ABB

HPFI-relæer er foran tidsplanen på Hvidovre Hospital

Hvidovre Hospital er i fuld gang med at implementere HPFI-beskyttelse og har netop bestilt de sidste 35 tavler med ABB Smissline. Dermed forventer man at være færdig med udskiftningen af cirka 120 tavler omkring et år før planlagt. For at leve op til Stærkstrømsbekendtgørelsens afsnit 8 skal der være HPFI-relæer foran alle installationer, og derfor er Hvidovre Hospital i disse år i gang med at udskifte cirka 120 tavler med nye tavler med ABB Smissline. Formålet er at højne elsikkerheden på det 285.000 kvadratmeter store hospital, hvor forsyningen om noget sted er livsvigtig.

– De gamle tavler havde ikke plads til komponenterne, og derfor har vi fået bygget nye, hvor vi blandt andet har drejet skinnen en kvart omgang, så jordledningen er tæt på. Det gør det hurtigt og nemt at klikke en jordklemme på, fortæller elektriker Robert Marcussen fra Hvidovre Hospital og tilføjer:

– Sammenlignet med de gamle tavler i huset er de nye ABB Smissline nok 50 gange hurtigere at arbejde med. Vi kan på ingen tid udskifte eller isætte nye komponenter. De skal bare klikkes på eller af. Det betyder en langt kortere nedetid, og i realiteten kan vi arbejde med spænding på skinnen, hvis vi vil.

Nemme at udskifte
Med Smissline afbrydes strømmen på kontorerne og patientstuerne i kortest mulig tid. Derudover har hver Smissline-skinne en sektionsafbryder, så spændingen ikke behøver at blive afbrudt på hele tavlen. Så sikres patienterne behandling, og de ansatte kan udføre deres planlagte arbejde uden forstyrrende afbrydelser.

ABB’s Smissline plugin-system til fordelingstavler gør det muligt at lave ændringer eller udvidelser i en tavle uden at afbryde den. Skinnesystemet i Smissline er berøringssikkert efter standarden IP2X.

Smissline plugin-systemet har desuden den fordel, at faseindikatorer på Smissline-produkterne viser, hvordan de er tilsluttet, samtidig med at fasetilslutningen er nem at ændre. Det giver god mulighed for at fordele belastningen. Til skinnesystemet fås også adapterplader, så alle produkter kan anvendes i Smissline-systemet.

Orange er det nye sort
Et af kravene til de nye tavler på Hvidovre Hospital var, at det skulle være tydeligt, hvad der er normal forsyning, og hvad der er nødforsyning.

Nødforsyningsdelen af tavlen er derfor med orange låger, og derved følger Hvidovre Hospital samme standard som stadigt flere hospitaler i ind- og udland. En klar fordel for teknikere og montører i en global verden.

De sidste 35 tavler ud af cirka 120 tavler er netop bestilt. Hospitalet har i alt omkring 400 tavler, hvoraf resten er hovedtavler, sekundære hovedtavler og ventilationstavler.

– Vi følger tidsplanen for udskiftningen. Faktisk er vi foran, og jeg regner med, at vi bliver færdig et års tid før forventet. Smissline må gerne få kredit for en del af det, men her i el-teamet er vi generelt en flok effektive gutter, griner Robert Marcussen.