Ekspert i spændingskvalitet: Danske virksomheder taber millioner på forurenet strøm

”Ligesom forurenet vand så findes der også forurenet strøm, og jeg oplever, at mange virksomheder ikke er opmærksomme på, at de ukritisk lader deres maskiner, robotter, samlebånd og kontorlokaler bruge løs af den forurenede strøm,” siger ekspert i spændingskvalitet Michael Johansen, Schneider Electric.

At kun få er opmærksomme på problemet bakkes op af Dansk Energis statistik over klager med spændingskvaliteten: Faktisk var der i 2016 kun 138 berettigede klager i Danmark. Det svarer til 0,004 procent af kunderne. Men det er bestemt ikke det samme som, at forureningsproblemerne ikke eksisterer.

”Problemet er abstrakt for virksomhederne, fordi de ikke kan se det. Det er som at køre en lastbil igennem byen uden partikelfilter – du kan ikke se partiklerne, men det får ikke luftproblemerne til at fordufte. Derfor er det vigtigt, at vi får sat problemet på agendaen ude på ledelsesgangene,” siger Michael Johansen.

Tab på flere millioner

At strømmen er forurenet betyder, at der er udsving i spændingskvaliteten. Og det er de udsving, som skaber forskellige former for forstyrrelser. I sidste ende kan forureningen af strømmen betyde, at virksomhedens apparater får en kortere levetid, og at der opstår afbrydelser og nedetid. Det kan koste virksomheden op til flere millioner kroner om året.

”Jeg oplever, at mange energichefer har svært ved at trænge igennem til deres direktører, fordi det er svært at lave en business case ud af et ’usynligt problem”, siger Michael Johansen.

Forureningen kommer fra mange steder

Forureningen kan opstå, når der tændes og slukkes for store maskiner i produktionen, eller hvis virksomheden bruger strøm fra vind eller sol. Også computere, fjernsyn, hårde hvidevarer og omformere er hyppige forurenere, som forvrænger spændingens kurveform.

”Det kan sammenlignes med, når du i dagligstuen tænder for støvsugeren eller elkedlen, og der kommer mindre blink i lampen – men i industrien er udsvingene og konsekvenserne bare værre, fordi det er i langt større skala,” siger Michael Johansen.

”Et helt konkret eksempel er Karup Kartoffelmelfabrik, som oplevede problemer med forurenet el. Det skabte både udfordringer i produktionen og i Karup By, hvor pærerne i gadebelysningen måtte udskiftes oftere end normalt. Karup Kartoffelmelfabrik blev opmærksomme på problemet, da elselskabet henvendte sig til dem, og så fik de hurtigt løst problemet,” siger Michael Johansen, Schneider Electric.

Forureningen kan modvirkes

I fremtiden forventes det, at udsving i spændingskvaliteten bliver et endnu større problem, når danskerne i højere grad omfavner sol- og vindenergi. ”En af løsningerne på forureningen er at indsætte et aktivt filter som fx PCS+, som sender strøm ud i modfase med det støj, der måles – præcis som man kender det fra de støjreducerende hovedtelefoner mange bruger i fly,” forklarer ekspert i spændingskvalitet Michael Johansen, Schneider Electric.

Det er naturligvis også vigtigt at finde frem til, hvor problemet opstår – og ikke mindst at løse det. Her er en af mulighederne at bruge det avancerede multimeter PM8000, som kan analysere på spændingskvaliteten, herunder såkaldte sags, swells og harmoniske spændinger. Endelig er det vigtigt, at der konstant er styr på overvågningen af spændingskvalitet, rapportering og energiforbrug, og det kan fx klares med softwaren Schneider, EcoStruxure™ Power Monitoring Expert 8.2.

Alt i alt er det muligt at spare mange penge og forurene mindre med ganske få tiltag. Men det kræver, at virksomhederne får øjnene op for problemet