Phoenix Contact A/S

Nye standarder for Single Pair Ethernet

Phoenix Contact, Weidmüller, Reichle & De-Massari, Belden og Fluke Networks udvikler gensidigt kompatible komponenter til Single Pair Ethernet

Virksomhederne Phoenix Contact, Weidmüller, Reichle & Massari (R&M), Belden og Fluke Networks har på Hannover messen annonceret et teknologipartnerskab omkring Single Pair Ethernet (SPE). Disse virksomheder udvikler og understøtter pinbelægning i henhold til standarderne IEC 63171-2 (for kontormiljø) og IEC 63171-5 (til industrielt miljø). Disse standarder definerer IP20 og IP65/67 pinbelægning for single – og four-pair dataoverførsel i Single Pair Ethernet applikationer. Virksomhederne i dette partnerskab bruger deres teknologiske ekspertise for at sikre en standardiseret infrastruktur for enheder, stik, kabler og måleteknologi.

“Single Pair Ethernet er en megatrend inden for industriel dataoverførsel, “ forklarer Torsten Janwlecke, Direktør for forretningsområdet Device Connectors hos Phoenix Contact. Formålet med SPE er ikke at definere nye, højere overførselshastigheder eller afstande – det er snarere at skabe rammerne for standardisering, når man vil reducere mængden af kablede applikationer. ”Den reducerede kabling åbner for helt nye applikationsområder.”

Datakabling med blot et par ledere muliggør overførselsafstande på op til 1.000 meter ved overførselshastigheder fra 10 Mbps til 1 Gbps. Det vil sige, at SPE er særligt egnet til infrastrukturapplikationer inden for maskinbygning og systemproduktion, proces samt bygningsinfrastruktur. Den primære fordel er, at SPE er miljøuafhængig. Fieldenheder, sensorer og aktuatorer kan nemt integreres i eksisterende Ethernet miljøer. Der er ikke behov for yderligere gateways eller interfaces. ”I modsætning til fieldbusprotokoller virker Ethernet på alle automationsniveauer. Det er mere konsekvent, mere effektivt og mere økonomisk end fieldbussystemer,” fortæller Janwlecke.

Udviklingen af Single Pair Ethernet startede i automobilindustrien, hvor trenden mod udvikling af mindre og stærkere enheder er tydelig. Fremtidsorienterede teknologier som autonome køretøjer kræver en tilslutningsteknologi, som muliggør hurtig overførsel af data med meget små strukturelle footprints. Andre industrier kan også drage fordel af denne tilgang.

”Single Pair Ethernet betyder en reduktion af arbejdsmængden for systemproducenter. Sammenlignet med four-pair Ethernet er installationen nemmere og muliggør en betragtelig reduktion af plads og vægt,” forklarer Jörg Scheer, Direktør for Device & Field Connectivity Division hos Weidmüller. Simon Seereiner, Direktør for Product Management IE and SAI hos Weidmüller tilføjer: ”I nye installationer kan brugerne spare indkøbsomkostninger og designe den nødvendige kabling meget mere kompakt. Det standardiserede pinbelægning muliggør også effektiv kabling af mange kommunikationsenheder, som deler en fælles linje og interface. Det vil sige, at brugerne kan fortsætte med at benytte eksisterende kabling og tilslutte op til fire enheder i stedet for bare en.

Matthias Gerber, Market Manager for LAN Cabling hos R&M tilføjer: “Vi betragter SPE som den ideelle tilgang til forbedring af eksisterende Ethernetbaserede netværksstrukturer for at øge tætheden for de eksisterende tilslutningspunkter. Det gør det aboslut nødvendigt at definere samspillet mellem SPE og eksisterende RJ45 kablingssystemer i de standardiseringsudvalg, som er ansvarlige for dette. ”Takket være de standardiserede interfaces kan single- og four-pair kablingskoncepter kombineres med hinanden, lige som IP20 og IP6x løsninger kan. 2-leder teknologien muliggør også applikationsspecifik forsyning af slutenheder uden spændingsforsyning med udgange på op til 60 watt via det samme lederpar (Power over Data Line – PoDL).

”Vores samarbejde omkring denne standardisering vil skabe sikkerhed,” siger Janwlecke. ”Over hele verden vil brugere være i stand til at konstruere effektive netværk og kablingsstrukturer fra sensorer over kontrol- og virksomhedsniveau til cloud’en – alt sammen baseret på standard interfaces,” fortæller Scheer. ”Takket være digitalisering øges intelligente netværk i ethvert aspekt. Ens dataoverførsel bliver også stadig mere relevant i industrielle miljøer. Derfor erstatter Ethernet kabling allerede i dag mange traditionelle fieldbus systemer.”

Berry Medendorp, Direktør for Global Industrial Marketing hos Belden forklarer: “For at være i stand til at erstatte eksisterende fieldbussystemer har vi behov for komponenter, som er mere økonomiske, mere minituariserede og mere standardiserede. Her spiller Single Pair Ethernet en vigtig rolle i overførselsteknologien. Den nemme opsætning, mindre størrelser, væsentlig reduktion af vægt og enkel tilslutningsteknologi gør denne teknologi til en interessant mulighed inden for automationsudvikling, bygningskabling, jernbaneudvikling samt i mange andre applikationer.”

“Den efterfølgende certificering og verificering af Single Pair Ethernet patchkabler er vigtig i industrielle miljøer. Derfor påtog Fluke Networks sig på et tidligt tidspunkt opgaven med kanalfastlæggelse for Single Pair Ethernet. Målet er at levere ensartet måleudstyr til forskellige overførselsprotokoller og dermed give kunderne en højere grad af investeringssikkerhed for deres måleenheder,” konkluderer Mark Mullins fra Fluke Networks.

 

Læs mere om Single Pair Ethernet