Wiser udvider: Smart-sensorer til det intelligente hjem

Schneider Electrics nye smart home-system, Wiser, udvides nu med to nye smarte produkter, der gør hjemmet endnu mere intelligent og automatiseret. LK FUGA® Wiser PIR med lysdæmper og LK FUGA® Wiser PIR med relæ er begge infrarøde bevægelsessensorer, der kan anvendes til automatisk styring af den indendørs belysning.

En PIR-sensor (Passive Infrared Sensor) øger komforten og er samtidig med til at spare på energien. Lyset tænder automatisk, når en person bevæger sig ind i sensorens synsfelt, og slukker igen, når vedkommende forlader lokalet. Det er både smart, praktisk og miljøvenligt.

Sensorerne har en detekteringsvinkel på 160⁰ vandret og er beregnet til montering i normal afbryderhøjde. Som noget helt nyt er de desuden specielt designet til installation i de kendte LK FUGA-designrammer, så det bliver muligt at få et enkelt og stilrent udtryk.

Afdæmpet eller fuld belysning

Skønt de to PIR-sensorer ser identiske ud på overfladen og tilbyder næsten samme funktionalitet, er der en væsentlig forskel på dem. Som navnet antyder, har den ene model indbygget lysdæmper, imens den anden har et indbygget relæ. I korte træk betyder det, at modellen med lysdæmperen egner sig godt til områder i hjemmet, hvor det eksempelvis om natten er rart med en svag belysning, mens modellen med indbygget relæ er ideel for eksempelvis i en entre eller et bryggers, hvor man ønsker fuld belysning.

Det intelligente hjem bliver først rigtig smart, når man begynder at montere sensorer, der tænder og slukker for lyset automatisk. Det sparer på energien, men er også utrolig smart og praktisk. Lad eksempelvis en sensor styre lyset om natten, når du skal på toilettet eller forbi køleskabet, eller lad sensoren lyse op i entré eller bryggers, når du kommer hjem med indkøb og har svært ved at nå kontakten på væggen. Når man først har vænnet sig til automatiseret lysstyring, går man ikke tilbage til de gamle analoge kontakter,” siger Martin Hannibal, Product Manager i Schneider Electric Danmark.

Med eller uden Wiser gateway

Justering af de to nye sensorer klares via Wiser-appen. Her indstilles følsomhed, luxniveau og timertid. Via automatiseringer kan lysdæmperen programmeres til at tænde på et givent lysniveau, når der registreres bevægelse. Den kan betjenes lokalt eller indgå i en korrespondancefunktion via trykkontakter.

Kort tryk fungerer som tænd/sluk, langt tryk dæmper enten op eller ned. Lysdæmperen kan dæmpe ohmsk, induktiv eller kapacitiv belastning og installeres uden NUL-leder. Lysdæmperen fungerer som en universel LED-dæmper til LED-belastninger 7-100VA (RC) 7-20VA (RL) og 14-200W resistiv.

Relæet på 10A kan betjenes lokalt eller indgå i en korrespondance funktion via trykkontakter.

Begge modeller kan anvendes uden Wiser-gateway gennem rumstyringsfunktionen.

Wiser fra Schneider Electric indeholder følgende løsninger og features

Wiser gateway (tilgængelig nu)
Wisers gateway udgør kernen i det intelligente hjem. Gatewayen samler data fra alle tilsluttede enheder og muliggør fjernbetjening. IP-gatewayen er baseret på en åben protokol ZigBee 3.0, hvilket betyder, at Wiser-komponenter ikke er låst til Wiser-systemet, men kan integreres i andre smart home-systemer.

Wiser lysregulering (tilgængelig nu)
Muliggør en lang række belysningsscenarier og skræddersyede stemninger. Der kan for eksempel skabes en brugerdefineret lyssætning til at falde i søvn til eller personlige lysstier baseret på vaner og behov. Eksempelvis kan der gradvist blive aktiveret lys i gangen, i køkkenet og på børneværelset, når familiens yngste kommer hjem efter endt skoledag. Det er ligeledes muligt at ændre på luxniveau og installere rumfølere, der kun tænder for lyset, når der bliver detekteret aktivitet.

Wiser jalousistyring (tilgængelig nu)
Skaber mulighed for at åbne, lukke og programmere motoriserede gardiner og persienner via Wisers app. Dette kan hjælpe med at justere temperaturen, hvilket resulterer i energibesparelser. Gardiner og persienner kan ligeledes indstilles til automatisk at tilpasse sig daglige vaner og tidspunkter for solopgang og solnedgang.

Wiser batteritryk (tilgængelig nu)
Giver mulighed for at tænde og slukke for enheder samt at etablere faste indstillinger uden brug af telefon eller app. Kan indstilles til at styre bestemte enheder for lysstyring og solafskærmning og at udløse bestemte scenarier

Wiser indendørs IP-kamera (tilgængelig nu)
Kameraet kan registrere og spore bevægelser i hjemmet 24/7, hvilket gør det muligt at fjernovervåge og skabe ro i sindet hos beboerne.

Wiser sensorer (tilgængelige nu)
Diverse sensorer fra Schneider Electric komplimenterer Wiser ved at gøre boligen yderligere intelligent via automatiserede funktioner og notifikationer, der sparer på energien.
Sensorerne inkluderer:

  • Vandlækagesensor
  • Bevægelsessensor
  • Vindues-/dørsensor
  • Temperatur/luftfugtighedssensor

Wiser temperaturkontrol (lanceres i løbet af 2021)
Giver mulighed for at opretholde et behageligt indeklima ved løbende at følge med i temperaturforholdene fra radiatorer og gulvvarme. Funktionen giver desuden mulighed for at tænde for varmen på afstand i for eksempel et sommerhus, inden beboerne ankommer.

Wiser energiovervågning (lanceres i løbet af 2021)
Skaber mulighed for energibesparelser ved at visualisere brugernes energiforbrug, hvilket gør det tydeligt at se, hvor og hvornår der i særlig grad forbruges elektricitet. Foruden at give et overblik over energiforbruget kan Wisers app estimere månedens energiforbrug og sende en notifikation, hvis energiforbruget er unormalt højt.

Wiser smart-kontakter (lanceres i løbet af 2021)
Giver mulighed for på et centralt sted i hjemmet at slukke for al standby-strøm, som typisk udgør 10-15 procent af en gennemsnitlig families elforbrug. Kan ligeledes bruges til at betjene utilgængelige kontakter og lamper tilsluttet hertil og til at skabe en hjemmesimulering til brug, når hjemmets beboere er bortrejst. Derudover kan funktionen bruges til at fastsætte bestemte tidsrum, hvor børn kan bruge elektronik som tv og computer og til at slukke for eksempelvis et tændt strygejern på afstand eller at oprette en timer, så udvalgte kontakter selv afbryder.

Se flere Wiser-produkter her.