På bare seks uger skal 15 startups blive produktionsklar gennem startup-programmet Manufacturing Sprint udbudt af Danmarks produktionsklynge MADE. De 15 startups med vidt forskellige idéer vil her få hjælp til at gå fra prototype til reel produktion.

Gennem programmet Manufacturing Sprint får 15 udvalgte startups adgang til netværk, et unikt indblik i forskellige produktionsmetoder og workshops om relevante emner, så de er rustet til alt fra materialer til metoder, leverandører og bæredygtighed.
-Jo flere startups vi får igennem, jo flere idéer bliver modnet til produktion og markedet. Det styrker innovationen og produktionen og dermed konkurrencedygtigheden i Danmark, fortæller Anders Sparre, der er chefkonsulent i MADE og står i spidsen for MADE’s arbejde med startups.
Sprintet tilbydes af Danmarks produktionsklynge MADE og er en del af den nationale startupindsats Beyond Beta, der bliver støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU.
Større fokus på at besøge produktioner
Gennem sprintet vil iværksætterne blandt andet besøge virksomheder, der er eksperter i forskellige produktionsmetoder. Ifølge Anders Sparre har netop den del fået en stor plads i sprintprogrammet på baggrund af erfaringer fra MADE’s tidligere startupindsatser.
-Startups får rigtig meget ud af de her besøg. De bliver bekendte med de teknologier og producenter, de måske selv skal bruge senere. At man kan se, hvordan det foregår gør, at man får en idé om, hvordan man skal udvikle sit eget produkt, og man får viden om, hvad der kommer til at foregå, når man sender dine tegninger til en producent, siger han.
Udover besøgene, vil sprintet indeholde workshops om alt fra design til forsyningskæde, kontakt med eksperter og erfarne iværksættere, netværk, Beyond Beta’s bibliotek af læringsmoduler og vejledning fra Anders Sparre.
En forsmag på de mange startups
Idérigdommen og kreativiteten er overvældende blandt de 15 meget forskellige startups udvalgt til at deltage i sprintet.
Blandt dem finder Nordic Phantoms, der står bag avancerede fantomer – en slags menneske-”dukke”, der kan bruges til at træne sygehuspersonale. Fantomerne kan simulere meget kritiske tilstande såsom blødninger under operationer og idéen opstod gennem et universitetsprojekt.
-Først og fremmest har vi tilmeldt os Manufacturing Sprint, fordi vi har hørt rigtig godt fra andre, der har deltaget i MADE Manufacturing Incubator. De fortalte, at de har fået rigtig meget ud af det, siger stifter af Nordic Phantoms Tine Løjmand Elisiussen og tilføjer:
-Vi står og er ved at have færdigudviklet vores produkt, og skal til at kigge ind i materialer, metoder osv. for at finde frem til, hvordan vi producerer smartest. Det håber vi at finde ud af gennem programmet.
Af andre, som har meldt sig til sprintet, finder vi startuppen L3WO, der udvikler en letvægts offroad scooter til blandt andet gangbesværede og er nået til deres tredje og måske sidste prototype.
Et tredje eksempel blandt de 15 innovative startups er virksomheden Seasony. Teamet bag Seasony har udviklet en slags ”gartnerrobot”, der kan bevæge sig rundt, strække sig mange meter op pleje planter i et vertikalt landbrug.
Dertil kommer 12 andre lige så innovative iværksætterteams – alle klar til et produktionssprint.