Tre dage hvert andet år i september danner Brøndby rammen om et sandt automatiseringsmekka. Det drejer sig naturligvis om Automatik-messen i Brøndby Hallen, der afholdes i disse dage for 10. gang. Og der er lige et par timer at løbe på endnu, inden messen afrundes for denne gang.

138 udstillere har indtaget Brøndby Hallen og præsenterer de nyeste løsninger og teknologier inden for automatisering, robotter og transmissionsteknik med afsæt i både nutidens og fremtidens udfordringer. Messen arrangeres af MCH A/S, der omtaler messen som porten til industriens fremtid.
Hallen har således de sidste par dage summet af besøgende og glade automatiseringsinteresserede stemmer. Ingen tvivl om, at både udstillere og besøgende er glade for en helt ”normal” messe – modsat det corona-venlige format i 2018; her skal man dog huske på, at Automatik næsten var den eneste messe, der blev afholdt 2020.
Der er dog desværre heller ingen tvivl om, at industrien står midt i svære udfordringer. Alle er mærket af forsynings- og leveringsproblemer, der nogle steder skaber en meget lang leveringstid på enkelte komponenter/dele. Energisituationen blev også drøftet – og manglen på kvalificeret arbejdskraft kan også mærkes i de danske virksomheder.
Tidens udfordringer kalder på personlige møder
Men trods disse omstændigheder var humøret højt og gensynsglæden stor. Og der var masser af lækker teknik at se, føle på og høre om.
Netop det at være i stand til fysisk at kunne mødes og blive præsenteret for de nyeste løsninger synes at gøre Georg Sørensens manta om det personlige møde mere aktuelt end nogensinde.
-En tid, hvor det eneste, der er sikkert, er, at det meste er usikkert. En tid med nye udfordringer. En ny normal, der stiller store krav til os alle og skaber et stort behov for indsigt og viden. Derfor – og især i denne tid – er det vigtigt at mødes personligt her på Automatik-messen, hvor både udstillerne og konferenceprogrammet byder på løsninger i takt med tidens udfordringer.
Sådan sagde Georg Sørensen, adm. dir. i MCH A/S, i sin åbningstale, der i anledning af messens jubilæum sendte en særlig tak til samarbejdspartnere og udstillere for opbakningen og tilliden.
Han blev bakket op Ole Krabbe, koncerndirektør i AVN Gruppen, der ligeledes kom ind på hårde udfordringer og daglige forandringer, som industrien længe har stået overfor. Han understregede i den forbindelse vigtigheden af at mødes på Automatik 2022.
-Særligt efter denne periode er det rart at mødes fysisk og personligt. En messe er en god inspirationskilde, og lige nøjagtig Automatik-messen er rigtig god, for her findes en masse løsninger inden for både energioptimering, automatisering, miljøforbedring og nedbringelse af CO2-udledning – alt sammen vigtigere nu end nogensinde før. Fordelen her er, at man kan netværke face-to-face med kunder og leverandører. Gode relationer giver et godt og smidigt samarbejde, sagde Ole Krabbe, der som medlem af messens styregruppe talte på vegne af brancheorganisationerne VELTEK, DIRA og BITVA.
Robotter en central del af løsningen
Branchedirektør i Dansk Industri Jacob Kjeldsen var også inviteret til at forestå den officielle åbning af messen. I sin tale fremhævede han fire konkrete problemstillinger, som DI’s 19.000 medlemmer har udpeget som deres væsentligste: mangel på arbejdskraft, grøn omstilling, digitalisering samt priser på energi og råvareforsyninger – alle gode grunde til at deltage på Automatik 2022.
-Automatisering og robotter spiller en vigtig rolle i løsningen af alle fire udfordringer. Derfor er jeg så glad for, at vi har Automatik-messen, der er med til at sætte et fokus, som er så vigtigt. Det har kæmpe betydning for produktionsvirksomheder, men også virksomheder i andre brancher – både små, store og mellemstore virksomheder, der konkurrerer nationalt og internationalt. Automatik-messen er en helt central del i at udbrede netop dét budskab, sagde Jacob Kjeldsen.