• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AktueltEnergi og miljøMaskiner og anlægNavnenyt19. 06. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Støberi som industriens frontløber i EU

AktueltEnergi og miljøMaskiner og anlægNavnenyt19. 06. 2025 By Helle Friemann Nielsen

Støberiet BIRN er med som det gode eksempel i Dansk Industris nye EU-udspil om elektrificering. BIRN kan nemlig via en teknologisk løsning justere strømforbruget i støberiet, hvor der omsmeltes jern, når elnettet er belastet. På den måde kan man trække på strømmen hos virksomheden, når der er behov for ekstra strømeffekt i det øvrige elnet, uden det påvirker virksomhedens egen produktion. Et mere fleksibelt elforbrug er ifølge både Dansk Industri og CIP Fonden afgørende for både en øget elektrificering af industrien og en forbedret europæisk konkurrenceevne.


Forbruget af elektricitet er stigende overalt i samfundet, og én af måderne at imødekomme det øgede behov på er ved at regulere forbruget af den strøm, der sendes ud til forbrugere som fx virksomheder i industrien.
Med et årligt strømforbrug på knap 94.000 MWh, svarende til over 23.000 husstandes årlige strømforbrug, kan selv små reguleringer i strøm- og effektforbrug hos jernstøberiet BIRN gøre en stor forskel på det fælles elmarked.
Støberiet i Holstebro bruger blandt andet strøm til sine smelteprocesser, når der skal produceres støbejern. Her kommer temperaturerne op på omkring 1.500°C – en meget energikrævende proces, men samtidig også en proces, der indeholder et stort potentiale for at reducere effekten af den strøm, der kommer ud af stikkontakterne hos støberiet.

Nyt EU-udspil om europæisk elektrificering
Princippet om forbrugsfleksibilitet og erfaringerne fra BIRN indgår som en af i alt 12 anbefalinger i et helt nyt EU-udspil om europæisk elektrificering fra DI Energi, der er lanceret i forbindelse med Danmarks kommende EU-formandskab. Udspillet skal være med til at sætte gang i samtalen i EU om, hvordan man blandt andet sikrer en tilstrækkelig energi og fremmer økonomisk vækst med udgangspunkt i en stærk konkurrenceevne og høje, grønne ambitioner. Her er elektrificering en helt central drivkraft.
-Vi vil gerne understøtte stabiliteten i elnettet, og derfor giver det rigtig god mening at bidrage med vores erfaringer i forhold til at reducere strømeffekten hos os i perioder, hvor det ikke har nogen betydning for vores produktion. Samtidig er bæredygtighed et afgørende konkurrenceparameter for os i en industrielt tung branche, og derfor arbejder vi målrettet på at reducere vores CO2-udledning og øge brugen af grøn strøm i vores produktion, siger Emil Husted Brodersen, Group Sustainability Manager hos BIRN Group, der netop har præsenteret BIRNs case i Bruxelles som en del af DI’s udspil om elektrificering af europæisk industri.

Et grønnere og mere fleksibelt elforbrug
Foruden et øget elforbrug fylder grønne energikilder som sol og vind fortsat mere i den fælles elforsyning. Omstillingen af fossile energikilder betyder dog også, at elproduktionen bliver mere uforudsigelig.
Derfor kigger CIP Fonden i projektet ”Et grønnere og mere fleksibelt elforbrug” på, hvordan elforbruget netop kan gøres fleksibelt og hvilke økonomiske og klimamæssige gevinster, der kan høstes. Erfaringerne fra BIRN indgår også i dette projekt som det gode eksempel på, hvordan man kan gribe elektrificering af industrien an på en både økonomisk og mere bæredygtig måde.
-Med dette projekt ønsker vi at højne vidensniveauet og rette opmærksomheden mod de løsninger, der allerede virker. BIRNs erfaringer viser meget klart, hvordan elektrificering i industrien ikke blot er teknisk mulig, men at der også er økonomiske gevinster ved at indtænke fleksibilitet. Og vigtigheden af fleksibel elektrificering kan næppe overvurderes, hvis vi skal nå vores klimamål, siger Charlotte B. Jepsen, ledende partner i CIP Fonden.

Elreguleringer svarer til 1.500 husstandes årlige elforbrug
De konkrete elreguleringer hos BIRN foregår ved, at effekten af den strøm, der sendes ud til støberiet, nedjusteres på tidspunkter, hvor det ikke er til gene for selve produktionen. Med de høje temperaturer i støbeprocesserne er det muligt kortvarigt at skrue ned for strømeffekten, da eftervarmen sørger for en stabil temperatur i smelteovnene.
-Elreguleringen i støberiet aktiveres automatisk, når behovet for ekstra strøm på elnettet er størst. De enkelte reguleringer varer typisk blot 12-30 minutter ad gangen i gennemsnit. Ingen af gangene har nedjusteringen af elforbruget haft konsekvenser for produktionen. Vi kan desuden altid deaktivere systemet manuelt i yderste nødstilfælde, men det har indtil nu ikke været nødvendigt, fortæller Emil Husted Brodersen.
Selv de relativt få reguleringer, der indtil videre er blevet aktiveret hos BIRN, har bidraget positivt til den samlede energibalance. Den mængde strøm, der har været reserveret hos BIRN i forbindelse med elreguleringen, svarer til cirka 1.500 husstandes årlige forbrug.
Omstilling fra naturgas og andre fossile energikilder i industrien er typisk forbundet med høje investeringsomkostninger. Det har ifølge CIP Fonden medvirket til, at mange danske industrivirksomheder indtil videre har tøvet med at elektrificere deres produktion. Men hos BIRN kan investeringer i en eldrevet kedel til opvarmning som erstatning for en gasdrevet varmecentral – når strømmen til den eldrevne kedel også bruges fleksibelt – være en god forretning. På den måde kan tilbagebetalingstiden på en ny, eldrevet kedel nemlig reduceres fra op mod 12 år til blot knap fire år.
-Erfaringerne fra BIRN udfordrer den gængse opfattelse af, at det kun er lavtemperaturprocesser, der kan elektrificeres. BIRNs smelteovne er både elektrificeret og fleksible og fungerer på den måde som et godt eksempel på, hvordan fremtidens industri kan indgå i balanceringen af elsystemet, samtidig med at det styrker konkurrenceevnen, forklarer Charlotte B. Jepsen afslutningsvis.

Skrevet i: Aktuelt, Energi og miljø, Maskiner og anlæg, Navnenyt

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik