• KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

Branchenyt14. 03. 2023 | Helle Friemann Nielsen

DI Digital: Alvorlig mangel på it-specialister truer grøn omstilling og skal med i ny uddannelsesreform

Branchenyt14. 03. 2023 By Helle Friemann Nielsen

Tech-branchen i landets største erhvervsorganisation, DI, kommer nu med et nyt politisk udspil, som skal komme den alvorlige mangel på it-specialister til livs. Manglen på medarbejdere med it-kompetencer kan bl.a. få konsekvenser for den grønne omstilling, og derfor foreslår DI Digital, der er DI’s branche for tech-virksomheder, at problemet drøftes i forbindelse med forhandlingerne om en ny uddannelsesreform.

Branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg, DI Digital. Foto: Kasper Witte/Büro Jantzen.

Sensorer, kunstig intelligens og smart indsamling og udveksling af data skal bringe i os mål med vores klimaambitioner og frigøre ressourcer til en hårdt presset velfærdssektor. Men det kommer ikke til at ske, hvis ikke vi får uddannet langt flere it-specialister. Det mener DI Digital.
-I adskillige år har tech-virksomhederne skreget på flere it-specialister. Alligevel afviser vi i dag kvalificerede ansøgere til it-uddannelserne. Det er på høje tid med politiske initiativer, der skaffer flere medarbejdere med de rette tekniske kompetencer. Det mener vi klart bør indgå i en kommende reform af vores uddannelser, siger branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg, DI Digital.
I en undersøgelse fra DI Digital og Rambøll sidste år tilkendegiver otte ud af 10 it-virksomheder, at de mangler it-specialister. I samme undersøgelse siger mere end hver anden virksomhed, at de forventer, at rekrutteringsproblemerne stiger inden for de næste fem år.
Trods stor mangel på it-specialister afviste universiteterne sidste år 300 kvalificerede ansøgere til it-uddannelser. Derfor foreslår DI Digital at universiteterne fremover skal optage alle kvalificerede ansøgere på it-uddannelser, der har høj beskæftigelse.
Samtidig skal det være mindre bøvlet at hente specialister fra udlandet. Et andet vigtigt element i udspillet fra DI Digital er, at hele befolkningen generelt skal have løftet de digitale kompetencer – allerede fra folkeskolen af.

Gigantisk potentiale
Flere it-specialister skal bl.a. hjælpe med mere grøn digital innovation. Det kan f.eks. være en ultralydsvandmåler, der kan bidrage til reduktion af vandtab eller det kan være smart brug af detaljeret data, som kan optimere både flyruter, energiforsyning og produktion.
-Vi er allerede kommet langt med at anvende analyse af data og brug af sensorer til at nedsætte energiforbruget, men der er stadig et gigantisk potentiale for at bruge data på nye og anderledes måder og sætte endnu flere teknologier i spil, når det handler om den grønne omstilling, lyder det fra DI Digital.
-Overalt i vores samfund mangler vi hænder og derfor er der brug for digitale løsninger, der frigiver ressourcer til velfærdsopgaverne. Og vi står midt i en klimakrise, der kræver, at vi tager smarte og nye teknologiske løsninger i brug, siger Rikke Hougaard Zeberg.

IBM: Enorm efterspørgsel
-Det tager lang tid at finde specifikke kandidater som senior data scientists, data engineers, business intelligence consultants, security- og software-udviklere. Der er enorm efterspørgsel efter dem – ikke bare fra tech-selskaber, men også fra andre virksomheder, der nu tyer til en digital strategi. I IBM kan vi hente særlige kompetencer til Danmark fra vores selskaber i udlandet. Det er bare så uendeligt, administrativt bøvlet. Alene det at få oprettet en bankkonto, så vi kan udbetale vores udenlandske kollegaer løn, er vanvittigt møjsommeligt. Lige nu står vi en situation, hvor de selv skal have penge med hjemmefra for at kunne klare sig her i månedsvis uden løn, udtaler Thomas Kovsted, adm. direktør i IBM Danmark, og bestyrelsesmedlem i DI Digital.

240.000 flere it-specialister
EU-kommissionen lancerede sidste år sine målsætninger for et bæredygtigt og velstående digitalt Europa med mennesket i centrum. Et af målene er 20 millioner it-specialister i 2030. I en danske kontekst vil det svare til, at vi får brug for 400.000 it-specialister. I dag har vi 161.000. Det betyder, at der skal skaffes 240.000 flere it-specialister i 2030 herhjemme.
-Selv hvis alle vores politiske forslag bliver taget imod med åbne arme og implementeret, så når vi ikke det mål. Derfor er der hårdt brug for et politisk kursskifte og en prioritering af digitale kompetencer. Ellers risikerer vi at gå glip af de teknologiske muligheder, der både skal bringe os i mål med vores ambitioner om et bedre klima og med at frigive hænder til sygehuse og til private virksomheder, siger bestyrelsesmedlem i DI Digital, CEO Mikkel Bardram, EG A/S.
Udspillet lægger op til et generelt løft af de digitale kompetencer i befolkningen, og det skal starte allerede i folkeskolen, hvor der ifølge DI skal et indføres helt nyt fag på skemaet – teknologiforståelse, som samtidig skal være en faglighed i folkeskolens øvrige fag. Samtidig skal der på tværs af de videregående uddannelser tilføres langt mere it-forståelse.

Digitalt udsatte
Digitalt udsatte danskere, der har vanskeligt ved at finde rundt i de digitale selvbetjeningsløsninger, skal ifølge DI have mere hjælp – bl.a. i form af løbende rådgivning til de udsatte.
-Vi kan som samfund ikke være bekendt at tabe borgere i den hastige teknologiske udvikling og digitalisering af vores land. Alle skal kunne deltage i deltage, men også meget gerne bidrage til det digitale Danmark, siger Rikke Hougaard Zeberg afslutningsvis.

Skrevet i: Branchenyt

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

Trådløst sensornetværk skal overvåge tilstanden af broer og tunneller

InnovationMaskiner og anlægTop29. 03. 2023

Et forskningsprojekt skal gøre op med stigende omkostninger til vedligehold og reparation af kritisk infrastruktur. Projektet CorroSense arbejder på konstant overvågning af korrosion på store betonkonstruktioner ved hjælp af et trådløst sensornetværk, der kan forsyne sig selv med energi.

Kæmpe forskningssatsning i droner til naturbevarelse

AktueltAutomatiseringNavnenyt29. 03. 2023

Vi befinder os midt i en biodiversitetskrise, og konsekvenserne kan blive uoverskuelige, hvis vi ikke gør noget ved det. Nu skal Syddansk Universitet stå i spidsen for det interdisciplinære forskningsnetværk WildDrone, der vil undersøge, hvordan autonome droner kan bruges til

Dansk innovation får topplacering

AktueltInnovationNavnenyt29. 03. 2023

Vestas, Novozymes og Topsoe har leveret største bidrag til, at Danmark kan indtage europæisk tredjeplads målt på antallet af patentansøgninger sidste år. 3Shape, der producerer 3D-scannere til tandlægeindustrien, blander sig for første gang med de største virksomheder i Danmark. Danske

Unimec A/S er vækstet 175 procent på fire år – nu vil de indtage pharmamarkedet

Navnenyt28. 03. 2023

Automations- og ingeniørvirksomheden Unimec A/S vil fortsætte fire års fremgang med leveringer til pharma- og medicoindustrien. I løbet af to år skal pharma udgøre minimum 30 procent af virksomheden og omsætte for 15 millioner kroner om året. Erobring af store markedsandele og 30 procent af

Endnu et skridt mod CO2-neutralitet i 2030

Energi og miljøNavnenyt28. 03. 2023

Alfa Laval, herunder koncernens fem danske selskaber, er nu en del af First Movers Coalition (FMC), som er et globalt initiativ lanceret af World Economic Forum. Initiativet er en koalition af virksomheder, der forener deres købekraft for at understøtte dekarboniseringen inden for en række

Prisvindende 3D-teknologi i fabrikskalibreret udgave

AutomatiseringProcesteknologi28. 03. 2023

Sick A/S udvider nu med varianter af sensorer indeholdende den prisvindende ROCC-teknologi i serien 3D-streamingkamera Ruler3000. I sensorerne anvendes markedets hurtigste 3D-CCD-chip som byggesten, og de leveres indbygget i en fabrikskalibreret mekanisk konstellation med den lynhurtige chip og en

Emersons mobile roadshow på besøg i 19 europæiske lande

Messer og møderProcesteknologi28. 03. 2023

Emerson bringer sine nyeste væskestyrings- og pneumatikløsninger samt sit ekspert-team direkte ud til kunderne via deres mobile, interaktive servicecenter i løbet af den kommende tid. Emersons mobile roadshow vil besøge kunder i 19 europæiske lande, herunder nye destinationer i Litauen, Rumænien og

Mangel på svejsere i den grønne omstilling – kæmpe mobil svejse-robotkran kan løse problemet

NavnenytRobotterTop22. 03. 2023

Et nyt forskningsprojekt på Center for Large Structure Production (LSP) på Syddansk Universitet har fået en bevilling på godt 13 millioner kroner til at udvikle en mobil robotkran, der bl.a. kan svejse. Sådan én kan nemlig blive nødvendig i disse tider med massiv mangel på svejsere, hvis vi skal nå

Dansk droneteknologi skal bekæmpe skovbrande i Europa

AktueltAutomatisering22. 03. 2023

Naturbrande i Europa er blevet hyppigere og mere intense i takt med klimaforandringerne. Tre virksomheder – heriblandt to danske – går nu sammen om at udvikle en droneløsning med kunstig intelligens, der skal give brandmænd bedre odds til at vinde kampen mod flammerne. 35.340 km2. Så meget skov

Simulering af fremtiden er den bedste måde at forudsige den på

AktueltAutomatisering22. 03. 2023

Nye forretningsmæssige udfordringer og nye teknologiske muligheder betyder, at Spatial Computing bliver en banebrydende teknologi. Det forudser Bill Vass, Global Chief Technology Officer hos Amazon Web Services. Virtuelle kopier af den fysiske verden kan hjælpe virksomheder, der har nået

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Trådløst sensornetværk skal overvåge tilstanden af broer og tunneller

    29.03.2023

  • Kæmpe forskningssatsning i droner til naturbevarelse

    29.03.2023

  • Dansk innovation får topplacering

    29.03.2023

  • Unimec A/S er vækstet 175 procent på fire år – nu vil de indtage pharmamarkedet

    28.03.2023

  • Endnu et skridt mod CO2-neutralitet i 2030

    28.03.2023

  • Prisvindende 3D-teknologi i fabrikskalibreret udgave

    28.03.2023

  • Emersons mobile roadshow på besøg i 19 europæiske lande

    28.03.2023

  • Mangel på svejsere i den grønne omstilling – kæmpe mobil svejse-robotkran kan løse problemet

    22.03.2023

  • Dansk droneteknologi skal bekæmpe skovbrande i Europa

    22.03.2023

  • Simulering af fremtiden er den bedste måde at forudsige den på

    22.03.2023

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt
Maskin Aktuelt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik