• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

AutomatiseringBranchenytTop24. 04. 2025 | Helle Friemann Nielsen

DI: Ambitiøs EU-plan om AI skal styrke Europas konkurrencekraft

AutomatiseringBranchenytTop24. 04. 2025 By Helle Friemann Nielsen

EU-kommissionen har præsenteret sin nye AI Continent Action Plan, der sigter mod at gøre Europa til en global leder inden for kunstig intelligens. Med planen følger en investering på hele 200 milliarder euro i blandt andet AI Factories. Landets største erhvervsorganisation, DI, ser planen som et meget vigtigt skridt til at styrke Europas konkurrenceevne og teknologiske uafhængighed.

Foto: freepik.com.

-Det er virkelig ambitiøst og rigtig godt, at EU nu tager et vigtigt skridt væk fra blot at tænke i regulering og i stedet sætter et stærkt fokus på konkret anvendelse af kunstig intelligens til gavn for hele samfundet, siger digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri, Mette Finnemann.
Ifølge planen vil EU rejse hele 200 milliarder euro i initiativet InvestAI til investeringer i AI i Europa, herunder en ny fond på EUR 20 milliarder specifikt til AI Gigafactories. Samtidig vil EU investere 10 milliarder euro i supercomputing-infrastrukturer og såkaldte AI Factories over perioden 2021-2027(se definition nederst).
-Det er rigtig godt, at Kommissionen for alvor sætter alle sejl til for, at vi ikke bliver hægtet helt af på AI-dagsordenen. Vi ved, og kan allerede nu se, at AI-løsningerne kommer til at være en game changer for erhvervslivet, så vi håber, at Kommissionens ambitioner er nok til at sikre, at vi kan følge med de andre globale stormagter, især i en tid med et usikkert geopolitisk landskab og hvor handelskrig er blevet en realitet, siger Mette Finnemann.

Europa som AI-kontinent
I Kommissionens plan har de udvalgt fem fokusområder, som skal understøtte udviklingen og anvendelsen af AI i Europa: Data, computerinfrastruktur, kompetencer, forenkling af regulering og udvikling af algoritmer og adoption.
-Vi ved, at mange af vores virksomheder oplever udfordringer med at få skaffet den rette kvalitetsdata og sikre sig adgang til regnekraft, så det er enormt positivt at se, at Kommissionen igangsætter en øget indsats på at få styrket EU’s AI-infrastruktur, så erhvervslivet har adgang til helt basale nødvendigheder for overhovedet at komme i gang, siger Mette Finnemann.
Udviklingen af nye AI-kompetencer for den brede befolkning og muligheden for at tiltrække talenter til Europa er nødvendig for at kunne lykkes med udviklingen og anvendelsen af AI, mener Mette Finnemann.

Brug for flere AI-kompetencer
-Det er en kerneopgave at få bugt med den mangel på IT-kompetencer, som erhvervslivet kæmper med lige nu, og det er positivt at se, at Kommissionen vil nedsætte et ”AI Skills Academy”. Men vi er bekymrede for, om det er nok. Vi håber derfor, at den danske stat vil benytte dette AI-momentum til at kigge på, om der er noget yderligere, vi kan gøre for at styrke vores it-kompetencer nationalt.
-Der er alt i alt mange gode takter i Kommissionens nye AI-plan. Vi glæder os især til at se den kommende Apply AI Strategi til efteråret. Vi har nogle meget stærke sektorer og industrier i Europa, som fx energi- og sundhedssektoren, og vi mener derfor, at det er helt rigtigt set af Kommissionen at have en strategi med mere sektorfokus. Det handler om at få udnyttet de digitale styrkepositioner, vi allerede har i Europa, siger hun afslutningsvis.

Om AI-fabrikker
• AI-fabrikker opererer på en mindre skala sammenlignet med gigafabrikker og tilbyder ressourcer til at udvikle og træne AI-modeller.
• De fokuserer på at give større regnekapacitet for AI og relaterede tjenester, hvilket kan involvere en række forskellige AI-modeller og anvendelser.
• AI-fabrikker spiller en vigtig rolle i at støtte udviklingen af AI og gøre avancerede beregningsressourcer tilgængelige for erhvervslivet og akademikere.

Om AI-gigafabrikker
• AI-gigafabrikker er faciliteter i meget større skala, der er designet til at håndtere udviklingen og træningen af komplekse AI-modeller med hundredvis af billioner af parametre.
• Gigafabrikker integrerer massiv regnekraft, som kan omfatte over 100.000 avancerede AI-processorer.
• De fokuserer på en bredere række faktorer som strømkapacitet, forsyningskæde, banebrydende netværk, energieffektivitet, vandforbrug og AI-drevet automatisering.
• Inspireret af selskaber som CERN sigter gigafabrikker mod at fremme videnskabeligt samarbejde og tackle ambitiøse projekter inden for sundhedspleje, robotteknologi og videnskabelig opdagelse.
• De skal håndtere ”moonshot-projekter”.

