

NavnenytVand og spildevand03. 11. 2025

Assens Forsyning ligger helt i front, når det gælder effektiv og miljøvenlig rensning af spildevand. Det viser den seneste benchmarking fra DANVA, som bygger på data fra den nationale PULS-database over udledninger fra renseanlæg og overløb. De flotte resultater skyldes ikke mindst en dedikeret

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Konference: Hvordan skaber vi en bæredygtig, teknologisk og menneskecentreret fremtid?

    06.11.2025

  • Fra lagerbeholdning til datadrevet beslutning – AI viser vejen

    06.11.2025

  • Fra spildvarme til strøm

    06.11.2025

  • Ung dansk robotingeniør i internationalt standardiseringsprogram

    06.11.2025

  • Ny netsvejser til skræddersyede armeringsnet

    06.11.2025

  • Zebicon A/S viser, hvordan 3D data kan skabe reel værdi i kvalitetskontrol og udvikling

    06.11.2025

  • Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

    04.11.2025

  • MCH gør status: Fra visioner til virkelighed

    03.11.2025

  • AI er intet uden en stærk infrastruktur

    03.11.2025

  • Landets bedste til rensning af spildevand

    03.11.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik