Hvad er bedst for klimaet – skal en virksomhed fræse, støbe eller 3D-printe en genstand? Den beslutning hjælper en ny CO2e-beregner til. Den gør det tydeligt, hvor meget genstanden belaster med CO2, fra den produceres, til den bliver brugt og skrottet.

Danske virksomheder vælger produktionsform mere eller mindre i blinde i forhold til, hvad der er bedst for klimaet. Men en ny CO2e-beregner (e for emission) gør det nemt at vælge den mest klimavenlige måde at producere en genstand i metal eller plast på – enten ved at støbe, fræse eller 3D-printe den. Beregneren bliver præsenteret på konferencen AM Summit den 24. oktober i Øksnehallen i København.
-Vi hjælper virksomheder til at beslutte, om de vil 3D-printe genstande. Med beregneren kan de sætte tal på, om 3D-print er mest bæredygtigt, set over genstandens hele livscyklus, fortæller siger Amalie Kaysen fra Dansk AM Hub, der er en fond, som udbreder brugen af 3D-print (Additiv Manufacturing) i dansk erhvervsliv.
12 virksomheder har testet beregneren
12 virksomheder har testet beregneren. En af dem er J. Krebs og Co, der designer og producerer plastgenstande.
-I dag er de primære faktorer pris og leveringstid, og så bliver det mere et gæt i vinden, om det ene eller andet er mest rigtigt i forhold til CO2-udledningen. Det hjælper den nye beregner os med at vurdere, siger CEO Peter Bay.
Beregneren trækker på en anerkendt schweizisk database over energiforbrug, materialer og produktionsmetoder. Dermed ser man, hvor meget CO2 en genstand udleder, afhængigt af produktionsformen. Det gælder i hele genstandens levetid, også efter produktionen.
-En af de gode ting er, at beregneren viser, hvor meget de enkelte elementer udgør af et produkts CO2-regnskab. Fx var jeg lidt overrasket over, hvor lille indflydelse transporten havde på den case, jeg arbejdede med. Det giver en indsigt til at træffe et faktabaseret valg i forhold til, hvor mulighederne for at optimere ligger, siger Peter Bay videre.
J. Krebs & Co producerer plastemner, herunder medicinsk udstyr, tekniske komponenter og emballage, men beregneren kan også bruges af virksomheder, der producerer i metal.
Beregner viser udledning i genstandens livscyklus
Netop gennemsigtigheden om udledningen i de forskellige faser af genstandens livscyklus er vigtig. Det forklarer Jan-Markus Rödger, partner i Implement Consulting Group, der har udviklet beregneren i samarbejde med Dansk AM Hub.
-Beregneren kigger også på CO2-udledningen, når man bruger produktet og skiller sig af med det. Dermed kan virksomhederne åbent og ærligt diskutere fordele og ulemper ved produktionsformerne i forhold til den samlede bæredygtighed. Virksomhederne kan træffe bevidste beslutninger på et tidligt stadie, om en produktion er god for planeten eller ej, siger Rödger, der har en ph.d. i bæredygtig produktion ved DTU.
Beregneren vurderer udledningen ud fra 15-20 parametre som genstandens vægt, materiale, transport-afstand, produktionsstedets geografiske placering og graden af genanvendt affald i produktionen. Beregneren viser derefter, hvor meget hver produktion belaster. Det unikke er, at også udledningen ved brug af produktet og ved produktets end-of-life-fase indgår.
Eksempel: en løftekrog under en drone
-Ofte spiller vægten ind, forklarer Jan-Markus Rödger og nævner en løftekrog under en drone:
-I en konventionel produktion fræser man krogen ud af et stykke metal, men i Additive Manufacturing (AM) 3D-printer man den i et lettere, mere energiintensivt materiale. Her giver AM ikke mening, hvis man kun kigger på selve produktionen. For printeren bruger mere energi end fræsemaskinen, forklarer han.
Men når dronen flyver med den lettere 3D-printede krog, bruger den mindre energi end med den tungere krog, der er fræset.
-Dronen kan være i luften i længere tid med den lette krog. Det lavere energiforbrug og den længere flyvetid skal med, når man vælger den mest bæredygtige produktionsform.
Jan-Markus Rödger peger også på et øget materialespild, når man fræser frem for at 3D-printe, og det fører til mere udledning af CO2.
Ligeledes spiller end-of-use-fasen ind. 3D-printede genstande produceres i ét materiale og kan genanvendes. Omvendt er støbte eller fræsede genstande ofte svejset eller limet sammen med andre materialer. Derfor kan de ofte ikke genanvendes efter endt levetid.
Fakta om ny CO2e-beregner
• Dansk AM Hubs nye CO2e-beregner får sit eget rum på konferencen AM Summit i Øksnehallen 24. oktober.
• Beregneren trækker på organisationen Eco Invents database, der er verdens mest brugte inden for udledning af CO2 ved produktionsformer. Eco Invent er et spin off fra Technical University of Zürich i Schweiz.
• Implement Consulting Group i Tyskland udvikler løbende softwaren i beregneren, der er tilpasset danske produktionsforhold.
• 12 danske virksomheder, herunder Danfoss, LEGO, Grundfos og J. Krebs & Co, testede beregneren ved en soft launch i august.
• Virksomheder, der ønsker at bruge og teste beregneren, kan skrive til Amalie Kaysen på aka@am-hub.dk.
Indlægget er skrevet af Thomas Bjerg/Dansk AM Hub.