Skrevet i: Automatisering, Branchenyt, Top

Seneste nyt fra redaktionen

En ny form for kunstig intelligens tager udgangspunkt i menneskehjernen

AutomatiseringInnovationTop19. 05. 2025

Forskningsorganisationen og teknologivirksomheden Asilab har udviklet en ny form for kunstig intelligens, der tager udgangspunkt i menneskehjernens arkitektur. Den nye form består af modelleret hjerne og en ”reality host”, som udgør hjernens fysiske eller digitale driftsmiljø. En ”reality host” kan

Ny rapport: Danmark halter bagud i teknologikapløbet

AktueltBranchenyt19. 05. 2025

Danmark har over de seneste 10 år tabt terræn i forhold til vores internationale konkurrenter inden for kritiske teknologiområder. Det viser en ny rapport fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV). Rapporten ”16 kritiske teknologiområder – danske specialer” analyserer teknologiområder,

Danske tech-virksomheder ser lyst på fremtiden – trods usikre tider

AktueltBranchenyt19. 05. 2025

Der er store ambitioner for fremtidig vækst i den danske tech-branche. Men selvom fremtiden tegner lys, fylder bekymringer om global usikkerhed og AI-teknologier. Det viser PwC’s brancheanalyse blandt danske tech-virksomheder. Det globale handelsmarked er i opbrud. Men selvom fremtiden er uvis,

En stærk klyngeindsats skal styrke virksomhedernes produktivitet og konkurrenceevne

BranchenytNavnenyt19. 05. 2025

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har tildelt midler til 11 klyngeorganisationer, der hermed er udpeget som nationale innovationsklynger for perioden 2025-2028. De 11 klynger modtager i alt 662 mio. kr. Investeringen skal styrke SMV’ers produktivitet og konkurrenceevne ved at fremme og

Danmark skal være hurtigere i kapløbet om AI til softwareudvikling – nyt projekt vil vende udviklingen

AutomatiseringBranchenytNavnenyt19. 05. 2025

Danmark risikerer at tabe terræn i det globale AI-kapløb. Selvom generativ kunstig intelligens (AI) har vist potentiale til at øge softwareproduktiviteten med op til 43 pct., viser nye tal fra markedsrapporter, at kun 48 pct. af danske softwarevirksomheder overhovedet overvejer at integrere

Sefffca A/S overtager Sealsupply Europe A/S

Navnenyt19. 05. 2025

Steffca A/S har overtaget Sealsupply Europe A/S for at styrke sin position inden for kundetilpassede pakninger og tætninger. Opkøbet er et naturligt skridt i Steffcas vækstrejse og styrker virksomhedens position som leverandør af kundetilpassede løsninger inden for pakninger og tætninger.Sammen

Industrimessen Öresund 2025 samler tre messer under ét tag

Messer og møderTop15. 05. 2025

I næste uge afholdes Industrimessen Öresund 2025 i Malmø. Med tre messer over to dage, som skaber et fælles nordisk mødested, er Øresunds industrimesser udstillingsvindue for fremtidens produktionsindustri. Ambitionen er at skabe en bæredygtig og effektiv produktion i Norden fremadrettet. Messen

Hurtigste UR-robot til dato

AktueltRobotter15. 05. 2025

Universal Robots A/S lancerer sin hurtigste cobot nogensinde og sætter ny standard for kollaborativ automation. Universal Robots A/S præsenterer den nyeste tilføjelse til deres produktportefølje, UR15, i forbindelse med Automate-messen i Detroit. Den nye cobot kan bestilles nu og leveres fra

Ny teknologi øger både levetid og sikkerhed i luftfartsektoren

AktueltAutomatiseringInnovation15. 05. 2025

Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid. Sensorer og digital twins kan optimere måden, vi vedligeholder luftfartøjer på, så færre ressourcer går til spilde. Teknologisk

Åbning af Kassø er en historisk milepæl for grønne PtX-brændstoffer

Energi og miljøNavnenyt15. 05. 2025

Pionerånden lever i bedste velgående i den grønne omstilling i Danmark. Det slår åbningen af European Energys kommercielle PtX-anlæg fast. Anlægget omdanner strøm fra sol og vind til 42.000 tons grønt brændstof til bl.a. skibs- og luftfarten. Tirsdag den 14. maj markerede en milepæl i dansk

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • En ny form for kunstig intelligens tager udgangspunkt i menneskehjernen

    19.05.2025

  • Ny rapport: Danmark halter bagud i teknologikapløbet

    19.05.2025

  • Danske tech-virksomheder ser lyst på fremtiden – trods usikre tider

    19.05.2025

  • En stærk klyngeindsats skal styrke virksomhedernes produktivitet og konkurrenceevne

    19.05.2025

  • Danmark skal være hurtigere i kapløbet om AI til softwareudvikling – nyt projekt vil vende udviklingen

    19.05.2025

  • Sefffca A/S overtager Sealsupply Europe A/S

    19.05.2025

  • Industrimessen Öresund 2025 samler tre messer under ét tag

    15.05.2025

  • Hurtigste UR-robot til dato

    15.05.2025

  • Ny teknologi øger både levetid og sikkerhed i luftfartsektoren

    15.05.2025

  • Åbning af Kassø er en historisk milepæl for grønne PtX-brændstoffer

    15.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik