Intelligent styring sikrer elnettet i dag og i morgen

EVlink ladestationer

Den grønne omstilling fremskynder elektrificeringen af vores samfund. Derfor stiger vores strømforbrug og -behov også kraftigt i disse år. Det stiller langt større krav til elnettets kapacitet, og kræver intelligent styring af strømmen, så vi både kan effektivisere strømforbruget i dag og optimere strømfordelingen i morgen, fortæller ekspert.

Ifølge Dansk Energi vil der især i Trekantområdet komme pres på elnettet[1] de næste mange år – blandt andet i takt med at flere og flere bilejere vælger elbil[2].

Elnettet i Trekantområdet er i udbygning de næste knap 10 år[3], men et stigende strømforbrug hos såvel elbilejere, ejerforeninger som virksomheder vil inden da sætte områdets kapacitet under et enormt pres inden udbygningen vil være færdig. Det kræver derfor, at man ikke kun udvider kapaciteten af elnettet, men også tænker i, hvordan man kan effektivisere og styre strømforbruget i dag og samtidig optimere til i morgen, i takt med at behovet stiger eksponentielt.

Ifølge eMobility Business Development Manager fra Schneider Electric, Michael Olsen, skal der mere til end blot hensyn og fleksibilitet:

Presset, som man allerede nu oplever i Trekantområdet, afhjælpes ikke alene ved at skabe incitamenter til ’nethensyn’ ved ladning i hjemmet eller en fleksibilitetsbørs til erhvervslivet[4]. Det kræver også intelligent styring af strømmen på ladningsstedet”.

Horsens-baserede elinstallatør El-Team Vest genkender denne udfordring:

Man skal tænke i forvaltning af sit energiforbrug. Det er især vigtigt for et område med mange virksomheder, store boligområder samt tæt trafik fra fx pendlere – og det er særdeles vigtigt i et område som Trekantområdet med stor vækst i industri og i tilflytningen af borgere,” siger direktør Søren Jochimsen.

Hos bilforhandleren P. Christensen i Kolding har man taget konsekvensen af de mulige kapacitetsproblemer på elnettet i Trekantområdet og netop tænkt fremtidssikring og styring af sit forbrug ind i en nylig ombygning. De har udbygget sin ladekapacitet, da man som en del af virksomhedens egen grønne omstilling ville sikre lademulighed til sine mange elbiler. Ombygningen betød en øget belastning på strømforbruget, og derfor havde man brug for en måde at styre forbruget, så kapaciteten ikke blev påvirket negativt andre steder i bygningen[5] – fx i showroomet eller på værkstederne. Det fik man med en installation med intelligent styring kaldet Ecostruxure fra Schneider Electric. Kvalitetschef hos P. Christensen, Henrik Finn Sanderlund, siger:

Vi ser bæredygtighed i vores forretning som et fundamentalt konkurrenceparameter, og det gælder både driften og i forhold til vores medarbejdere. Samtidig skal vi være sikre på, at vi ikke bremser vores vækst i denne grønne omstillingsfase. Vores forretning og vores omstilling kræver stadig mere energi, så vi har valgt at fremtidssikre vores behov ved at vælge en løsning, som grundlæggende sikrer vores strømforbrug i dag og samtidig optimerer vores forbrug i morgen”.

Om Schneider Electric
Schneider Electrics formål er at gøre alle i stand til at få mest muligt ud af vores energi og ressourcer, så vi alle kan forbinde udvikling og bæredygtighed. Vi kalder dette Life Is On. Vores mission er at være din digitale partner for bæredygtighed og effektivitet. Vi driver den digitale transformation og muliggør de fuldt integrerede digitale ledelsesværktøjer og administrationsløsninger til bygninger, datacentre, infrastruktur, private hjem og industrivirksomheder. Dette gør vi muligt ved at integrere vores førende proces- og energiteknologier, ”end-point to cloud” IoT produkter, styringsenheder, software og services. Vi er de mest lokale af de globale virksomheder. Vi er fortalere for standarder og økosystemer af partnerskaber, der er åbne, og som også brænder for vores værdier: Meningsfuldt, inkluderende og styrkende.

[1] Kilde: Dansk Energi/Trefor [https://www.danskenergi.dk/nyheder/trekantomraadet-opgraderer-sit-elnet]
[2] Kilde: De Danske Bilimportører [https://www.bilimp.dk/nyheder/salg-af-elbiler-i-voldsom-stigning/]
[3] Kilde: Dansk Energi/Trefor
[4] Kilde: Klimamonitor [https://klimamonitor.dk/debat/art8446613/Tilpas-elnettet-til-gr%C3%B8n-omstilling-f%C3%B8r-det-bryder-sammen]
[5] Kilde: Installatør.dk [https://installator.dk/den-gr%C3%B8nne-omstilling-udfordrer-elnettet]