• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

TekniskFOKUS

Fokus på teknik og automation

  • Automatisering
  • Branchenyt
  • Energi og miljø
  • Innovation
  • Maskiner og anlæg
  • Messer og møder
  • Navnenyt
  • Offshore og marine
  • Procesteknologi
  • Robotter
  • Vand og spildevand
  • Link til Klimateknologi

Energi og miljøInnovationProcesteknologiTop29. 04. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Dansk brintsensor sætter ny standard for sikkerhed i Power-to-X

Energi og miljøInnovationProcesteknologiTop29. 04. 2025 By Helle Friemann Nielsen

Det netop afsluttede innovationsprojektet SafePtX har udviklet en forbedret brintsensor, der løfter sikkerheden i Power-to-X-processer. Brintsensoren har potentiale til at overvåge brint i hele verden.


Den grønne omstilling kræver innovative løsninger – og her spiller brint en central rolle som både energilager og brændstof.
Når man snakker om brint, er sikkerhed afgørende, da selv små mængder kan være farlige kombineret med fx ilt.
En ny forbedret sensor overvåger brintkoncentrationer i realtid og øger sikkerheden i brintproduktion og Power-to-X-processer. Og potentialet er stort.
Sensoren er udviklet i det netop afsluttede innovationsprojektet SafePtX, som er et samarbejde mellem SulfiLogger A/S, Green Hydrogen Systems A/S, Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og Dansk Gasteknisk Center. Projektet er faciliteret af Energy Cluster Denmark.

Mere enkel, robust og omkostningseffektiv
Vickie Schultz-Falk er Senior R&D Scientist i Green Hydrogen Systems A/S, som har testet den nye sensor på deres anlæg. Hun ser sensorens introduktion, som et vigtigt skridt for hele brintøkosystemet.
-Sulfilogger-sensoren leverer meget værdifulde data og viser gode resultater i forhold til performance og robusthed, hvilket er vigtigt i vores bestræbelser på at tackle de udfordrende miljøer, som vi måler i, fortæller hun.
Ifølge COO i Sulfilogger A/S, Steffen Møller har projektet hjulpet til et gennembrud for sikkerheden i brintindustrien.
-Sensoren er robust og skræddersyet til brintmarkedet. Den har indbygget diagnosticering og måler direkte i procesgassen, hvilket forbedrer kvaliteten af målingerne samt reducerer kompleksiteten ved installation, drift og vedligeholdelse af sensorerne. Disse forbedringer vil øge oppetiden og produktiviteten i brintproduktionen samt sænke de samlede omkostninger, siger han.

Sikkerheden er afgørende i PtX- og elektrolyseprocesser
-Det er ikke muligt at sikre elektrolyseanlæg uden brug af brintsensorer. Selvom vi allerede har løsninger i dag, stræber vi efter at udvikle endnu bedre løsninger til fremtiden. I et system, hvor brint og ilt arbejder tæt sammen, er konstant overvågning afgørende for at sikre, at vi holder os under de fastsatte grænseværdier, fortsætter Vickie Schultz-Falk.
Andre brintsensorer på markedet er komplekse at installere og er udfordret af miljøet i elektrolyseanlæg. Det er sensoren ifølge Steffen Møller med til at løse:
-Sensoren reducerer antallet af komponenter i elektrolyseanlæg, hvilket forenkler installationen og reducerer behovet for vedligeholdelse og kompleksitet. Samtidig er vores SIL2-godkendelse ved at blive afsluttet, hvilket er en efterspurgt certificering på markedet og et vigtigt skridt for os.
Mens Sulfilogger har stået for at udvikle sensoren og GHS har testet den, så har Gasteknisk Center (DGC) og DBI – Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut bidraget med ekspertise ift. sikkerhed og overvågning af gassystemer.
-Når det kommer til brint, taler vi om en ekstremt brandfarlig gas. Den nye sensor giver mulighed for at opdage og reagere på brintlækager, inden koncentrationerne bliver kritiske, og derved reducere risikoen for brande og eksplosioner, uddyber Ken Olsen, der er teknisk leder ved DBI.

Det her kan blive enormt stort for os
Efter afslutningen af projektet har SulfiLogger ført brintsensor på markedet. Og interessen er stor og global.
Virksomheden er i dialog med over 30 producenter af elektrolyseanlæg på tværs af kontinenter, men har dog Europa og USA som sine primære markeder.
-Vores tests og driftserfaringer viser, at SulfiLoggers sensor kan måle præcist under vanskelige forhold – noget, ingen anden sensor på markedet hidtil har kunnet, lyder det fra COO i SulfiLogger, Steffen Møller.
Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark, som har faciliteret projektet, udtaler:
-SafePtX er vellykket innovationsprojektet, som sikrer, at sensorerne til Power-to-X både er driftssikre og konkurrencedygtige. Vi håber selvfølgelig på, at danske producenter vil opnå en betydelig andel af det fremtidige globale marked for brint- og sensorteknologi.

Søren Porsgaard – CEO i Sulfilogger A/S og Steffen Møller – COO i Sulfilogger A/S.

Fakta om SafePtX projektet:
• Projektdeltagere: SulfiLogger A/S, Green Hydrogen Systems A/S, Dansk Brand- og sikringsteknisk • Institut og Dansk Gasteknisk Center.
• Projektledelse: Energy Cluster Denmark.
• Projektperiode: januar 2022 til oktober 2024.
• Projektet er støttet af EUDP.

Skrevet i: Energi og miljø, Innovation, Procesteknologi, Top

Seneste nyt fra redaktionen

De tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2025 er fundet

AutomatiseringMesser og møderRobotterTop16. 06. 2025

Årets tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2025 er nu fundet. De har det til fælles, at de fastholder eller hjemtager produktion til Danmark gennem intelligent brug af robotteknologi og automation. Ifølge juryen demonstrerer de tre virksomheder markante produktivitetsstigninger og sætter

DM i 3D-print og AM Summit 2025 afholdes på hi-messen

AktueltAutomatiseringMesser og møder16. 06. 2025

Der skal dystes i avanceret 3D-print-teknologi, når hi-messen til efteråret danner ramme om DM i 3D-print for erhvervsskoleelever. Mesterskabet er en del af messens 3D TECH-område, der blandt andet også rummer Dansk AM Hub, som andetsteds på messen som noget nyt forestår AM Summit. Den

Støtte til danske drone- og robotvirksomheder

AktueltNavnenytRobotter16. 06. 2025

Fra redningsoperationer til miljøovervågning - seks danske virksomheder har modtaget støtte i første runde af nyt APUS-program. Der er gode nyheder til seks danske små og mellemstore virksomheder, som udvikler ubemandede systemer.Med APUS-programmet ønsker Odense Robotics og CenSec at hjælpe

Ny aftale gør genanvendt stål til en fast del af fremtidens Volvo-modeller

Energi og miljøNavnenyt16. 06. 2025

Volvo Cars har underskrevet en ny aftale med det svenske stålfirma SSAB om levering af højkvalitets genbrugsstål fra 2025. Volvo Cars er den første bilproducent, der underskriver en leveringsaftale om genanvendt stål til serieproduktion. Aftalen er en udvidelse af et i forvejen langvarigt

100 procent bemandingsfri butik baseret på AI og sensorer

AutomatiseringNavnenyt16. 06. 2025

Danmark får sin første 100 procent bemandingsfri håndværkerbutik. Det sker, når Lemvigh-Müller lancerer et mobilt bemandingsfrit butikskoncept baseret på kunstig intelligens og sensorer, som kommer til at spare tid på landets største byggepladser. Med en kombination af kunstig intelligens,

Roima Intelligence køber TilliT for at styrke global ekspansion og intelligent produktion

AutomatiseringNavnenyt16. 06. 2025

Roima Intelligence, en førende nordisk virksomhed inden for industrielt software, har opkøbt TilliT, en australsk pioner inden for digital produktionsudførelse, som led i sin fortsatte internationale ekspansionsstrategi. Opkøbet styrker Roimas portefølje af softwareløsninger og forbedrer

Eksportoptimismen styrtdykker blandt danske virksomheder

BranchenytTop12. 06. 2025

Eksportbarometeret er på det laveste niveau siden energikrisen i 2022. Toldsatser og usikkerhed om den globale samhandel fylder for eksportørerne. Optimismen blandt de danske eksportører ligger på et meget lille sted, når man ser resultaterne af den nyeste Eksportbarometer-undersøgelse

HI-messen oplever stor opbakning på tværs af sektorer

AktueltMesser og møder12. 06. 2025

Interessen for at udstille på årets HI-messe er stor, og der er rift om pladserne i alle messens vidt forskellige haller. HI-messen, der nyder godt af opbakning fra såvel nye som velkendte udstillere, finder sted i MCH Messecenter Herning 30. september-2. oktober 2025. Standene på HI Tech &

Spildevandet sladrer om danskernes forbrug af rusmidler

AktueltVand og spildevand12. 06. 2025

Gennem spildevandsanalyse har Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet på vegne af Sundhedsstyrelsen målt danskernes forbrug af bl.a. opioider, alkohol og kokain. Flere resultater overrasker forskerne bag undersøgelsen, som er et initiativ under regeringsudspillet Ungdom uden

Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

BranchenytNavnenyt12. 06. 2025

Nyt nationalt kompetencecenter for genfremstilling skal hjælpe danske virksomheder med at forvandle udtjente produkter til nye forretningsmuligheder. Danmarks Tekniske Universitet og Industriens Fond er gået sammen om centret, der skal lukke et hul i dansk indsats for genfremstilling. Der skal

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • De tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2025 er fundet

    16.06.2025

  • DM i 3D-print og AM Summit 2025 afholdes på hi-messen

    16.06.2025

  • Støtte til danske drone- og robotvirksomheder

    16.06.2025

  • Ny aftale gør genanvendt stål til en fast del af fremtidens Volvo-modeller

    16.06.2025

  • 100 procent bemandingsfri butik baseret på AI og sensorer

    16.06.2025

  • Roima Intelligence køber TilliT for at styrke global ekspansion og intelligent produktion

    16.06.2025

  • Eksportoptimismen styrtdykker blandt danske virksomheder

    12.06.2025

  • HI-messen oplever stor opbakning på tværs af sektorer

    12.06.2025

  • Spildevandet sladrer om danskernes forbrug af rusmidler

    12.06.2025

  • Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

    12.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Teknisk Nyt

Annoncering i trykte magasiner:

Teknisk Nyt

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik