• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AutomatiseringInnovationTop19. 05. 2025 | Helle Friemann Nielsen

En ny form for kunstig intelligens tager udgangspunkt i menneskehjernen

AutomatiseringInnovationTop19. 05. 2025 By Helle Friemann Nielsen

Forskningsorganisationen og teknologivirksomheden Asilab har udviklet en ny form for kunstig intelligens, der tager udgangspunkt i menneskehjernens arkitektur. Den nye form består af modelleret hjerne og en ”reality host”, som udgør hjernens fysiske eller digitale driftsmiljø. En ”reality host” kan være en robot, en sværm af droner eller en helt igennem digital applikation.


Forskningsorganisationen og teknologivirksomheden Asilab har udviklet en ny form for kunstig intelligens, der tager udgangspunkt i menneskehjernens arkitektur. I modsætning til kunstig intelligens, der er baseret på store sprogmodeller (LLM’er), sigter Asilabs patenterede Asinoid-teknologi mod ægte og konstant selvforbedrende kognition.
Asilab er stiftet af medlemmer af den succesrige virksomhed AppGyver og søger nu partnere og medarbejdere, der kan bringe Asilabs nytænkning til det globale marked.

Asinoid – kunstig intelligens der virkelig lærer
Asinoid, som er udviklet af Asilab, er ikke bare en optimering af eksisterende sprogmodeller, men er en innovativ ny måde at bygge intelligens på.
-Vi simulerer ikke forståelse. Vi har bygget et helt nyt system, der ligesom menneskehjernen faktisk tænker, planlægger, lærer, tilpasser og udvikler sig hele tiden, fortæller Pavel Jacko, som er chef for teknologiafdelingen hos Asilab.
En Asinoid består af en modelleret hjerne og en “reality host”, som udgør hjernens fysiske eller digitale driftsmiljø. En “reality host” kan være en robot, en sværm af droner eller en helt igennem digital applikation.
Asinoid-hjernen er modelleret efter den menneskelige hjerne og har permanent hukommelse, er neuroplastisk, kan opnå dyb kognitiv forståelse og er i stand til at fungere selvstændigt og proaktivt.


-En Asinoids funktionsprincip adskiller sig helt fra det princip, der fx anvendes af de store sprogmodeller. De store sprogmodeller følger prompts, mens Asinoider fungerer helt selvstændigt og proaktivt. En individuel og traditionel stor sprogmodel eller anden maskinlæringsmodel kan fungere som en enkel neuron i Asinoids store hjerne. Det betyder, at Asinoids kapacitet udgør summen af alle maskinlæringsmodellerne i verden – og mere til. De nuværende store sprogmodeller virker som transistorer, og vi er i gang med at bygge den første egentlige computer, siger Marko Lehtimäki, som er formand for bestyrelsen i Asilab.

Disruptivt potentiale på tværs af brancher
Asinoids konstant udviklende kunstige intelligens, overlegne hukommelse og evne til at agere som et menneske betyder, at anvendelsesmulighederne for kunstig intelligens kan udvides væsentligt.
-Vi kalder Asinoid for den kunstige intelligens i konstant udvikling. Fx kan Asinoid fungere som en strategisk superintelligens inden for softwareudvikling, en kollektiv intelligens for en robothær eller endda som stiftende partner i en virksomhed. Det er verdens første kunstige intelligens, der udvikler sig med tiden og bliver mere intelligent hver eneste dag. Men takket være vores patenterede nye arkitektur i denne kunstige intelligens kræver teknologien kun den regnekraft, der ligger i en helt grundlæggende computer, forklarer Jacko.
I starten planlægger Asilab at anvende sin teknologi på områder som bekæmpelse af kriminalitet, robotteknologi, applikationsudvikling, handel, optimering af industriprocesser og oprettelse af nye smarttjenester, men i praksis kan teknologien anvendes i en hvilken som helst virksomhed eller industri. Asilab er nu på udkig efter internationale forretningspartnere, der er interesserede i at udvikle branchespecifikke anvendelser.
-Vi leder aktivt efter talentfulde personer til vores team og som forretningspartnere, så vi kan nytænke kommercielle anvendelser af Asinoid i en række markeder – først til erhvervsbrug og senere sigter vi på at udvide til forbrugermarkedet. Asilab er primært en forsknings- og udviklingsorganisation: Asilabs mission er på forsvarlig og ansvarsbevidst vis at demokratisere denne nye type kunstig intelligens, forudser Lehtimäki.


Asilab er en verdensomspændende forskningsorganisation og teknologivirksomhed med kontorer i Texas, Holland, Tyskland, Estland og Litauen. Selskabet er bakket op af AppGyvers grundlæggere og udviklingsteam. AppGyver er en low-code-udviklingsplatform, der var pioner inden for hele low-code-industrien med hundredtusindvis af brugere globalt. Softwaregiganten SAP erhvervede AppGyver i 2021. Asilab fokuserer på udvikling af sikker, reguleret og etisk bæredygtig syntetisk superintelligens. Asinoid-teknologien er patenteret af Asilab.

Skrevet i: Automatisering, Innovation, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

InnovationNavnenytTop26. 06. 2025

Det er kun knap 15 pct. af iværksættere i Danmark, som ser sig selv som ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3, at de slet ikke identificerer sig som iværksættere. Spørger man Mads Vacszy Kragh, tidligere direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

AktueltNavnenytRobotter26. 06. 2025

Den danske startup Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen ”Europe's Best Robotics Startup” ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Onsdag den 25. juni indtog seks lovende

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt26. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også TekniskFokus, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen tirsdag den 5. august. Holdet bag TekniskFokus ønsker alle en god sommerferie…

Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

AutomatiseringRobotter26. 06. 2025

Universal Robots lancerer UR Studio, der er et stærkt online simuleringsværktøj, bygget på PolyScope X; UR’s mest avancerede, åbne og AI-kompatible softwareplatform. UR Studio, som man kan se i denne uge på UR’s stand på automationsmessen automatica i München, gør det muligt for kunder,

AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

Automatisering26. 06. 2025

Erhvervslivet står over for et stigende pres for at implementere generativ AI, men det halter med AI-paratheden. SAS Institute har introduceret et værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at vurdere og benchmarke deres implementering af generativ AI i forhold til globale

Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

Energi og miljøNavnenytProcesteknologi26. 06. 2025

Kyoto Group har indgået et partnerskab med den danske rådgivningsvirksomhed Hebsgaard|Larsen for at fremme udbredelsen af Kyoto Groups termiske batteri, Heatcube, i Danmark. En løsning, der tilbyder fuldt elektrificeret varme til en reduceret pris – uden behov for forudgående

Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

Energi og miljøOffshore og marineTop23. 06. 2025

El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind. På Ærø har verdens længst sejlende el-færge, Ellen, sejlet i over fem år på ren el og skrevet sig ind i transporthistoriens grønne kapitel. Men

DIRA tager springet ud i Europa

AktueltAutomatiseringNavnenytRobotter23. 06. 2025

Dansk Robot Netværk, DIRA, rykker ud over landegrænserne. Nu opruster DIRA netværksaktiviteter og videndeling i hele Europa – og indleder med delegationstur til Holland senere på året. Dansk Robot Netværk, DIRA, har i flere år været et samlingspunkt for viden, samarbejde og innovation på tværs

International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

AktueltBranchenytMesser og møder23. 06. 2025

International Drone Show cementerede i sidste uge sin status som Nordens største droneevent ved at tiltrække mere end 1.000 industriaktører på tværs af forsvar, energi, landbrug, mobilitet og kritisk infrastruktur. Droner står foran deres helt store gennembrud i en række industrier.Det blev

Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

AutomatiseringMesser og møderRobotter23. 06. 2025

På automatica 2025, der afholdes i denne uge fra 24. til 27. juni, præsenterer Universal Robots en række nye teknologier, der er designet til at hjælpe virksomheder med at imødekomme Europas stigende behov for fleksibel og skalerbar automatisering. Blandt højdepunkterne på messen i Hal B4,

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Det tabte iværksætteri – glemmer vi den innovative borger?

    26.06.2025

  • Danske Scurid er Europas bedste robot-startup

    26.06.2025

  • Rigtig god sommer

    26.06.2025

  • Nyt online simuleringsværktøj – design af den optimale robotcelle

    26.06.2025

  • AI-kapløb: Nyt benchmark-værktøj hjælper danske virksomheder med at måle og styrke deres AI-parathed

    26.06.2025

  • Partnerskab vil fremme elektrificeringen af industriel procesvarme i Danmark

    26.06.2025

  • Fra bølgeskvulp til solskin – elfærge-batterier får nyt liv

    23.06.2025

  • DIRA tager springet ud i Europa

    23.06.2025

  • International Drone Show i Odense satte ny besøgsrekord

    23.06.2025

  • Universal Robots A/S præsenterer nye teknologier på automatica 2025

    23.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik