• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AutomatiseringNavnenytRobotterTop14. 10. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Svejserobotten sikrer sprøde pomfritter

AutomatiseringNavnenytRobotterTop14. 10. 2024 By Helle Friemann Nielsen

Hos den fynske virksomhed FKI Fast Food Teknik a/s har implementeringen af en kollaborativ robot øget produktiviteten, forbedret arbejdsmiljøet og øget kvaliteten af det udstyr, som virksomheden producerer til alverdens fastfood-restauranter. Virksomheden deler nu deres erfaringer og gode råd – også hvad de ville have gjort anderledes, hvis de skulle starte forfra med cobots.

Foto: freepik.com.

Når du sætter tænderne i dine sprøde pomfritter, så send en tanke til FKI Fast Food Teknik a/s.
Et lille stykke uden for Odense i en by, der hedder Verninge, ligger nemlig en smedievirksomhed, der udvikler og producerer det fastfood-udstyr – for eksempel pølsekogere, frituregryder og brødristere – som industrien i stor udstrækning benytter sig af.
-Hvis man nogensinde har købt en fransk hotdog, så vil vi med meget stor sandsynlighed være en del af hele tilberedningsprocessen af det her produkt.
Sådan lyder det fra produktionschef hos FKI Fast Food Teknik a/s, Mads Holm Høiberg.
I en tid hvor mangel på kvalificeret arbejdskraft presser industrien, har FKI Fast Food Teknik taget et innovativt skridt ved at integrere en kollaborativ robot i deres produktion.
Skridtet har ikke kun gjort, at den fynske virksomhed har øget produktiviteten. Men det har også haft indflydelse på mange andre ting i virksomheden.
-Robotten har bidraget med de store plusser, at den har forbedret vores svejsekvalitet, vores leveringstider, vores effektivitet og vores ergonomi for medarbejderne, fortæller Mads Holm Høiberg og fortsætter:
-Robotteknologien har muliggjort, at vi har hjemtaget en større del af vores produktion, der tidligere lå i et lavtlønsland. Den har gjort det muligt at holde en fornuftig forretning på at have det i Danmark.

Et fantastisk parløb
Hos FKI Fast Food Teknik er robotten mere end blot en maskine i hjørnet af produktionen – den er en kollega. Smedene arbejder tæt sammen med robotten i en næsten harmonisk produktion, hvor menneske og teknologi supplerer hinanden i et parløb.
-Det fungerer typisk på den måde, at vi har en smed siddende ved siden af robotten, der sidder og laver noget ophæftningsarbejde til robotten. Han tager sit ophæftede emne, putter det i robotten, og så svejser robotten det, og han går tilbage og hæfter det næste emne op. Og på den måde har de et fantastisk parløb omkring det her, fortæller produktionschefen.


Sværere end at lave et pølsekar
Medarbejderne hos FKI Fast Food Teknik ved alt, hvad der skal vides om at producere brødristere og pølsekar til hotdogmarkedet på tankstationer rundt omkring i hele landet. Men når det kom til implementeringen af en kollaborativ robot, så har der været en stejl læringskurve for medarbejderne på den fynske virksomhed, som nu har stor succes med robotten.
-Det sværeste og den største udfordring, der har været ved at indføre en kollaborativ svejserobot for os, har været den softwaremæssige del, der ligger i det. Vi var ikke klar over, hvor højt op ad stigen, vi egentlig kompetencemæssigt skulle i forhold til, hvad det her krævede af os, fortæller Mads Holm Høiberg.
Men med udfordringerne ved implementeringen af en kollaborativ robot har Mads Holm Høiberg og medarbejderne hos FKI Fast Food Teknik fået nogle erfaringer, som de gerne vil dele ud af:
-Jeg vil helt klart anbefale, at man sørger for at få valgt en løsning, der er brugervenlig, let at integrere i sin produktion, og man sørger for at have et vågent øje på, hvilke kompetencer det kræver at få det her til at fungere i virkeligheden, samtidig med at man sørger for at få allokeret de ressourcer, et projekt som det at indføre – i vores tilfælde – en svejserobot, vil kræve.

Test før I investerer: Kan det automatiseres?
Hvis man som FKI Fast Food Teknik også vil give sin virksomhed et løft med robotteknologi, så tilbyder nogle af Danmarks førende robotspecialister fra Teknologisk Institut lige nu at teste, om jeres manuelle proces kan automatiseres og hvilken teknologi, det kræver.
sDet sker gennem projektet EDOcobot, som udspringer af et europæisk initativ, der på dansk jord ledes af Erhvervshus Fyn i samarbejde med Teknologisk Institut, Odense Robotics samt det Syddanske EU-Kontor (SDEO) og Enterprise Europe Network (EEN) – medfinansieret af Den Europæiske Union og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Skrevet i: Automatisering, Navnenyt, Robotter, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Fugl eller drone – dansk drone med edge AI tager kampen op

AutomatiseringInnovationNavnenytTop15. 12. 2025

Move Innovation udvikler en drone, der bruger edge AI til selvstændige hurtige beslutninger, så den kan forfølge andre droner og ikke kan jammes. Udviklingen af dronen sker i samarbejde med Alexandra Instituttet og er støttet af AI Denmark. Med edge AI-drone-platformen er Move Innovation klar til at

Ny stærk AI-duo

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter15. 12. 2025

IFS har indgået endnu et strategisk AI-partnerskab, denne gang med Boston Dynamics der er verdens førende producent af mobile robotter. De to selskaber vil kombinere IFS styrker inden for AI- med Boston Dynamics selvkørende robotter og skabe et banebrydende inspektionssystem til Field Service

AI vil redefinere luftfarten inden 2035

AktueltAutomatiseringBranchenyt15. 12. 2025

Future-Ready Skies 2025, der er en ny undersøgelse fra Tata Consultancy Services (TCS), viser, at én ud af tre ledere i luftfartsindustrien vurderer, at AI til realtidsbeslutninger vil være den største drivkraft for forandring i flyproduktionen inden 2035. Undersøgelsen fra TCS, en af verdens

Branchen samledes i nyt drone-forum

AutomatiseringMesser og møderNavnenyt15. 12. 2025

Mere end 100 deltagere fra hele droneøkosystemet var samlet på SDU, da Odense Robotics og DI Transport afholdt det første møde i DroneHorisont - et nyt forum, der skal skabe et fælles samlingspunkt for branchen. Deltagerne repræsenterede alt fra industri, operatører og myndigheder. Droneområdet

Ny inkrementel enkoder

Maskiner og anlæg15. 12. 2025

Faulhaber udvider sit produktsortiment med den ultrapræcise, inkrementelle enkoder IERF3 L. Takket være det optiske måleprincip og moderne chipteknologi tilbyder enheden den højeste opløsning, fremragende gentagelsesnøjagtighed og en usædvanligt høj signalkvalitet. I typiske applikationer er

Element Logic A/S implementerer én samlet skandinavisk organisation

AutomatiseringNavnenyt15. 12. 2025

Element Logic A/S implementerer en ny regional struktur for at accelerere vækst og kundeværdi i Skandinavien fra 1. januar 2026 med danske Nikolaj Bjørn Eriksen i spidsen. Element Logic A/S, en global markedsleder inden for intelligent lagerautomation, implementerer en ny organisationsstruktur

Professor i blød robotteknologi modtager millionbevilling

InnovationNavnenytRobotterTop11. 12. 2025

Professor Ahmad Rafsanjani har netop modtaget en prestigefuld ERC-bevilling på 15 millioner kroner. Hans projekt vil lære bløde robotter at navigere ved hjælp af lyd, friktion og origami-teknik – en evne, der kan åbne døre til både sammenstyrtede bygninger og fjerne planeter. -Når to overflader

Robotter vil se dyner

AktueltNavnenytRobotter11. 12. 2025

Dyneproducenten Quilts of Denmark i Vamdrup har succes med robotter, der har skabt et godt arbejdsmiljø og løftet effektiviteten. -Vi undgår en masse uhåndterlige løft, og to mand, der står og bakser med kasser i 2,40 meters højde.Sådan siger Jan Bonnichsen, COO, Quilts of Denmark ved Vamdrup,

Nye nitratanbefalinger – beskyttelse af grundvandet haster

AktueltBranchenytVand og spildevand11. 12. 2025

Den nye anbefaling til indhold af nitrat i drikkevandet har konsekvenser for omkring 10 procent af drikkevandsforsyningen. Det kalder på hurtig handling og helhedsorienterede løsninger, så vi kan sikre drikkevandet både nu og fremover. Drikkevandets brancheorganisationer – DANVA og Danske

50 års partnerskab: BIRN og DISA har udviklet støbeteknologien side om side

BranchenytMaskiner og anlægNavnenyt11. 12. 2025

Når BIRN i Holstebro i dag er blandt Nordens største og mest fleksible jernstøberier, skyldes det ikke mindst et samarbejde, der går mere end 50 år tilbage. Siden 1972 har BIRN og industrivirksomheden DISA udviklet, testet og forfinet støbeteknologi sammen; et partnerskab, der har sat varige spor i

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Fugl eller drone – dansk drone med edge AI tager kampen op

    15.12.2025

  • Ny stærk AI-duo

    15.12.2025

  • AI vil redefinere luftfarten inden 2035

    15.12.2025

  • Branchen samledes i nyt drone-forum

    15.12.2025

  • Ny inkrementel enkoder

    15.12.2025

  • Element Logic A/S implementerer én samlet skandinavisk organisation

    15.12.2025

  • Professor i blød robotteknologi modtager millionbevilling

    11.12.2025

  • Robotter vil se dyner

    11.12.2025

  • Nye nitratanbefalinger – beskyttelse af grundvandet haster

    11.12.2025

  • 50 års partnerskab: BIRN og DISA har udviklet støbeteknologien side om side

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik