Ventilsystem til tank blanketing i lukkede tanke

I applikationer med flydende medier i tanke – som fermentering eller lagring – kan det i mange tilfælde være nødvendigt at forhindre, at mediet reagerer med ilt og andre indtrængende stoffer. Dette kan sikres med et tryksat lag af inaktivt gas over mediet, der sørger for en stabil kemisk balance.

Denne proces er kendt som blanketing og almindelig brugt inden for farmaceutisk og bioteknologisk industri i processer med lukkede tanke. Den nye hygiejniske reguleringsventil type 2380 er kernen i et robust og sikkert system, der kan forbedre sikkerheden og øge produktiviteten i krævende applikationer, hvor der er behov for blanketing. Selv om blanketing umiddelbart kunne synes at være en enkel opgave, kompliceres den af de strenge krav til rengøring og forhindring af krydskontaminering, der er i de følsomme og krævende applikationer inden for medicinal- og bioteknologisk produktion.

Ventilsystem til tank blanketing med hygiejniske reguleringsventiler med hhv. positioner og proceskontrol
Ventilsystem til tank blanketing sammensat af hygiejniske reguleringsventiler med positioner og top control.

Bürkerts hygiejniske ventilsystem med reguleringsventil type 2380 kan øge processikkerheden ved blanketing i stort set alle tryk-, flow- og fyldningsopgaver inden for farmaceutisk og bioteknologisk produktion. Til disse opgaver bruges ofte konventionelle proportionalventiler og magnetventiler, der kan forårsage driftsstop, øge vedligeholdelsesomkostningerne og medføre dårlig produktkvalitet.

Det robuste system forebygger driftsstop og reducerer vedligeholdelsesomkostninger, der skyldes overløb. Processen bliver ganske enkelt mere sikker og effektiv, og driftssikkerhed og produktivitet bliver tilsvarende forbedret. Systemet er meget kompakt, hvilket gør det fleksibelt i brug.

Det robuste system til blanketing er selvfølgeligfejlsikret, og testet til brug i forbindelse med CIP-/SIP-systemer. Systemet er i et helt igennem hygiejnisk design, der er GMP- og FDA-kompatibelt, og dermed har et særdeles højt sikkerhedsniveau.

Sikring mod brand og eksplosioner
Ventilsystemet til blanketing fra Bükert kan også anvendes i andre applikationer, for eksempel til sikring mod brand og eksplosioner i tanke, som indeholder antændelige væsker. Dette fungerer ved, at der skabes et rum over den brandbare væske, som konstant er fyldt med inaktiv gas, og forebygger brand og eksplosion ved at sikre, at ilt i antændeligt forhold med væskegasser ikke er til stede. Det er muligt at indsætte standardenheden i ATEX zone 2, og ligeledes løse opgaver for tankindhold i ATEX zone 0.

Forebyggelse af tankkollaps
Bürkert har videreudviklet blanketing systemet, så der samtidigt med førnævnte funktioner også er mulighed for at sikre tanke mod kollaps. Kollaps kan opstå som følge af for hurtig tømning af en tank uden tilstrækkelig trykkompensation for vakuumbrydning, eller ved en brat afkøling af en varm tank, for eksempel efter varmsanitering. Enheden for blanketing kontrollerer i dette tilfælde gassen, så tanktrykket opretholdes med det rette tryk ved at efterfylde tilstrækkelige mængder gas til at imødegå tank kollaps.
Enheden kan regulere tryk fra et centralt kontrolsystem, hvor trykket ændres ved hjælp af et signal, der gives ud til banketing systemet, og enheden kan så kvittere med oplysninger om trykket i tanken. Burkerts blanketing system kan også anvendes som et selvstændigt kontrol loop, sat op med ønsket tanktryk og andre reguleringsparametre i enhedens betjeningspanel.

Et system til blanketing består af et hygiejnisk ventilsystem, tryksensorer, procesregulatorer og kontrolenheder, og systemet specialtilpasses tankejerens krav til blanketing, og skabes i et samarbejde mellem tankejeren og Bürkerts specialister på området.

Bürkert-Contromatic A/S
Hørkær 24
2730 Herlev

Tlf. 44 50 75 00
E-mail: marketing.dk@burkert.com
Kontakt: Marketing Manager Sussi Erikshøj, sussi.erikshoj@burkert.com