Danmark er gået fra en 12. plads i 2022 til en 7. plads i 2023, når man kigger på antallet af robotter per medarbejder. Det viser nye robottal fra International Federation of Robotics.
Danmark fortsætter med at investere og installere flere robotter end nogensinde før.
Det viser nye tal fra det internationale robotforbund, International Federation of Robotics (IFR), der netop er blevet offentliggjort.
Danmark har i 2023 installeret 1.489 robotter. Det er en stigning på otte procent i forhold til året inden.
Se graf for antal installerede industrirobotter i Danmark
Derudover viser de nye tal fra IFR også, at robottætheden i Danmark er 306 robotter i industrien per 10.000 medarbejdere. Det svarer til en robot for hver 32 medarbejdere. Målt på robottætheden er Danmark altså rykket fra en global 12. plads i 2022 til en 7. plads i 2023 – kun overgået af Tyskland og Sverige i Europa.
-Vi ser en positiv udvikling i robotindustrien, som ikke kun booster produktiviteten, men også skaber nye muligheder for innovation; fremtiden handler ikke kun om at gøre tingene hurtigere eller billigere. Det handler om at skabe løsninger, der tilpasser sig vores skiftende verden, løser komplekse udfordringer og åbner nye muligheder. siger Michael Nielsen, der er bestyrelsesleder for Dansk Robot Netværk, DIRA.
-Robotter er ikke længere fremtidens teknologi; de er nutidens værktøj til at imødegå nogle af industriens mest presserende udfordringer såsom mangel på kvalificeret arbejdskraft og insourcing på grund af supply chain i en usikker verden, siger han videre.
Robotter giver muligheder
Stigningen i antal installerede robotter og robottætheden viser ikke bare, hvor meget danskerne investerer i robotterne og betydningen af automatisering i moderne produktion. Det viser også, at danskerne udnytter robotteknologien mere og mere.
-Stigningen viser vores stigende evne til at integrere avancerede teknologier i vores daglige produktion. Robotterne giver os mulighed for at optimere processer og øge effektiviteten, men der er stadig et stort uudnyttet potentiale, som vi skal blive bedre til at udnytte, fortsætter Michael Nielsen.
Danmarks stærke position inden for robotteknologi skyldes også landets fokus på uddannelse og forskning. Samarbejdet mellem universiteter, forskningsinstitutioner og private virksomheder har skabt et miljø, hvor innovation trives, og nye teknologier kan udvikles og implementeres hurtigt.
-Vores uddannelses- og forskningsmiljøer spiller en afgørende rolle i at sikre, at vi ikke kun følger med udviklingen, men også er med til at forme den. Det er essentielt, at vi fortsætter med at investere i vores talenter og opbygge de nødvendige kompetencer, så vi kan udnytte de teknologiske fremskridt til fulde.
Netop talentmassen kan blive en udfordring i fremtiden. Derfor nævner IFR også den manglende kvalificerede arbejdskraft i rapporten med de nye robottal. Her kalder IFR det et tveægget sværd, der dels motiverer til øget investering i teknologi, der kan erstatte den manglende arbejdskraft, og dels er et problem for branchen, fordi der ikke findes personer nok til at implementere de nye teknologier.
Afmatning i branchen
Selvom den generelle stigning i antal robotter i Danmark er positiv – dog ikke på samme niveau som fremgangen fra 2021 til 2022 – har flere virksomheder alligevel oplevet en afmatning i markedet, som i høj grad også påvirker lysten til at investere i robotter til sin produktion.
-Afmatningen i 2023 kan blandt andet skyldes økonomiske udfordringer, hvor inflation og højere renter har gjort virksomhederne mere forsigtige med investeringer. Mange virksomheder har dermed holdt igen med at tage del i roboteventyret, trods dets potentiale, fortæller Søren Peter Johansen, der er sekretariatsleder i Dansk Robot Netværk.
Tallene fra IFR viser, at især elektronikindustrien har holdt igen med implementeringen af robotter, både globalt samt i Danmark. Til gengæld har fødevareindustrien i Danmark implementeret dobbelt så mange robotter fra 2023 sammenlignet med året før.
Stigning i hele Norden
Det er ikke kun Danmark, der installerede flere robotter i 2023 end i 2022. Faktisk er det gældende for hele Norden, som i gennemsnit går ni procent frem – hvor Europa går tre procent frem. Ifølge Søren Peter Johansen understreger tallene regionens fokus på automatisering og teknologi.
-Denne regionale vækst er et tegn på, at vi i Norden er på rette vej mod en mere automatiseret fremtid, hvor robotteknologi spiller en central rolle i vores produktionsprocesser, fortsætter han.
Også Tyskland, som ofte smitter lidt af på de danske tal, har syv procent flere installerede robotter i 2023 end i 2022.
Se graf for ændring i antal aktive industrirobotter
Lige så positivt ser det dog ikke ud, hvis vi vender blikket mod andre lande, der på mange måde ligner Danmark.
I kontrast til Danmark har eksempelvis Belgien, Holland og Frankrig oplevet en tilbagegang på omkring ti procent i antallet af installerede robotter. Og den samme tilbagegang har faktisk også ramt to af de helt store spillere på robotmarkedet. Asien og USA har nemlig fra 2022 til 2023 oplevet et fald på fem procent i antallet af installerede robotter.
Se graf for antal aktive industrirobotter i Danmark og udvalgte lande og regioner
IFR indsamler og opgør hvert år antallet af installerede robotter for de enkelte lande på globalt plan.