Få styr på kommunikationen

I alt for mange tilfælde udnyttes automationsudstyr ikke optimalt, fordi de avancerede kommunikationsmuligheder ikke anvendes til fulde. Det har Festo en industri 4.0 løsning på.

– Udfordringen består i at få de forskellige enheder integreret i styringsarkitekturen – det der i dag omtales som Connectivity og Industry 4.0 i automationsbranchen. I vores produkter og i hele vores tilgang til markedet, går vi efter at kunne integrere vores løsninger i langt de fleste netværker og styringsarkitekturer. For selv om vi naturligvis tilbyder et komplet program af automationskomponenter og værktøjer, som tilsammen udgør vores integrerede multi-connectivity arkitektur, anvender maskinbyggere og -integratorer også andre producenters komponenter, fortæller Claus Holm, produktchef hos Festo Danmark.

Henrik Dantved (tv.) og Claus Holm fra Festo. (Foto: Festo)

 

Alt kommunikerer – men ikke alt forstår det
Inden for automationsbranchen er der de seneste år sket intet mindre end en kommunikations- og intelligensmæssig revolution. Selv den mindste enhed er nu koblet op på maskinstyringens netværk og der indsamles derfor enorme datamængder fra selve produktionen. Data, der kan være guld værd, hvis de indsamles og udnyttes korrekt og hensigtsmæssigt, hvilket er en af grundtankerne bag industri 4.0.

– Med vores produkter er man nærmest uafhængig af valg af styresystem og leverandør. Arkitekturen bestemmes langt hen ad vejen af det valgte netværk, men hvor vores produkter har så omfattende integrationsmuligheder kan vi tillade os at fokusere på at optimere selve funktionen på enhedsniveau. Og da vi både tilbyder mekanik og el-automation kan vi integrere på tværs af arkitekturen, pointerer Claus Holm.

Producentuafhængighed giver bedre muligheder for optimering
Når man som produktionsvirksomhed står helt frit med hensyn til valg af PLC-styringer får man en række fordele. Og når man ikke længere er låst til samme producent på field device- og PLC-niveau – giver det langt bedre muligheder for at optimere produktionen ved at vælge den producent, der er bedst til at løse den aktuelle delopgave.

– Mange maskinbyggere har en foretrukken PLC-producent, men skifter, hvis kunderne ønsker et andet fabrikat. Her bliver det med Festos produktprogram muligt at vedligeholde et sæt kompetencer omkring disse produkter og deres betjening – som er ens uanset valg af PLC. Desuden er der fri adgang til software og dokumentation, der hjælper med at integrere på PLC-niveau på en ensartet måde, uanset PLC-producent, fastslår Claus Holm.

Spar penge på uddannelse
Ved at begrænse antallet af producenter er det muligt at spare mange penge, der ellers går til at uddanne og vedligeholde uddannelser på de forskellige producenters udstyr. Især når man på maskinniveau kan holde sig til den samme ”pakke” af produkter.

– Holder man sig til denne måde at bygge produktionsmaskiner opnår man flere fordele: man sparer som nævnt penge på uddannelseskontoen, man genbruger viden og man bliver hurtigere færdig med projekterne. Man bliver desuden mindre sårbar medarbejdsmæssigt, fordi man ikke har behov for så mange forskellige eksperter, men har mulighed for at brede sin ekspertise ud over en større medarbejdergruppe. Og med genbrug af nogle af investeringerne bliver slutresultatet billigere produkter og styrket konkurrenceevne, tilføjer Festos Henrik Dantved, Sales Manager Electric Automation Europe West, afslutningsvis.

Gem